Το Ραμαζάνι ανά τον κόσμο εν μέσω πανδημίας

Πως γιορτάστηκε φέτος το ξεκίνημα του Ραμαζανιού.
Προσευχές στην Κάαμπα
Προσευχές στην Κάαμπα
AP

Οι μουσουλμάνοι σε πολλά μέρη του κόσμου τίμησαν την έναρξη του Ραμαζανιού την Τρίτη. Παρόλ′ αυτά η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε αρκετές χώρες έχει θέσει για άλλη μια φορά περιορισμούς στις γιορτές του ιερού μήνα και στις μακροσκελείς προσευχές στα τζαμιά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ραμαζάνι του 2021 θα μπορούσε να είναι λιγότερο περιορισμένο από ό,τι το περσινό, όταν η πιο ιερή περίοδος του Ισλάμ συνέπεσε με την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού. Από τότε τα τζαμιά έχουν ανοίξει ξανά και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας έχουν μειωθεί καθώς συνεχίζεται η διάθεση εμβολίων σε μουσουλμανικά έθνη.

Τι είναι το Ραμαζάνι

Το Ραμαζάνι χαρακτηρίζεται από πιο μακροσκελείς, από το συνηθισμένο, προσευχές, νηστεία από το πρωί έως το σούρουπο και νυχτερινές γιορτές με την οικογένεια και τους φίλους, αν και οι μαζικές συγκεντρώσεις σε τζαμιά και οι μεγάλες συγκεντρώσεις για γεύματα παραμένουν απαγορευμένες λόγω της συνεχιζόμενης εξάπλωσης του κορονοϊού παγκοσμίως.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού, οι Μουσουλμάνοι απέχουν από οποιοδήποτε φαγητό ή ποτό - συμπεριλαμβανομένου του νερού - από το πρωί έως το βράδυ. Η μηνιαία πρακτική στοχεύει στην αύξηση της μνήμης του Θεού, στον περιορισμό των ανθυγιεινών συνηθειών και στην ενίσχυση της ευγνωμοσύνης.

Το Ραμαζάνι ανά περιοχές

Στη Μέκκα, το σπίτι της Κάαμπα, του πιο ιερού τόπου για το Ισλάμ, οι Μουσουλμάνοι πραγματοποίησαν κοινωνικά απομακρυσμένες προσευχές «taraweeh», σηματοδοτώντας την έναρξη του Ραμαζανιού. Όσοι μουσουλμάνοι δεν βρίσκονται εκεί, προσεύχονται από όλο τον κόσμο, στραμμένοι προς την Κάαμπα πέντε φορές την ημέρα.

Μουσουλμάνοι στην Ινδονησία
Μουσουλμάνοι στην Ινδονησία
AP

Περιορισμένος αριθμός προσκυνητών επιτρέπεται στο Μεγάλο Τζαμί που στεγάζει την Κάαμπα σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας επιτρέπουν μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν περάσει πρόσφατα τον ιό να κάνουν προσευχές «taraweeh» στην Κάαμπα.

Στο Λίβανο, οι περισσότεροι μουσουλμάνοι ξεκίνησαν το Ραμαζάνι την Τρίτη την στιγμή που η χώρα πλήττεται από τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Η μικρή χώρα βρίσκεται στο χείλος της χειρότερης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης στη σύγχρονη ιστορία της, με το νόμισμα του Λιβάνου να χάνει περίπου το 80% της αξίας του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες. Η κρίση - αποτέλεσμα δεκαετιών ενδημικής διαφθοράς και κακοδιαχείρισης - επιδεινώθηκε από την πανδημία.

Παιδί με χιτζάμπ στην Ιερουσαλήμ
Παιδί με χιτζάμπ στην Ιερουσαλήμ
AP

«Δεν μπορούμε να αγοράσουμε τίποτα. Ρωτάμε πόσο κάνει το μαρούλι, το αγγούρι και η ντομάτα », δήλωσε η Σαμιε Αλ Τουρκ σε μια πολυσύχναστη υπαίθρια αγορά στη Βηρυτό τη Δευτέρα. «Πώς θα περάσουμε τον μήνα του Ραμαζανιού; Δεν ξέρω», πρόσθεσε.

Στο Ιράκ, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα παραμείνει σε ισχύ από τις 7 μ.μ. έως τις 5 π.μ. καθ’ όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού, με καθολικό lockdown τα σαββατοκύριακα. Το Υπουργείο Υγείας προειδοποίησε ότι η μη συμμόρφωση με αυτά τα μέτρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνεχόμενο lockdown τριών ημερών. Τις οικονομικές ανησυχίες τους αναφέρουν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, εστιατορίων και ζαχαροπλαστείων, τα οποία θα είναι σε θέση να λειτουργούν αλλά μόνο μέσω παραδόσεων στο σπίτι.

Εν τω μεταξύ, απαγόρευση μετακινήσεων για 10 ημέρες λόγω αυξημένων κρουσμάτων, τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη στις βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από μαχητές των ΗΠΑ. Η περιοχή, που συνορεύει με το Ιράκ και την Τουρκία, φιλοξενεί 5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στην Ινδονησία, επίσης, τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται εκθετικά. Τα τζαμιά επιτρέπεται να ανοίγουν για τις προσευχές του Ραμαζανιού με αυστηρά πρωτόκολλα.

Μουσουλμάνοι στην Ινδονησία
Μουσουλμάνοι στην Ινδονησία
AP

Η κυβέρνηση θα επιτρέψει στους ανθρώπους να διοργανώνουν συγκεντρώσεις «Ιφτάρ» κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού σε εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και καφετέριες, που μπορούν να ανοίξουν με χωρητικότητα 50%. Το Ιφτάρ είναι η στιγμή της μέρας που περιμένουν οι μουσουλμάνοι, όταν τους επιτρέπεται να φάνε κάτι και να πιούν λίγο νερό, πριν γιορτάσουν με τους φίλους και την οικογένειά τους.

«Η μείωση των περιορισμών είναι σαν μια ανάσα φρέσκου αέρα για εμάς που έχουμε κουραστεί από την νόσο COVID-19», δήλωσε η Άννα Μαρτυσούτι, κάτοικος της πρωτεύουσας της Τζακάρτα της Ινδονησίας. «Ναι, πρέπει να παρθούν μέτρα για να σταματήσει η διασπορά του ιού, αλλά να επιτρέψουν και εμάς να γιορτάσουμε τις παραδόσεις μας για το Ραμαζάνι».

Στη γειτονική μουσουλμανική πλειοψηφία της Μαλαισίας, η Ουαν Νοραντριάνα, 21 ετών, δέχτηκε με χαρά την επιστροφή των κοινοτικών προσευχών στα τζαμιά, αλλά είπε ότι θα αποφύγει τα πολυάσχολα παζάρια του Ραμαζανιού. Τα κρούσματα του ιού στην Μαλαισία έχουν υπερδιπλασιαστεί από τον Ιανουάριο.

«Δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να ανοίξουμε ξανά τα παζάρια. Οι κανόνες υπάρχουν, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν τους ακολουθούν», λέει ένας διοικητικός υπάλληλος της χώρας.

Οι εμβολιασμοί αποτελούν πρόκληση για τα μουσουλμανικά έθνη που τους πραγματοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Αξιωματούχοι εργάζονται για να κατευνάσουν τις ανησυχίες σχετικά με την ισλαμική οδηγία του Ραμαζανιού ότι οι Μουσουλμάνοι πρέπει να απέχουν «από οτιδήποτε εισέρχεται στο σώμα» μεταξύ της ανατολής και ηλιοβασιλέματος.

Μουσουλμάνοι στην Τζακάρτα, Ινδονησία
Μουσουλμάνοι στην Τζακάρτα, Ινδονησία
AP

Το ανώτερο συμβούλιο της Ινδονησίας προχώρησε στο μέτρο, οι μουσουλμάνοι που ανήκουν στις ομάδες εμβολιασμού να είναι «υποχρεωμένοι» να κάνουν το εμβόλιο κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Στην Ινδία, όπου τα κρούσματα έχουν κορυφωθεί τις τελευταίες ημέρες, οι μελετητές απευθύνουν έκκληση στους 200 εκατομμύρια μουσουλμάνους της χώρας να ακολουθήσουν τα πρωτόκολλα κατά του ιού και να απέχουν από μεγάλες συγκεντρώσεις.

Στο Πακιστάν και το Ιράν, η νηστεία αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ιμραν Καν, αρνήθηκε να κλείσει τα τζαμιά στο Πακιστάν, ακόμη και αφού τα νέα κρούσματα έφτασαν σε επίπεδα παρόμοια με αυτά κατά την έναρξη της πανδημίας. Οι ηγέτες του τζαμιού έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι κανείς άνω των 50 ετών, δεν θα εισέλθει και ότι τηρούνται οι κοινωνικές αποστάσεις, αλλά σπάνια οι πιστοί ακολουθούν αυτούς τους περιορισμούς.

Μουσουλμάνοι στην Τουρκία
Μουσουλμάνοι στην Τουρκία
AP

Οι Μουσουλμάνοι στο Κασμίρ που ελέγχονται από την Ινδία συνεχίζουν να υποφέρουν από δύο μέτρα - απαγορεύσεις που άφησαν δεκάδες χιλιάδες χωρίς κανένα μέσο για να κερδίσουν τα προς το ζην. Η αμφισβητούμενη περιοχή, το μόνο τμήμα της Ινδίας που κυριαρχείται από Ινδούς και είναι μουσουλμανική πλειοψηφία, βρισκόταν σε άνευ προηγουμένου στρατιωτικό lockdown το 2019 πριν από την επιβολή του lockdown του κορονοϊού. Οι τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις σχεδιάζουν να διανείμουν φαγητό για το Ραμαζάνι σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Εν τω μεταξύ, στην Θέουτα της Βόρειας Αφρικής, όπου περίπου ο μισός πληθυσμός είναι μουσουλμάνοι, πραγματοποιήθηκε μια ειρηνική διαμαρτυρία για να παροτρύνει τις αρχές να μειώσουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά μία ώρα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Άλλοι μουσουλμάνοι, ωστόσο, λένε ότι υποστήριξαν την τρέχουσα απαγόρευση κυκλοφορίας ως σημαντικό μέτρο για την προστασία της ζωής των ανθρώπων.

Και στην Αίγυπτο, η κυβέρνηση εμπόδισε τα τζαμιά να σερβίρουν δωρεάν γεύματα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και απαγόρευσε τα παραδοσιακά Ιφτάρ που θα έφερναν ξένους σε μεγάλα τραπέζια για να γιορτάσουν.

Πηγή: Assocaited Press

Δημοφιλή