Το σχέδιο για τη νέα μορφή της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς την εφορία

Ποιες οι τρεις βασικές αλλαγές.
EUROKINISSI/EFORIA
EUROKINISSI/EFORIA
EUROKINISSI/EFORIA

Κοντά στην ολοκλήρωση του σχεδίου που θα εφαρμοστεί για τη νέα μορφή της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς την Εφορία, βρίσκονται κυβέρνηση και δανειστές μετά από μακρά διαπραγμάτευση. Οι συζητήσεις πέρασαν από «40 κύματα» καθώς οι Θεσμοί αρχικά εμφανίστηκαν εντελώς αρνητικοί στην πρόταση της κυβέρνησης να βελτιωθούν οι όροι προκειμένου να ενταχθούν όσοι περισσότερο δυνατό οφειλέτες και με αυτό τον τρόπο να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το δημόσιο.

Ωστόσο, στην πορεία των διαπραγματεύσεων, μετά από εκατέρωθεν υποχωρήσεις, οι δύο πλευρές βρήκαν κοινό τόπο και όλα δείχνουν ότι σύντομα θα καταλήξουν στο τελικό σχέδιο της νέας πάγιας ρύθμισης η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την νέα χρονιά. Η ημερομηνία έναρξης της νέας πάγιας ρύθμισης είναι μια από τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης, η οποία αρχικά επιθυμούσε η εφαρμογή της να ξεκινήσει αμέσως μετά τη λήξη της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Το ίδιο συμβαίνει και με το χρονικό όριο που δημιουργήθηκαν οι οφειλές, καθώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη νέα ρύθμιση να μπορούν να ενταχθούν μόνο οφειλές που θα δημιουργηθούν από την 1 Ιανουαρίου 2020 και μετά και όχι παλαιότερες. Οι παλαιότερες οφειλές θα μπορούν να ρυθμιστούν με την παλιά μορφή που είχε η πάγια ρύθμιση. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση πίεσε προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση και οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2019, οι δανειστές θεώρησαν ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πρόβλημα στην επίτευξη του στόχου των εσόδων.

Αντίστοιχα, οι Θεσμοί έθεσαν ως βασικό όρο για να αποδεχθούν το αίτημα της κυβέρνησης, προϋπόθεση για την ένταξη στην πάγια ρύθμιση να είναι η ύπαρξη συγκεκριμένων κριτηρίων προκειμένου να γίνεται «ξεσκαρτάρισμα» των οφειλετών που έχουν πραγματική ανάγκη από τους λεγόμενους «στρατηγικούς» κακοπληρωτές.

Η ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει το διπλασιασμό του ανώτερου ορίου των δόσεων και θα έχει την εξής μορφή:

-για τις τρέχουσες φορολογικές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.α) και ασφαλιστικές εισφορές η ρύθμιση θα προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις αντί για έως 12 που προβλέπεται σήμερα

-για τις έκτακτες φορολογικές (φόρος κληρονομίας κ.α) και ασφαλιστικές οφειλές η ρύθμιση θα προβλέπει έως 48 μηνιαίες δόσεις αντί για έως 24 δόσεις που προβλέπει η υφιστάμενη ρύθμιση

-για να δοθούν περισσότερες από 12 στις τρέχουσες και περισσότερες από 24 στις έκτακτες οφειλές θα πρέπει ο οφειλέτης να εκπληρώνει αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Δημοφιλή