Το κινεζικό Tianwen-1 έστειλε την πρώτη του εικόνα από τον Αρη, σύμφωνα με την κινεζική διαστημική υπηρεσία, καθώς η ιστορική αποστολή ετοιμάζεται να προσγειωθεί στον «κόκκινο πλανήτη» - που στην εικόνα δεν μοιάζει και τόσο... κόκκινος - αργότερα φέτος.
Το διαστημικό σκάφος που ξεκίνησε το μακρινό «ταξίδι» του τον περασμένο Ιούλιο, αναμένεται να μπει σε τροχιά γύρω από τον Αρη γύρω στις 10 Φεβρουαρίου.
Η φωτογραφία που κυκλοφόρησε η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας δείχνει γεωλογικά χαρακτηριστικά, όπως τον κρατήρα Schiaparelli και το Valles Marineris, ένα τεράστιο τμήμα φαραγγιών στην επιφάνεια του πλανήτη.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε από περίπου 2,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, σύμφωνα με το CNSA, με το διαστημικό σκάφος να βρίσκεται πλέον σε απόσταση 1,1 εκατομμύριων χιλιομέτρων από τον πλανήτη.
Το ρομποτικό σκάφος πυροδότησε έναν από τους κινητήρες του για να κάνει μια διόρθωση στην τροχιά του την Παρασκευή και αναμενόταν να επιβραδύνει προτού το τραβήξει η βαρύτητα του Αρη τα επόμενα 24ωρα.
Η Κίνα ελπίζει ότι το Tianwen-1, βάρους πέντε τόνων, θα προσγειωθεί τον Μάιο στην Ουτοπία, μια τεράστια λεκάνη στην επιφάνεια του Αρη.
Η χώρα έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στο διαστημικό πρόγραμμα υπό την ηγεσία του στρατού και έστειλε για πρώτη φορά έναν άνθρωπο στο διάστημα το 2003. Στόχος της είναι η τοποθέτηση ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τη Γη έως το 2022.
Ο Αρης ήταν πάντα μια πρόκληση, με τις περισσότερες αποστολές από το 1960 έως σήμερα να είναι από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Ινδία. Ολες έχουν τελειώσει με ανεπιτυχή τρόπο.
Το Tianwen-1 δεν είναι η πρώτη προσπάθεια της Κίνας να φτάσει στον Αρη. Μια προηγούμενη αποστολή σε συνεργασία με τη Ρωσία το 2011 έληξε πρόωρα καθώς η εκτόξευση απέτυχε.
(με πληροφορίες από Guardian)