Είναι μικρή σε μέγεθος, αλλά κομίζει σημαντικό μήνυμα. Μας συστήνει την προσωπικότητα του καλλιτέχνη, γνωστού σε όλο τον κόσμο, Ζουάν Μιρό αλλά και μας φέρνει κοντά στην δημιουργική του διαδικασία μέσα από την εξερεύνηση των συμβόλων που χρησιμοποιεί στα έργα του. Παράλληλα μας δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε το χώρο όπου δημιούργησε τα αριστουργήματά του ο Μιρό μέσα από τις φωτογραφίες του επιστήθιου φίλου του Χοακίμ Γκομίς.
Ο λόγος για την έκθεση «Σύμπαν Μιρό» η οποία αφού περιόδευσε σε κάποιες από τις σημαντικότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, φιλοξενείται στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, στεγάζεται στο κτίριο που αποτελεί την έδρα του Ισπανικού Ινστιτούτου Θερβάντες στο κέντρο της Αθήνας και περιλαμβάνει έργα που ανήκουν στο Ίδρυμα Joan Miró με έδρα τη Βαρκελώνη και είναι αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ του Ισπανικού Υπουργείου Εξωτερικών, της εταιρείας Abertis και των Ιδρυμάτων Abertis και Joan Miró, για την προώθηση του ισπανικού πολιτισμού και των Ισπανών καλλιτεχνών.
Παρουσιάζονται πέντε έργα του Ισπανού ζωγράφου και γλύπτη από την Καταλονία που θεωρείται από τους σημαντικότερους υπερρεαλιστές του 20ού αιώνα.
Από τις συλλογές του Ιδρύματος Joan Miró, ταξίδεψαν στο Θερβάντες οι πίνακες «Γυναίκα και Πουλιά» (1969), «Ζωγραφική» (1971-1973) και «Κεφάλι, Πουλί» (1976). Πρόκειται για τρία έργα από την τελευταία περίοδο του καλλιτέχνη, κατά την οποία συνδύαζε πυκνές συνθέσεις που έτειναν να καταλαμβάνουν ολόκληρη την επιφάνεια. Το γεγονός περιλαμβάνει επίσης τα γλυπτά «Γυναίκα» (1966) και «Φιγούρα» (1968) από τη δεκαετία του 1960, όταν ο δημιουργός ξεκίνησε μια πορεία φιλόδοξης γλυπτικής παραγωγής που συνδέεται με το objet trouvé.
Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης Βερονίκ Ντυπά, «ο καλλιτέχνης αντλούσε έμπνευση από κάθε είδους υλικά που μάζευε τυχαία από τη φύση κατά τη διάρκεια των περιπάτων του, καθώς και από αντικείμενα που ήταν φτιαγμένα από ανθρώπινα χέρια, τα οποία συνέλεγε στα εργαστήριά του».
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Ινστιτούτο Θερβάντες:
Info:
Ως 27 Ιουλίου
Ωράριο επισκέψεων: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00-19.00 και Σάββατο: 10.00-14.00
Είσοδος ελεύθερη