To Βραβείο Ειρήνης της Έσσης σε Τσίπρα και Ζάεφ

Στο παρελθόν είχε απονεμηθεί στον Δαλάι Λάμα, στη Γενική Εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου Κάρλα ντε Πόντε κ.α.
ASSOCIATED PRESS

Ανακοινώθηκαν σήμερα από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Έσσης,Boris Rhein οι βραβευθέντες με το Βραβείο Ειρήνης της Έσσης για το έτος 2020, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Το βραβείο απονέμεται ετησίως σε προσωπικότητες διεθνούς κύρους με αδιαμφισβήτητη συμβολή στην επίλυση πολυετών διαφορών και στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων των λαών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση της επιτροπής χάρη στο έργο των δύο αυτών πολιτικών τερματίστηκε μια αντιπαράθεση 27 και πλέον ετών, που στεκόταν εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής και είχε σοβαρές επιπτώσεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ.

Πιο συγκεκριμένα κατά την ανακοίνωση της απόφασης ο κ. Rhein ανέφερε:

″Για αυτόν τον λόγο σας απονέμουμε από κοινού το Βραβείο Ειρήνης 2020 του κρατιδίου της Έσσης. Τιμούμε έτσι το θάρρος που επιδείξατε για την επίτευξη επίπονων συμβιβασμών και τον αγώνα σας για τη Συμφωνία των Πρεσπών – παρά τις έντονες αντιδράσεις που σημειώθηκαν στις χώρες σας. Δεν υπάρχουν πολλοί αρχηγοί κυβερνήσεων, κύριε Τσίπρα, που θα παρέμεναν σταθεροί στην πορεία τους, ενώ διακυβεύεται η κυβερνητική συνεργασία τους. Αντισταθήκατε και οι δυο σε όλες τις αντιξοότητες. Αυτό που δεν κατάφεραν επί δεκαετίες εκατοντάδες διπλωματών, το καταφέρατε εσείς οι δυο με την αισιοδοξία και την επιμονή σας! Το έθεσε μάλιστα εύστοχα ο πρωθυπουργός κ. Ζάεφ, όταν είπε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων: «Αν ήταν εύκολη υπόθεση, δεν θα χρειαζόμασταν εμείς οι δυο για να την εφαρμόσουμε.» Υπήρξατε αμφότεροι οι εγγυητές της επιτυχίας.

Με τους δυο σας ξεκίνησε για πρώτη φορά μια περίοδος σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Χάρη σε εσάς τους δυο άνοιξε ο δρόμος για να καταστεί η Βόρεια Μακεδονία συμμαχικό μέλος του ΝΑΤΟ και κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δε επίδραση της επιτυχίας αυτής εκτείνεται πολύ πιο πέρα από τη συγκεκριμένη περιοχή. Η ειρηνική διευθέτησή σας στέλνει ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει μόνο το δίκαιο του ισχυρότερου. Υπάρχει και στον σημερινό μας κόσμο ο δρόμος του σεβασμού και του συμβιβασμού, ο δρόμος της ειρήνης και της σταθερότητας. Κι εσείς δεν κάνατε τίποτε λιγότερο από το να συνεχίσετε να χαράζετε τον ευρωπαϊκό δρόμο με εξαιρετικό τρόπο, χωρίς την απώλεια εθνικών ταυτοτήτων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Albert Osswald του κρατιδίου της Έσσης που απονέμει το Βραβείο Ειρήνης σημειώνει τα εξής στην αξιολόγησή του – παραθέτω: «Παρεκκλίνατε από την πεπατημένη της επιμονής σε μαξιμαλιστικές θέσεις και του αποκλεισμού μιας συμφωνίας ως δείγματος ήττας ή εθνικής προδοσίας. Στο πλαίσιο αυτό διακυβεύσατε τις πολιτικές σταδιοδρομίες σας και υποχρεωθήκατε να φθάσετε μέσα από διαπραγματεύσεις σε πολυάριθμους συμβιβασμούς και παραχωρήσεις. Η συμφωνία συνοδεύεται από την ελπίδα για καλή συνεργασία και εταιρική σχέση μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας. Η διευθέτηση της διαφοράς αποτελεί υπόδειγμα συμφιλίωσης για την περιοχή και την Ευρώπη συνολικά.» Τέλος του παραθέματος.

Επιτρέψτε μου, κύριε Τσίπρα, να παραθέσω τα αξιοσημείωτα λόγια σας: «Η ιστορία δεν πρέπει να γράφεται από εκείνους, οι οποίοι επενδύουν στον φόβο και τη διαίρεση, αλλά από εκείνους που τολμούν. Θα πρέπει να γράφεται από εκείνους οι οποίοι έχουν το θάρρος και τη στρατηγική διορατικότητα να ανταποκριθούν στις καταστάσεις και να σταθούν – παρά τις αντιδράσεις – στη σωστή πλευρά της ιστορίας.» Αυτό πετύχατε και οι δυο σας με υποδειγματικό τρόπο.”

Το Βραβείο Ειρήνης της Έσσης απονέμεται από το 1995 και στο παρελθόν έχουν βραβευτεί με αυτό προσωπικότητες όπως ο Δαλάι Λάμα, η γενική εισαγγελέας του διεθνούς δικαστηρίου Carla del Ponte, η διεθνής διαμεσολαβητρια και Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Federica Mogherini, αρχηγοί κρατών, διπλωματες και πολιτικοί στους οποίους οφείλεται κατά περίπτωση η ειρηνικη επίλυση πολυετών συγκρούσεων

Δημοφιλή