Η εξαγορά του Twitter από τον Μασκ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία. Ποια την ξεπερνά.

Τα 44δισ. δολάρια που θα διαθέσει ο εκκεντρικός εκατομμυριούχος δεν είναι το μεγαλύτερο ποσό. Ποιες οι επτά μεγαλύτερες εξαγορές μέχρι σήμ
Anadolu Agency via Getty Images

Μετά από διαπραγματεύσεις μηνών, την κατάθεση προσφοράς εξαγοράς που έγινε αποδεκτή και στην συνέχεια μια υπαναχώρηση από την αρχική συμφωνία και μια στο ”παρά πέντε” της έναρξη δικαστικής διαμάχης ”επιστροφή” σε αυτή φαίνεται πως το deal για την απόκτηση του Twitter από τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ, τελικά προχωρά.

Ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX λίγο πριν το ραντεβού του στα δικαστήρια στις 17 Οκτωβρίου κατόπιν της προσφυγής του Twitter για αθέτηση της συμφωνίας, ανακοίνωσε πως τελικά θα την τηρήσει και μάλιστα βάσει της αρχικής προσφοράς στην οποία είχαν καταλήξει τα συμβαλλόμενα μέρη ύψους 44δισεκ. δολαρίων.

Το Bloomberg ανέφερε πως η αιφνίδια μεταστροφή του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου ήρθε μετά τις συμβουλές της νομικής του ομάδας πως το πιθανότερο ήταν να χάσει την δικαστική διαμάχη.

H δεύτερη ακριβότερη εξαγορά στην ιστορία

Εφόσον τελικά λοιπόν αυτή συμφωνία υλοποιηθεί θα αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά με μόχλευση στην ιστορία.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ανακοίνωση του Twitter για τη συμφωνία τον Απρίλιο, ο Μασκ έχει εξασφαλίσει δάνεια 25,5 δισ. δολαρίων, εν μέρει από δικά του περιουσιακά στοιχεία και εν μέρει από τα περιουσιακά στοιχεία του Twitter, για να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία. Θα παρέχει επίσης περίπου 21 δισ. δολάρια σε μετρητά.

Η μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία πάντως, σύμφωνα με το Dealroom είναι αυτή της Energy Future Holdiings έναντι 45δισ. δολαρίων το 2007 και μέχρι το deal για το Twitter να οριστικοποιηθεί η δεύτερη μεγαλύτερη θα είναι αυτή της HCA Care έναντι 33δισ. δολαρίων, το 2006. Όπως όλες οι παραπάνω εταιρείες έτσι και οι άλλες πέντε στην κορυφή της λίστα με τις μεγαλύτερες ιστορικά εξαγορές, αφορούν αποκλειστικά αμερικανικές εταιρείες και είναι αυτές των: RJR Nabisco με 31 δισ. δολάρια (1989), Ηilton έναντι 26δισ. δολαρίων (2007), ΑlTel έναντι 25δισ. δολαρίων (2007), Dell έναντι 24δισ δολαρίων (2013) και Heinz έναντι 23δισ. δολαρίων (2013).

Ο αναποφάσιστος κ.Μασκ

Το πράσινο φως για να υλοποιηθεί τελικά η συμφωνία Μασκ-Twitter ήρθε στις 3 Οκτωβρίου με την επιστολή που κατατέθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, από δικηγόρους του δισεκατομμυριούχου στην οποία αναφέρουν πως προχωρήσει με την συναλλαγή που προβλέπεται από τη Συμφωνία Συγχώνευσης της 25ης Απριλίου 2022, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται σε αυτήν” εάν το Twitter αποσύρει αμέσως την αγωγή της κατά του Μασκ.

Όταν μια αντίστοιχη κατάθεση εγγράφου στην Επιτροπή αποκάλυψε ότι ο Μασκ είχε γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος του Twitter στις 4 Απριλίου, σχεδόν κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα αγόραζε ολόκληρη την εταιρεία.

Τότε, όλοι υπέθεταν ότι πιθανότατα θα συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter και θα προσπαθούσε να κάνει τη φωνή του να ακουστεί με αυτόν τον τρόπο.

Μετά την αποτυχία αυτού του σεναρίου, πολλοί επίσης εκτίμησαν πως απλά θα πουλούσε τις μετοχές του και θα έβρισκε κάπου αλλού να επενδύσει τα χρήματά του.

Εξέπληξε τους πάντες όμως καταθέτοντας πρόταση εξαγοράς του Twitter ή αλλιώς «την ψηφιακής πλατείας της πόλης όπου συζητούνται ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας».

Αιφνιδίασε ξανά όταν ισχυριζόμενος πως η εταιρεία είχε υποτιμήσει την επικράτηση των bots στην πλατφόρμα του επιχείρησε να τινάξει στον αέρα την συμφωνία τον Ιούλιο ενώ μετά την προσφυγή του Twitter στην Δικαιοσύνη, επανήλθε.

Δημοφιλή