Το ξεκάθαρο μήνυμα που μεταφέρει ο Μπλίνκεν στην Άγκυρα για Σουηδία και ΝΑΤΟ

Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Μπλίνκεν στην Άγκυρα, δύο χρόνια μετά, όταν οι προκάτοχοί του έσπευδαν στους πρώτους τρείς μήνες της θητείας τους.
Anadolu Agency via Getty Images

Η επίσημη επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν σήμερα στην Τουρκία είναι η πρώτη ως υπουργός Εξωτερικών, μετά από δύο ολόκληρα χρόνια αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, όπως η Χίλαρι Κλίντον και ο Ρεξ Τίλερσον, που πραγματοποίησαν την πρώτη τους επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα μέσα στους πρώτους τρεις μήνες αφότου είχαν αναλάβει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ο Μπλίνκεν δεν ακολούθησε την παράδοση.

Αν και για την επίσκεψη οι προετοιμασίες είχαν ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια, αναβλήθηκαν αρκετές φορές λόγω των διπλωματικών σχέσεων Ουάσιγκτον και ’Αγκύρας που βρέθηκαν πολλές φορές στο ναδίρ.

Όπως υπογραμμίζουν αναλυτές στο Reuters, η καθυστέρηση της επίσκεψης Μπλίνκεν, δείχνει την τεταμένη φύση της σχέσης, η οποία έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα από το 2019 όταν η Άγκυρα απέκτησε τα ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S 400.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επαίνεσαν την Τουρκία για ορισμένες από τις ενέργειές της κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξακολουθούν να ανησυχούν για τη στενή σχέση του Ερντογάν με τον Πούτιν, αλλά και για τις σφοδρές αντιρρήσεις της Άγκυρας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα, έχει απαιτήσει το Ελσίνκι και ιδιαίτερα η Στοκχόλμη να υιοθετήσουν μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρεί τρομοκρατική ομάδα, αλλά και απέναντι στους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν τους οποίους ο Ερντογάν κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Τα αμερικανικά παζάρια στους Τούρκους

Όμως οι Αμερικανοί αυτή τη φορά είναι ξεκάθαροι, ότι η επιθυμία της Τουρκίας να αγοράσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 συνδέεται άμεσα με τις υποψηφιότητες για ένταξη των δύο Σκανδιναβικών χωρών, παρότι το Κογκρέσο έχει παγώσει την πώλησή τους στην Τουρκία.

Χθες Σάββατο, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν επανέλαβε ότι «η ένταξη μόνο της Φινλανδίας στη συμμαχία δεν θα ήταν αρκετή» λέγοντας ότι «δεν θα υπάρξει μεταφορά F-16 εάν ο Ερντογάν συνεχίσει να αρνείται την είσοδο στη Φινλανδία και τη Σουηδία».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει την πώληση αλλά όπως φαίνεται με προϋποθέσεις. Αυτή τη φορά το παζάρι είναι στην πλευρά της Ουάσιγκτον αν και η Άγκυρα ειδικεύεται σε αυτό.

Η Τουρκία έχει εκφράσει την απογοήτευσή της για την σύνδεση αυτών των δύο ζητημάτων με τον Ιμπραήμ Καλίν, επικεφαλής σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, να δηλώνει τον περασμένο μήνα ότι «ελπίζει πως η συμφωνία για τα F-16 δεν θα γίνει «όμηρος» των μελών της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ».

Το ζήτημα όμως είναι στην κορυφή της ατζέντας της επίσκεψης του Αντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία και αυτό και δεν φαίνεται διατεθειμένος να φύγει από την Άγκυρα με άδεια χέρια.

Πόσο μάλλον, όταν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ φέρνει βοήθεια από τις ΗΠΑ για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και είναι πρόθυμος να εξοικονομήσει σημαντική οικονομική στήριξη, ώστε να ανοικοδομηθούν οι περιοχές που ισοπεδώθηκαν από το σεισμό.

Ο Μπλίνκεν, αναμένεται να προσγειωθεί στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη νότια επαρχία των Αδάνων, από όπου θα πραγματοποιήσει περιοδεία με ελικόπτερο στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό.

Αύριο, θα έχει διμερείς συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στη συνέχεια με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, πριν αποχωρήσει με προορισμό την Αθήνα όπου η συνάντηση, τόσο με τον Νίκο Δένδια όσο και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα είναι σαφώς σε πιο θερμό κλίμα.

Δημοφιλή