Οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται σχέδιο για όριο στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός του φυσικού αερίου, ως μέρος των προσπαθειών για την καταστολή της ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ.
Σύμφωνα με το προσχέδιο προτάσεων που ήρθε σε γνώση των Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στα κράτη μέλη να περιορίσουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από παραγωγούς όπως αιολικά πάρκα και εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας και άνθρακα, σε 200 ευρώ η η τιμή των οποίων καθορίζεται από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου, σε 200 ευρώ η MWh.
Να σημειωθεί οτι η τρέχουσα τιμή spot για την ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία, το περιφερειακό σημείο αναφοράς, είναι πάνω από 450 ευρώ ανά MWh, τιμή με την οποία εναρμονίζονται οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας είτε παράγonται από φυσικό αέριο είτε από άλλες πηγές.
Με δεδομενο οτι οι τιμές του φυσικού αερίου είναι περίπου 10 φορές υψηλότερες από ό,τι είχαν συγκριθεί με τους μέσους όρους της τελευταίας δεκαετίας, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από αυτές είναι κατά πολύ ακριβότερη.
Η επιβολή πλαφόν στην ανώτερη τιμή δίνει τη δυνατότητα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού να λειτουργήσουν ενώ το ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλό ώστε να μην αποθαρρύνει τις μελλοντικές επενδύσεις σε τεχνολογίες που δεν παράγουν φυσικό αέριο.
Το έγγραφο προτείνει επίσης έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5 % κατά τις ώρες αιχμής των τιμών - κάτι που πρότεινε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ένας κοινός τρόπος για να ενθαρρύνουμε τις βιομηχανίες στην Ευρώπη να μειώσουν τη χρήση ενέργειας κατά τις ώρες αισμής είναι μέσω συμβάσεων που επιτρέπουν στους διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας να μειώνουν την προσφορά σε αντάλλαγμα για αποζημίωση ή χαμηλότερους μελλοντικούς λογαριασμούς.
Το έγγραφο της επιτροπής προειδοποιούσε ότι τα κίνητρα που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι «ανταποδοτικά».
Οι προτάσεις πρόκειται να συζητηθούν στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή.
Αρκετά κράτη μέλη έχουν κατηγορήσει τις Βρυξέλλες για ολιγορία στην λήψη αποφάσεων ενώ Ισπανία και Ιταλία, έχουν πιέσει ώστε η Επιτροπή να αποσυνδέσει τις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.