Η ανθρωπιστική εκεχειρία στο Σουδάν παρατάθηκε σήμερα και θα διαρκέσει για τρεις ημέρες ξεκινώντας από τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπο των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF).
«Σε απάντηση διεθνών, περιφερειακών και τοπικών εκκλήσεων, ανακοινώνουμε την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για 72 ώρες, αρχής γενομένης από απόψε τα μεσάνυχτα, προκειμένου να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να διευκολυνθεί η μετακίνηση πολιτών και κατοίκων και να μπορέσουν να εκπληρώσουν τις ανάγκες τους και να φθάσουν σε ασφαλείς περιοχές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν από τότε που η μακροχρόνια μάχη για την εξουσία μεταξύ του σουδανικού στρατού και των RSF εξελίχθηκε σε σύγκρουση στις 15 Απριλίου.
Οι μάχες εντείνονται και η ανθρωπιστική κρίση απειλεί όλη την Αν.Αφρική
Αεροπορικοί βομβαρδισμοί και ασταμάτητα πυρά στο Χαρτούμ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που φεύγουν για να σωθούν: το Σουδάν «καταρρέει», προειδοποιεί ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την ώρα που οι μάχες μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών εντείνονται και εισέρχονται πλέον στην τρίτη εβδομάδα.
Παράλληλα όμως αυτός ο πολεμος απειλεί επίσης να βυθίσει ολόκληρη την περιφέρεια της ανατολικής Αφρικής σε ανθρωπιστική κρίση όπως προειδοποιεί το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.
«Το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας πεινούσε ήδη προτού ξεσπάσουν οι μάχες, τώρα λείπουν τα πάντα και οι τιμές τον τροφίμων έχουν απογειωθεί», τονίζει ο Μάρτιν Φρικ, διευθυντής του παραρτήματος στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Μεγάλες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων καταγράφονται επίσης σε γειτονικές χώρες, ιδίως στο Τσαντ και στο Νότιο Σουδάν, δυο χώρες που υποδέχθηκαν χιλιάδες σουδανούς πρόσφυγες.
«Στο Νότιο Σουδάν, που αντιμετωπίζει πλημμύρες σε ορισμένες τοποθεσίες και ξηρασίες σε άλλες, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 28% μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα», εξηγεί ο Φρικ. Η όλη κατάσταση βέβαια ήταν ήδη δύσκολη στο Κέρας της Αφρικής μετά από έξι περιόδους ξηρασίας.
Στο μεταξύ οι εχθροπραξίες που άρχισαν την 15η Απριλίου μεταξύ των δυνάμεων του στρατού υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τον δεύτερο τη τάξει του στρατιωτικού καθεστώτος, στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», επικεφαλής των πανίσχυρυων Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) εισέρχονται στην τρίτη εβδομάδα και ήδη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 528 άμαχοκαι έχουν τραυματιστεί άλλοι 4.599 αλλά οι αριθμοί εκτιμάται πως είναι πολύ υψηλότεροι.
Δεκάδες χιλιάδες Σουδανοί τράπηκαν σε φυγή, πήγαν σε γειτονικά κράτη, ιδίως στην Αίγυπτο, στην Αιθιοπία, στο Τσαντ και στο Νότιο Σουδάν, ενώ ξένες κυβερνήσεις συνεχίζουν αγωνιώδεις προσπάθειες να απομακρύνουν εσπευσμένα εκατοντάδες υπηκόους τους.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συνόψισε την κατάσταση σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια λέγοντας «ο πόλεμος για την εξουσία συνεχίζεται ενώ η χώρα καταρρέει».
Οι αντίπαλοι συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε με διεθνή μεσολάβηση και θεωρητικά είναι σε ισχύ έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής (τη 01:00 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας).
«Εφιάλτης»
Ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν και, ιστορικά, μεσολαβητής στο Σουδάν κάλεσε τους δυο αντιπάλους στρατηγούς να κάνουν «διάλογο πρόσωπο με πρόσωπο».
Τους ζήτησε επίσης να «μην προσπαθούν να ενισχύσουν τις θέσεις τους», καθώς αρκετοί παρατηρητές αναφέρουν πως η κατάπαυση πυρός δεν τηρήθηκε διότι καμιά πλευρά δεν ήθελε να δώσει στην άλλη την ευκαιρία να προελάσει ή να συγκεντρώσει ενισχύσεις.
«Θεός φυλάξοι αν το Σουδάν φθάσει στο στάδιο του αληθινού εμφυλίου πολέμου (...) αυτό θα είναι αληθινός εφιάλτης για τον κόσμο», προειδοποίησε στο μεταξύ ο πρώην μεταβατικός πρωθυπουργός του Σουδάν, ο Αμπντάλα Χάμντοκ, από το Ναϊρόμπι.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 75.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν εξαιτίας των μαχών, που είναι ιδιαίτερα σφοδρές στο Νταρφούρ, περιοχή όπου μαινόταν πόλεμος τα χρόνια του 2000.
Περί το 70% των νοσοκομείων στις εμπόλεμες ζώνες έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με συνδικαλιστική ένωση σουδανών γιατρών ενώ λεηλασίες, καταστροφές, πυρπολήσεις πολλαπλασιάζονται στο Δυτικό Νταρφούρ, ακόμα και σε καταυλισμούς εκτοπισμένων, κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF). Η ΜΚΟ αναγκάστηκε «να σταματήσει σχεδόν όλες τις δραστηριότητές [της]».
«Η κοινωνία καταρρέει, βλέπουμε φυλές να αποπειρώνται πλέον να οπλιστούν», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.