Αντίστροφη μέτρηση για το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 σε φυσικούς χώρους και online.
Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν 199 μεγάλου μήκους και 68 μικρού μήκους ταινίες στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε 93 ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr., ενώ θα απονεμηθούν 32 βραβεία.
«Το σινεμά είναι μαζί μας πάντα στα δύσκολα και τα εύκολα. Μαζί με τους θεατές στους οποίους ανήκει και με τους δημιουργούς τους οποίους στηρίζει», ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΦΚΘ, Ελίζ Ζαλαντό, από την Αθήνα στο πλαίσιο παράλληλης συνέντευξης Τύπου με τη Θεσσαλονίκη.
«Αφουγκραζόμαστε τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της εποχής και προσπαθούμε να τα σχολιάσουμε», σημείωσε από τη Θεσσαλονίκη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης.
Η κ. Ζαλαντό επισήμανε επίσης ότι στο φετινό φεστιβάλ πρωταγωνιστούν οι γυναίκες, ενώ σημείωσε ότι θα παρουσιαστούν και τέσσερις ουκρανικές ταινίες, καθώς όπως τόνισε «δεν έχουμε ξεχάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».
Το 63ο ΦΚΘ φιλοξενεί τέσσερα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα, τα οποία συνοδεύονται από χρηματικά βραβεία. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό συμμετέχουν 11 ταινίες, ανάμεσά τους δύο ελληνικές, στο τμήμα Γνωρίστε τους Γείτονες θα προβληθούν 10 ταινίες, ανάμεσά τους δύο ελληνικές, ενώ δύο ελληνικές συμμετέχουν και στο διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward, το οποίο αποτελείται από 11 ταινίες.
Αφίσα και Τρέιλερ
Το poster του 63ου ΦΚΘ υπογράφει ο εικαστικός και visual artist Δημήτρης Τριμίντζιος, ενώ το σποτ του Φεστιβάλ δημιούργησε η βραβευμένη σκηνοθέτις Εύη Καλογηροπούλου, δημιουργός της μικρού μήκους ταινίας «Στον θρόνο του Ξέρξη», η οποία προβλήθηκε στην Εβδομάδα της Κριτικής στο Φεστιβάλ των Καννών, κερδίζοντας το βραβείο Canal+.
Πέντε γυναίκες -Θέμις Μπαζάκα, Τόνια Σωτηροπούλου, Κατερίνα Nwanze, Βαλέρια Χραμπάνη, Πέγκυ Θεοδωρογιάννη- στέκονται μπροστά από ένα παλιό και παρατημένο αυτοκίνητο, σχεδόν ακίνητες κι ανέκφραστες. Ακούγεται το τραγούδι «Λαδάδικα», σε μουσική Μάριου Τόκα και στίχους Φίλιππου Γράψα, που ερμήνευσε πρώτος ο Δημήτρης Μητροπάνος, όχι όμως και η φωνή των πέντε γυναικών που το τραγουδάνε.
Συνομιλώντας με τη θεματική «Αναπαράσταση» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το σποτ ανασυστήνει και επαναδιατυπώνει ένα εμβληματικό τραγούδι που έχει συνδεθεί με τη Θεσσαλονίκη, μέσα από μια σύγχρονη ματιά. Παράλληλα, καταθέτει φόρο τιμής στην αρχοντιά, τη δωρικότητα και την ατμόσφαιρα της πρωτότυπης συγκινητικής ερμηνείας, τονίζοντας τη θηλυκή αύρα και την πολυδιάστατη όψη της Θεσσαλονίκης.
Το τραγούδι διασκεύασε η Kid Moxie, προσαρμόζοντάς το σε γυναικείες φωνές.
Ταινία έναρξης και ταινία λήξης
Η αυλαία θα ανοίξει την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 με το «The Fabelmans» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο και βάζει πλώρη για τα Όσκαρ.
Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 με την προβολή της ταινίας Κορσές (Corsage) της Μαρί Κρόιτσερ.
Σαρλότ Γκενσμπούρ και Φατίχ Ακίν
Τo Φεστιβάλ υποδέχεται την πολυσύνθετη, λαμπερή και πάντα τολμηρή στις επιλογές της, Σαρλότ Γκενσμπούρ, η οποία θα παρουσιάσει τη νέα της ταινία, «Νυχτερινοί επισκέπτες» του Μικαέλ Ερς. Επίσης, καλωσορίζουμε με χαρά τον παλιό και αγαπημένο φίλο του Φεστιβάλ, Φατίχ Ακίν, ο οποίος θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία «Το χρυσάφι του Ρήνου».
Η «Αναπαράσταση» του Θ. Αγγελόπουλου ως κεντρική ιδέα του Φεστιβάλ
Mε αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από τον θάνατο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, το Φεστιβάλ πραγματοποιεί μεγάλο αφιέρωμα στον δημιουργό που σημάδεψε το ελληνικό σινεμά. Πιο συγκεκριμένα, το μεγάλο αφιέρωμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει:
Την έκθεση με τίτλο «Αναπαράσταση (Anaparastasi): Reconstruction, Reenactment, Reconstitution», με πρωτότυπα έργα 12 εικαστικών καλλιτεχνών.
Την έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Νικολόπουλου, φωτογράφου πλατό στο ανολοκλήρωτο κύκνειο άσμα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Η άλλη θάλασσα», με τίτλο «Η “Θάλασσα” στο Λιμάνι».
Την ειδική δίγλωσση έκδοση του Φεστιβάλ «Αγγελόπουλος για πάντα», που επικεντρώνεται στη μυσταγωγική δύναμη των εικόνων που έπλαθε το σινεμά του Αγγελόπουλου.
Tην ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ «Θόδωρος Αγγελόπουλος - Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο καθένας και η μουσική του» των Αντώνη Κόκκινου και Γιάννη Σολδάτου.
«Ποιος παίζει; / Time to Act» και masterclasses
Το 63ο ΦΚΘ παρουσιάζει ένα μοναδικό αφιέρωμα, με τίτλο «Ποιος παίζει; / Time to Act», το οποίο ρίχνει φως στις πολύπλευρες διαστάσεις της τέχνης και της δουλειάς των ηθοποιών. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, το Φεστιβάλ διοργανώνει μια σειρά από συναρπαστικά masterclasses:
Η φημισμένη βρετανή casting director, Ντέμπι ΜακΓουίλιαμς, που έχει εργαστεί σε 14 ταινίες του Τζέιμς Μποντ, αναλύει το παρόν και το μέλλον του κάστινγκ, μαζί με την ανιψιά και συνεργάτιδά της, Τζεμάιμα ΜακΓουίλιαμς.
Ο διάσημος γάλλος ατζέντης, Λοράν Γκρεγκουάρ, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την επιτυχημένη σειρά Call My Agent, μας αποκαλύπτει τις αθέατες πτυχές της δουλειάς του.
Η Θέμις Μπαζάκα, από τις πιο εμβληματικές ηθοποιούς στην ιστορία του ελληνικού σινεμά, παρουσιάζει επιλεγμένες σκηνές από τη φιλμογραφία της, τις οποίες αναλύει από τη σκοπιά του ηθοποιού.
Οι καταξιωμένοι έλληνες casting directors, Σοφία Δημοπούλου και Μάκης Γαζής, δίνουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους και νέες ηθοποιούς για τη διαδικασία της οντισιόν.
Αφιερώματα
Το 63ο ΦΚΘ γίνεται το πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ που φιλοξενεί αφιέρωμα στον κινηματογράφο των αυτοχθόνων, φέρνοντας στο φως πολιτισμούς που αξίζει να γνωρίσουμε.
Παρουσιάζεται η φιλμογραφία του Βρετανού -με ελληνικές ρίζες- Πίτερ Στρίκλαντ, από τους πιο ρηξικέλευθους σκηνοθέτες της τελευταίας δεκαπενταετίας, ο οποίος θα παρευρεθεί στη Θεσσαλονίκη.
Το 63ο ΦΚΘ πραγματοποιεί αφιέρωμα στο έργο των πειραματικών δημιουργών, Πέτερ Τσερκάσκι και Ιβ Χέλερ.
Στο προσκήνιο το έργο του πρωτοπόρου σκηνοθέτη και θρύλου του γιουγκοσλαβικού σινεμά, Αλεξάνταρ Πέτροβιτς.
Αφιέρωμα στον σπουδαιότερο θεατράνθρωπο του 20ού αιώνα, Πίτερ Μπρουκ, μέσα από ένα spotlight που επικεντρώνεται στο κινηματογραφικό του έργο.
Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και βραβείο στη Φίνος Φιλμ
Το 63ο ΦΚΘ υποδέχεται 28 μεγάλου μήκους και 19 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες.
- Δεκαπέντε ταινίες σε πρώτη προβολή, στην «Επίσημη πρώτη» και στο «Ξεπερνώντας τα σύνορα»
- Τρεις ταινίες που έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα στην ενότητα «Μια δεύτερη ματιά».
- Ένα ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Θόδωρο Αγγελόπουλο.
- Ειδική προβολή στο πλαίσιο της βράβευσης της Finos Film με τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο.
- Spotlight στη Μαρία Πλυτά, μια αληθινή πρωτοπόρο του ελληνικού σινεμά.
- Spotlight και τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στη σκηνοθέτιδα, θεωρητικό του σινεμά, πεζογράφο και μεταφράστρια, Μαρία Γαβαλά.
Θα προβληθούν επίσης, οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Έξι ελληνικές ταινίες στα διεθνή διαγωνιστικά
Έξι ελληνικές ταινίες συμμετέχουν στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ.
Στο Διεθνές Διαγωνιστικό συμμετέχουν οι ταινίες «Ησυχία 6-9» του Χρήστου Πασσαλή και «Άκουσέ με» της Μαρίας Ντούζα. Δύο ελληνικές ταινίες παίρνουν μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors, το «Πίσω από τις θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου και το «Black Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη. Παράλληλα, ακόμη δύο ελληνικές ταινίες συναντούμε και στο διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward. Πρόκειται για την ταινία «Με αξιοπρέπεια» του Δημήτρη Κατσιμίρη και τα «ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ» του Νίκου Πάστρα.
Η Αγορά και η σχέση σινεμά - τηλεόρασης
Η Αγορά, το πιο δυναμικό και αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 12 Νοεμβρίου, υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA και προσφέρει βραβεία σε υπηρεσίες και χρηματικά έπαθλα. Επικεφαλής της Αγοράς είναι η Αγγελική Βέργου, η οποία εργάζεται στο ΦΚΘ από το 2001 και πρέσβης (ambassador) ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός, Γιώργος Καπουτζίδης.
Η Αγορά του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει φέτος τη νέα ενότητα Agora Series με στόχο να δημιουργήσει ένα δίκτυο επικοινωνίας με τους επαγγελματίες της παραγωγής σειρών για τα τηλεοπτικά δίκτυα και τις πλατφόρμες
Μέσα από αυτή, το Φεστιβάλ θα μιλήσει για τη σχέση σινεμά-τηλεόρασης, με στόχο να διερευνήσει σε βάθος τις εκλεκτικές συγγένειες των δύο μέσων, φιλοξενώντας μεταξύ άλλων, masterclass του τηλεοπτικού σεναριογράφου και παραγωγού Victor Quinaz (σειρές Big Mouth, GLOW του Netflix, μεταξύ άλλων), με τίτλο «Don’t be scared, it’s only TV!».
Στο πλαίσιο του Agora Series θα συμμετάσχουν ως ομιλητές δημιουργοί επιτυχημένων σειρών των τελευταίων ετών, όπως ο Λευτέρης Χαρίτος (’Αγριες μέλισσες), ο Βαρδής Μαρινάκης (Σιωπηλός δρόμος), η Κατερίνα Μπέη (Τα καλύτερα μας χρόνια) και ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης (Maestro).
Επιπλέον, για την εμπειρία τους ως παραγωγοί σειρών θα μιλήσουν επαγγελματίες όπως η Φένια Κοσσοβίτσα (Blonde - Έτερος Εγώ, Τεχεράνη), η Ιωάννα Δαβή (Indigo View - Το νησί, Κομάντα και δράκοι), o Διονύσης Σαμιώτης (Tanweer - 42°C) και ο Ορέστης Πλακιάς (Foss Productions - MilkyWay), ενώ στη συζήτηση θα συμμετάσχει και ο Μάρκος Χολέβας, πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Podcast και ειδικές εκδόσεις
Δέκα ελληνόφωνα και αγγλόφωνα podcasts συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα Podcast του Φεστιβάλ, ενώ άλλα δέκα podcasts συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, στο τμήμα εκτός συναγωνισμού. Για πρώτη φορά το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τα podcasts του διαγωνιστικού τμήματος στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Podcast Room, στο Λιμάνι, με δωρεάν είσοδο. Τα podcasts του διαγωνιστικού τμήματος διεκδικούν το μεγάλο βραβείο του τμήματος, ύψους 2.000 ευρώ. Παράλληλα, τα podcasts διαγωνίζονται για το Βραβείο ENS Louis Lumière - Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για Ανερχόμενο Ακουστικό Δημιουργό Ντοκιμαντέρ, ενώ στο 63o ΦΚΘ θα ανακοινωθεί το νέο βραβείο για ανάπτυξη podcast, το οποίο απονέμεται από το iMEdD, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Όλα τα podcasts θα είναι, όπως πάντα, διαθέσιμα για ακρόαση μέσα από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, www.filmfestival.gr.
Το Φεστιβάλ παρουσιάζει δύο ειδικές εκδόσεις που θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις «Νεφέλη». Πρόκειται για τη δίγλωσση έκδοση για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο «Αγγελόπουλος για πάντα» και τον καθιερωμένο «Α-Κατάλογο» που αποτυπώνει το στίγμα της φετινής διοργάνωσης.
Η προπώληση των εισιτηρίων για τη φετινή διοργάνωση ξεκινά την Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2022.
Αναλυτικά οι πληροφορίες: www.filmfestival.gr.