H σεφ Ντίνα Νικολάου στρώνει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για την HuffPost

Σαλάτα γιορτινή με ρόκα, σικορέ και ρόδι, τάρτα με κρεμμύδια και πέστο σπανάκι-φουντούκι, γαλοπούλα με μπέικον και κράνμπερις και χριστουγεννιάτικο κορμό.
Alkis Moraitis Imaging ©

Το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων μας περιμένει με τέσσερα εξαιρετικά πιάτα από την σεφ Ντίνα Νικολάου.

Θα απολαύσουμε, για αρχή, όπως η ίδια μας λέει, μια «σαλάτα απλή αλλά γιορτινή, χρωματιστή, επίσημη και νοστιμότατη. Τα έχει όλα, ρόκα, σικορέ, κατακόκκινο ρόδι, ζουμερό πορτοκάλι. Ετοιμάζεται στη στιγμή και είναι ό,τι πρέπει για το γιορτινό τραπέζι». Θα την συνοδεύσουμε με «μία υπέροχη τάρτα με κρεμμύδια και πέστο με σπανάκι και τραγανά φουντούκια».

Για κυρίως πιάτο θα βγάλουμε γαλοπούλα, η οποία «δεν χρειάζεται να είναι γεμιστή στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Μπορεί να ”ντυθεί” με μπέικον και κράνμπερις και πάλι να εντυπωσιάσει. Θα την σερβίρουμε με νόστιμο ρυζάκι».

Όσο για το γλυκό μας, θα προσφέρουμε ένα χριστουγεννιάτικο κορμό, καθώς «είναι από τα γλυκά που έχω πάντα στο γιορτινό τραπέζι. Είναι ελαφρύς και τέλειος για κέρασμα μετά από ένα πλούσιο γεύμα».

Χρόνια Πολλά.

Σαλάτα γιορτινή με ρόκα, σικορέ και ρόδι

dina nikolaou

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15΄

Υλικά

1 ματσάκι ρόκα (τα φύλλα), καθαρισμένη, στεγνωμένη και χονδροκομμένη

2 - 3 σικορέ, πλυμένα, στεγνωμένα και κομμένα σε χονδρές ροδέλες

1 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες

1 πορτοκάλι, χωρισμένο στα φετάκια του, σχολαστικά καθαρισμένα από τις λευκές μεμβράνες και ίνες

1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες

½ φλιτζάνι σπόροι ροδιού

για τη βινεγκρέτ

1 κουτ. σούπας μουστάρδα

1 κουτ. γλυκού μέλι

2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό

2 κουτ. σούπας μηλόξιδο

5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας με τα χέρια μας.

Σε ένα μπολάκι χτυπάμε καλά τα υλικά της βινεγκρέτ και περιχύνουμε τη σαλάτα.

Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.

Τάρτα με κρεμμύδια και πέστο σπανάκι-φουντούκι

Alkis Moraitis Imaging ©

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 20′

Αναμονή 30′

Ψήσιμο: 50 ′

Υλικά

για τη ζύμη

350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

120 γρ. αγελαδινό βούτυρο, μαλακωμένο

250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

1 κουτ. γλυκού αλάτι

για το πέστο

200 γρ. baby φύλλα σπανακιού

50 γρ. φουντούκια καβουρδισμένα

50 ml ελαιόλαδο

60 γρ. κασέρι, τριμμένο

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τα κρεμμύδια και τη γέμιση

9-10 μικρά κόκκινα κρεμμύδια

30 γρ. αγελαδινό βούτυρο

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη

2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

150 γρ. κασέρι τριμμένο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

για τη ζύμη

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους. Τρίβουμε τα υλικά με τα χέρια μας, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ψιχουλιαστό μείγμα.

Προσθέτουμε το γιαούρτι και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σε ενιαία ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

για το πέστο

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν κρέμα.

για τα κρεμμύδια

Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια ολόκληρα και τα κόβουμε στη μέση. Βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθούν καλά.

Ρίχνουμε τα κρεμμύδια με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα γυρίζουμε και σοτάρουμε ελαφρά και από την επάνω πλευρά.

Πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε απαλά για να λιώσει και να καραμελώσουν. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.

για τη συναρμολόγηση και το ψήσιμο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Βουτυρώνουμε καλά μια ταρτιέρα διαμέτρου 22-24 εκ.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας και ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο μεγαλύτερο από την διάμετρο της ταρτιέρας. Μεταφέρουμε το φύλλο στην ταρτιέρα, αφήνοντας να εξέχει αρκετά από τα τοιχώματά της. Τρυπάμε διάσπαρτα τη βάση με ένα πηρούνι.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα υλικά της γέμισης (αυγά, γιαούρτι, αλατοπίπερο). Προσθέτουμε το πέστο και τα 150 γρ. κασέρι και αδειάζουμε το μείγμα στην ταρτιέρα. Τοποθετούμε ολόγυρα τα σοταρισμένα κρεμμύδια με το κομμένο μέρος προς τα πάνω.

Ψήνουμε την τάρτα για 45-50 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε όση από την ζύμη εξέχει (τριμάρουμε). Αφήνω την τάρτα να κρυώσει, κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.

Γαλοπούλα με μπέικον και κράνμπερις

Alkis Moraitis Imaging ©

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 15′

Ψήσιμο: 3 ώρες

Υλικά

1 γαλοπούλα βάρους περίπου 4 κιλά

1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρές φέτες

1 λεμόνι ακέρωτο, κομμένο σε χοντρές φέτες

1 ματσάκι θυμάρι φρέσκο

1 ματσάκι δεντρολίβανο φρέσκο

120 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο

1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά

½ κουτ. γλυκού σκόρδο, σκόνη

1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν

400 γρ. μπέικον, σε λεπτές φέτες

10-12 φρέσκα κράνμπερις

αλάτι θαλασσινό

για το ρύζι

300 γρ. ρύζι για πιλάφι

750 ml ζωμό κότας

50 γρ. βούτυρο

1 μικρό λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

80 γρ. σταφίδες Κορινθιακές

50 γρ. κράνμπερις αποξηραμένα

1 ώριμο λωτό, ψιλοκομμένο

50 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο (προαιρετικά)

φύλλα από 2 κλαδάκια δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C με αέρα. Σκουπίζουμε καλά μέσα και έξω τη γαλοπούλα με χαρτί κουζίνας.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο, την πάπρικα, το σκόρδο και το πιπέρι καγιέν. Αλατίζουμε με θαλασσινό αλάτι και αλείφουμε (μέσα-έξω) με το μείγμα του βουτύρου και τοποθετούμε μέσα στην κοιλιά το κρεμμύδι, το λεμόνι και τα μυρωδικά.

Πλέκουμε τις φέτες μπέικον (αν δεν μπορούμε σκεπάζουμε απλά με τις φέτες ώστε να καλύψουμε όλο το στήθος) και καλύπουμε τη γαλοπούλα. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 2 ώρες.

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε τα κράνμπερις ενδιάμεσα στις φέτες μπέικον και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα ακόμη μέχρι να ροδίσει καλά.

για το ρύζι

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τον μετρημένο ζωμό, αλατίζουμε και αφήνουμε να πάρει βράση. Ρίχνουμε το ρύζι και το βράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε ένα μεγάλο γουόκ βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα κράνμπερις, το κουκουνάρι και το λωτό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακινούμε καλά το γουόκ. Αρωματίζουμε με φρέσκο δεντρολίβανο και αδειάζουμε το ρύζι σε μεγάλη πιατέλα.

Τοποθετούμε την γαλοπούλα και σερβίρουμε αμέσως.

Κορμός χριστουγεννιάτικος

dina nikolaou

Προετοιμασίας: 20΄

Ψήσιμο: 45΄

Υλικά

για τη ζύμη

4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά

130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

120 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κουτ. γλυκού μπέκιν πάουντερ

¼ κουτ. γλυκού βανίλια

¼ κουτ. γλυκού αλάτι

για την κρέμα

250 γρ. τυρί κρέμα

150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

200 γρ. ζάχαρη άχνη

½ κουτ. γλυκού βανιλίνη

150 γρ. κράνμπερις αποξηραμένα

για το γαρνίρισμα

χρωματιστή ζάχαρη

Εκτέλεση

για το παντεσπάνι

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ σε ένα μπολ.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπάδια με το αλάτι και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε τη βανίλια και λίγη λίγη την ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέκιν.

Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε λίγη λίγη τη μαρέγκα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα με απαλές κινήσεις από επάνω προς τα κάτω, όσο να ενσωματωθεί στο μείγμα.

Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αδειάζουμε το μείγμα και το στρώνουμε καλά με τη σπάτουλα να απλώσει.

Ψήνουμε το παντεσπάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 45 λεπτά περίπου. Βγάζουμε το παντεσπάνι από το φούρνο και το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.

για την κρέμα

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί, το βούτυρο, την άχνη και την βανίλια και χτυπάμε καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη κρέμα.

για τη συναρμολόγηση

Απλώνουμε ένα μέρος από την κρέμα επάνω στο παντεσπάνι και πασπαλίζουμε με τα κράνμπερις.

Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό.

Στρώνουμε την υπόλοιπη κρέμα στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε με χρωματιστή ζάχαρη.