Το σημείο με τα περισσότερα μικρόβια στο σούπερ μάρκετ - Μάλλον δεν έχει πάει ποτέ ο νους μας

Συν άλλες οκτώ μικροβιακές περιοχές του παντοπωλείου που επισκεπτόμαστε τακτικά.
Στο σούπερ μάρκετ υπάρχουν μέρη που φιλοξενούν μικρόβια τα οποία ούτε θα τα φανταζόμασταν ποτέ.
Olga Pankova via Getty Images
Στο σούπερ μάρκετ υπάρχουν μέρη που φιλοξενούν μικρόβια τα οποία ούτε θα τα φανταζόμασταν ποτέ.

Τα ψώνια του σούπερ μάρκετ είναι ένα από τα πιο «πεζά» θελήματα που κάνουν οι άνθρωποι. Αλλά σε περιόδους υψηλού επιπολασμού μολυσματικών ασθενειών (όπως η τρέχουσα περίοδος γρίπης και η περίοδος των κρουσμάτων νοροϊού), είναι μια δραστηριότητα που έχει αυξημένη πιθανότητα επαφής με επιφάνειες τις οποίες αγγίζουν πάρα πολλοί άνθρωποι αλλά και βακτήρια που προκαλούν ασθένειες.

Για να βοηθήσουμε τους αγοραστές να κρατήσουν τις ασθένειες μακριά, ζητήσαμε από ειδικούς να αναλύσουν τις περιοχές με τα περισσότερα μικρόβια στα σούπερ μάρκετ και να μοιραστούν τις συμβουλές τους για την προστασία μας από αυτά.

Οθόνες αφής

«Το κλειδί για τη μεταφορά μικροβίων είναι η πίεση», δηλώνει ο μικροβιολόγος Jason Tetro. «Αν κάτι αγγιχτεί με αρκετή πίεση, τα μικρόβια θα παραμείνουν. Έτσι, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το μέρος με τα περισσότερα μικρόβια είναι το πληκτρολόγιο που πατάμε το PIN στο POS του ταμείου».

«Οι οθόνες αφής και τα πληκτρολόγια αγγίζονται συχνά, αλλά σπάνια απολυμαίνονται», προσθέτει η Kelly Reynolds, καθηγήτρια και πρόεδρος του Τμήματος Κοινότητας, Περιβάλλοντος και Πολιτικής στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας Zuckerman του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Η ίδια σημειώνει ότι το ίδιο ισχύει και για τα barcode scanners με οθόνη αφής και τους «αναγνώστες» καρτών, οπότε ας προσπαθήσουμε να αποφεύγουμε την άμεση επαφή όταν είναι δυνατόν.

«Η χρήση ανέπαφων πληρωμών μειώνει την ανάγκη να αγγίζουμε επιφάνειες συχνά», σημειώνει η Reynolds.

Καλάθι αγορών και χειρολαβές

«Σε γενικές γραμμές, οι \περιοχές με μεγάλη ανθρώπινη επαφή και κίνηση είναι οι πιο πιθανό να μολυνθούν με μικρόβια, όπως οι λαβές των καροτσιών και των καλαθιών αγορών», δηλώνει ο Jagdish Khubchandani, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικό.

Σημειώνει ότι μελέτες έχουν βρει μια ποικιλία βακτηρίων στα καρότσια και τις λαβές των καλαθιών αγορών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες, όπως το E. coli και ο S. aureus.

«Το χερούλι του καροτσιού ή του καλαθιού αγορών μπορεί να αποτελέσει πηγή βακτηρίων, καθώς πρέπει να κρατιέται και να σπρώχνεται με τα χέρια», δηλώνει ο ίδιος. «Και πάντα αγγίζεται με ακόμη μεγαλύτερη πίεση από ό,τι το πληκτρολόγιο που πατάμε το PIN».

Πόρτες ψυγείου και καταψύκτες

«Ένα άλλο σημείο που οι άνθρωποι δεν σκέφτονται είναι τα χερούλια στα τμήματα του ψυγείου και του καταψύκτη», δηλώνει ο Tetro.

Περιγράφει αυτές τις λαβές ως «παραδείσους για μικρόβια» χάρη στην πίεση που απαιτείται για να ανοίξουν αυτές οι πόρτες.

«Τα χερούλια των θυρών των ψυγείων που είναι δημοφιλή στα σούπερ μάρκετ είναι επίσης λιγότερο πιθανό να καθαριστούν σε σύγκριση με πολλούς άλλους χώρους», δηλώνει ο Khubchandani.

Δοχεία και κουτάλες χύμα τροφίμων

«Τα δοχεία με χύμα τρόφιμα και οι σέσουλες συχνά μολύνονται από χέρια που μπορεί να μην είναι καθαρά», δηλώνει η Reynolds.

Να είμαστε προσεκτικοί την επόμενη φορά που θα βγάλουμε με τη σέσουλα ξηρούς καρπούς, σπόρους, μπαχαρικά, καραμέλες κ.λπ.

«Ας φροντίσουμε να πλένουμε τα χέρια μας ή να χρησιμοποιούμε απολυμαντικό χεριών πριν ή μετά την επαφή με τις λαβές ή τις σέσουλες», δηλώνει η Carol McLay, υπεύθυνη πρόληψης λοιμώξεων και πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών στον Έλεγχο Λοιμώξεων και την Επιδημιολογία.

Ορισμένα τμήματα προϊόντων

H Reynolds σημειώνει ότι διάφορα τμήματα προϊόντων μπορούν επίσης να φιλοξενήσουν πολλά βακτήρια.

«Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να έχουν έρθει κατευθείαν από τα χωράφια χωρίς να έχουν πλυθεί, κι ανάλογα από πού προέρχονται, μπορεί να έχουν ψεκαστεί με λίπασμα που ίσως περιέχει κολοβακτηρίδια», δηλώνει η McLay, προσθέτοντας ότι οι κάδοι προϊόντων δεν πλένονται συχνά και το περιεχόμενό τους μπορεί να αγγίξουν πολλοί άνθρωποι.

Η εξέταση των προϊόντων, όχι μόνο δίνει την αίσθηση της φρεσκάδας, αλλά μπορούμε επίσης να δούμε αν υπάρχουν τρύπες, ρωγμές ή άλλα ανοίγματα που επιτρέπουν την είσοδο μικροβίων σε φρούτα ή λαχανικά που είναι αεροστεγώς κλεισμένα. Ας προσπαθήσουμε να επιλέγουμε προϊόντα χωρίς αυτά τα «ανοίγματα» κι ας τα τοποθετήσουμε σε σακούλες, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με το, γεμάτο μικρόβια, καλάθι αγορών μας.

Τουαλέτες

Ας προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε την τουαλέτα του σπιτιού μας πριν ή/και μετά την έξοδο μας στο σούπερ μάρκετ, αντί να βασιζόμαστε στις δημόσιες εγκαταστάσεις του χώρου.

«Ας αποφύγουμε τη χρήση της τουαλέτας στα σούπερ μάρκετ», δηλώνει ο Khubchandani. «Υπάρχουν περιοχές που μπορεί να μην απολυμαίνονται και καθαρίζονται, όπως τα χερούλια των θυρών της τουαλέτας».

Αν πρέπει ντε και καλά να χρησιμοποιήσουμε την τουαλέτα ενώ είμαστε έξω, ας λάβουμε υπόψη ότι τα χερούλια είναι πιθανόν να είναι πολύ μολυσμένα. Ας χρησιμοποιήσουμε ένα χαρτί τουαλέτας για να ανοίξουμε και να κλείσουμε τις πόρτες.

Άπλυτες επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες παντοπωλείου

«Οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες παντοπωλείου έχουν αποδειχθεί σε μελέτες ότι φιλοξενούν βακτήρια από προηγούμενες αγορές λόγω πολλαπλών χρήσεων, χυμένων τροφίμων και σπάνιου πλυσίματος», δηλώνει η Ρέινολντς.

Γι′ αυτό είναι σημαντικό να απολυμαίνουμε τακτικά τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες μας και να φέρνουμε στο κατάστημα μόνο καθαρές.

«Μελέτη διαπίστωσε ότι το 97% των ανθρώπων δεν έχουν πλύνει ποτέ τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για ψώνια», δηλώνει η McLay. «Χρησιμοποιώ το απολυμαντικό σπρέι μου μετά από κάθε χρήση και όσες μπορούν να μπουν στο πλυντήριο μπαίνουν σε τακτική βάση. Ανάλογα με την τσάντα, μπορούμε να την πλύνουμε με ζεστό σαπουνόνερο ή απολυμαντικά. Απλά, ας βεβαιωθούμε ότι την έχουμε ξεπλύνει πολύ καλά».

Πάγκοι ντελικατέσεν

«Ας δώσουμε προσοχή στην επιφάνεια του πάγκου των αλλαντικών», λέει η McLay.

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης και από τα ωμά κρέατα στην περιοχή», δηλώνει η McLay. «Ας έχουμε επίγνωση της πιθανότητας μεταφοράς βακτηρίων από τις επιφάνειες του πάγκου αλλαντικών στα άλλα τρόφιμά μας».

Συνιστά επίσης να βεβαιωθούμε ότι το ωμό κρέας μας είναι συσκευασμένο ξεχωριστά από τα υπόλοιπα τρόφιμα, ώστε να αποφύγουμε τη διασταυρούμενη μόλυνση στο καλάθι αγορών μας και στο δρόμο προς το σπίτι.

Ιμάντες μεταφοράς

«Ο ιμάντας μεταφοράς όπου τοποθετείται το φαγητό πριν από το ταμείο μπορεί επίσης να είναι γεμάτος μικρόβια», δηλώνει η Kia Parker, υπεύθυνη πρόληψης λοιμώξεων στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο. «Εκεί μπορεί να έχουν γίνει διαρροές από την τοποθέτηση τροφίμων και άλλων αντικειμένων».

Ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε να αγγίζουμε τον ιμάντα μεταφοράς καθώς τοποθετούμε τα είδη που αγοράσαμε και να προσέχουμε τη διασταυρούμενη μόλυνση.

«Αυτό το πλαστικό είναι πολύ πορώδες και σπάνια καθαρίζεται, οπότε πραγματικά παγιδεύει τα βακτήρια», δηλώνει η McLay.

Πώς να αποτρέψουμε την εξάπλωση των μικροβίων στο σούπερ μάρκετ

«Τα παντοπωλεία είναι κάπως σαν τα γυμναστήρια, τα αεροπλάνα και τα επείγοντα περιστατικά», δηλώνει ο Tetro. «Γνωρίζουμε τα μέρη που έχουν τα περισσότερα μικρόβια και δεν γνωρίζουμε τη μικροβιακή κατάσταση των ανθρώπων που τα αγγίζουν πριν από εμάς. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να είναι εντελώς απαλλαγμένα από μικρόβια, είναι απλά αδύνατο - οπότε ας φροντίσουμε τον εαυτό μας ώστε να είμαστε ασφαλείς».

Συνιστά να απολυμαίνουμε ό,τι μπορούμε. Ας σκουπίσουμε τα χερούλια του καροτσιού μας με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι πριν ξεκινήσουμε. Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα απολυμαντικό χεριών με βάση το οινόπνευμα (ιδανικά 62-70% οινόπνευμα) αφού αγγίξουμε πράγματα. Ας πλύνουμε τα χέρια μας με το σωστό τρόπο πριν και μετά πάμε στο σούπερ μάρκετ για ψώνια.

«Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας», προσθέτει ο Tetro. «Είναι δύσκολο αν σκεφτεί κανείς ότι τείνουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας τουλάχιστον 16 φορές την ώρα, αλλά όταν ψωνίζουμε αυτές οι επιφάνειες μπορεί να είναι γεμάτες με μολυσματικούς παράγοντες που μπορεί να μας προκαλέσουν ασθένεια».

«Τα ψώνια σε ώρες εκτός αιχμής μειώνουν την έκθεση σε επιφάνειες με υψηλή επαφή και σε χώρους με πολύ κόσμο», πρόσθεσε ο Reynolds. «Αυτές οι απλές προφυλάξεις μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εξάπλωσης των μικροβίων και στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων για την υγεία».

Με πληροφορίες από: HuffPost US