Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρόκειται να κερδίσει μία τρίτη πενταετή θητεία ως Γενικός Γραμματέας του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος.
Είναι η πιο ισχυρή θέση στην Kίνα και όλα δείχνουν ότι θα την διατηρήσει σήμερα, στο 20ο Συνέδριο του Κόμματος.
Το συνέδριο, όπου λαμβάνουν μέρος περίπου 2.300 ηγετικά στελέχη, πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια.
Λαμβάνει χώρα πάντοτε στην τεράστια Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, με τις περισσότερες διαδικασίες να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών επί περίπου μία εβδομάδα.
Με βάση τα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του συνεδρίου, το πιθανότερο «σενάριο» είναι το ακόλουθο...
Όλη η εξουσία στον Σι Τζινπίνγκ
Εφόσον επιβεβαιωθούν τα ισχυρά προγνωστικά, ο Σι θα αναλάβει και τρίτη θητεία ως γενικός γραμματέας, σπάζοντας έτσι το όριο των δύο θητειών του πρόσφατου παρελθόντος.
Οι άλλοι τίτλοι του Σι είναι: Πρόεδρος της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής, η οποία αναμένεται ευρέως να ανανεωθεί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, και Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο οποίος αναμένεται να ανανεωθεί στην ετήσια κοινοβουλευτική συνεδρίαση τον Μάρτιο του 2023.
Η αυλαία
Το τελετουργικό ξεκινά με δεκάδες ηγετικά στελέχη να μπαίνουν στην κεντρική αίθουσα υπό βροντερό χειροκρότημα και ενώ ακούγεται το συγκλονιστικό τραγούδι «Welcome March» πριν πάρουν τις θέσεις τους στη σκηνή με φόντο γιγάντιες κόκκινες σημαίες και το σφυροδρέπανο.
Οι συνταξιούχοι ανώτεροι ηγέτες αναμένεται να συμμετάσχουν, εάν το επιτρέπει η υγεία τους. Αξιοσημείωτοι πρώην ηγέτες είναι ο Ζιάνγκ Ζεμίν ο πρωθυπουργός που υπηρέτησε μαζί του Τσου Ρονγκζί, καθώς και ο Χου Τζιντάο, προκάτοχος του Σι.
Κατά την τελετή έναρξης, η οποία μεταδίδεται τηλεοπτικά με καθυστέρηση, ο Σι θα διαβάσει την έκθεση του 20ου συνεδρίου του κόμματος, κάνοντας ανασκόπηση για τα επιτεύγματα του κόμματος τα τελευταία χρόνια και παρουσιάζοντας το όραμά του για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Στο 19ο συνέδριο του κόμματος, η εναρκτήρια ομιλία διήρκεσε 3 ώρες και 24 λεπτά.
Τι άλλο θα γίνει στο συνέδριο
Οι 2.296 σκληροί κομματικοί συνεχίζουν κεκλεισμένων των θυρών, σε μικρότερες ομάδες για να συζητήσουν την έκθεση, το προσωπικό και το σχέδιο τροποποίησης του καταστατικού του κόμματος.
Οι αντιπρόσωποι προτείνουν συνήθως μικρές τροποποιήσεις στην έκθεση πεπραγμένων και σε σχέση με την τροποποίηση του καταστατικού χάρτη, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στις τελικές εκδόσεις που θα τεθούν αργότερα σε ψηφοφορία.
Η τελετή λήξης
Στην τελετή λήξης, συνήθως μια εβδομάδα μετά την έναρξη, οι εκπρόσωποι ψηφίζουν υπέρ της έκθεσης του συνεδρίου και της τροποποίησης του καταστατικού του κόμματος.
Εκλέγουν επίσης μια νέα Κεντρική Επιτροπή - περίπου 200 τακτικά μέλη με δικαίωμα ψήφου και περίπου 170 αναπληρωματικά - από έναν προεπιλεγμένο κατάλογο που στα πρόσφατα συνέδρια περιλάμβανε περίπου 30 περισσότερα ονόματα από τις διαθέσιμες έδρες.
Η πρώτη ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής
Αυτή είναι μια μεγάλη μέρα.
Μια μέρα μετά το συνέδριο, η νεοεκλεγείσα Κεντρική Επιτροπή συνέρχεται κεκλεισμένων των θυρών στην πρώτη της ολομέλεια.
Σε μια διαδικασία που καλύπτεται από μυστικότητα, θα έχει καταρτιστεί μια λίστα με το επόμενο Πολιτικό Γραφείο, το οποίο αποτελείται συνήθως από 25 άτομα, και τη Μόνιμη Επιτροπή του, που αριθμεί επί του παρόντος επτά, αλλά συνήθως κυμαίνεται μεταξύ πέντε και εννέα.
Οι ειδικοί λένε ότι οι δύο λίστες έχουν τυπικά οριστικοποιηθεί πριν από την έναρξη του συνεδρίου.
Στη συνέχεια, τα 200 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής με δικαίωμα ψήφου ψηφίζουν «ναι» ή «όχι» για καθέναν από τους προτεινόμενους υποψηφίους για τις δύο επιτροπές.
Αργότερα εκείνη την ημέρα, ο νέος γενικός γραμματέας - σχεδόν σίγουρα ο Σι Τζινπίνγκ εν προκειμένω - οδηγεί τη νέα Μόνιμη Επιτροπή σε μια αίθουσα στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, όπου συγκεντρώνονται οι δημοσιογράφοι.
Τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής εισέρχονται κατά σειρά αρχαιότητας, από την υψηλότερη προς τη χαμηλότερη.
Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας παρουσιάζει τη νέα του ομάδα και μιλά για το έργο που έχει μπροστά του.
Και τέλος;
Οχι εντελώς.
Ο ανασχηματισμός της ηγεσίας του κόμματος έχει ολοκληρωθεί σε αυτό το σημείο, αλλά οι βασικές κυβερνητικές θέσεις πρέπει ακόμη να καθοριστούν και να οριστικοποιηθούν στην ετήσια σύνοδο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, ή αλλιώς «κοινοβουλίου», που συνήθως ξεκινά τον Μάρτιο.
Εκεί ο Σι αναμένεται να παρατείνει την προεδρική θητεία του - έχοντας καταργήσει το όριο των δύο θητειών από το 2018. Εκεί είναι επίσης, που ο Λι Κετσιάνγκ θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία μετά από δύο θητείες.
Το συνέδριο του κόμματος θα καθορίσει ποιος θα διαδεχτεί τον Λι ως πρωθυπουργό τον Μάρτιο: στην επερχόμενη αποκάλυψη της Μόνιμης Επιτροπής, το ανώτερο μέλος μετά τον Σι (ή μετά τον Λι, εάν παραμείνει στην επιτροπή) θα είναι σε καλό δρόμο για να οριστεί πρωθυπουργός τον Μάρτιο.