Τέλειο βελούδινο παγωτό σοκολάτας γάλακτος, ανάμεσα σε στρώσεις παντεσπάνι με καρύδια και αποπάνω λαχταριστά κύματα απαλής σοκολατένιας κρέμας!
Ότι πιο τέλειο έχεις φάει σε σπιτική τούρτα παγωτό σοκολάτας!
Είναι εθιστικά απολαυστική! Εγώ δεν μπορώ να της αντισταθώ και γι’ αυτό συμβουλεύω να μην την δοκιμάσετε εάν θέλετε να κάνετε διατροφή. Μετά την πρώτη κουταλιά δεν υπάρχει επιστροφή!
Γλύκισμα με αγνά υλικά της επιλογής σας, χωρίς συντηρητικά, ευκολία στην παρασκευή και κυρίως χωρίς παγωτομηχανή.
Υλικά
για το παντεσπάνι
130 γρ. χοντροκομμένο καρύδι
4 μεσαία αβγά
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γλ. κανέλα
1 σφηνάκι κονιάκ
3 βανίλιες
100 γρ. τριμμένη φρυγανιά ή γαλέτα
για το παγωτό
170 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
1 ζαχαρούχο γάλα (400 γραμ.)
2 βανίλιες
330 ml κρέμα γάλακτος από φρέσκο αγελαδινό γάλα με 35% λιπαρά
4 κ.γλ. κακάο 100%
για το γαρνίρισμα
200 γρ. κουβερτούρα κλασική (πάνω από 43 % κακάο)
100 ml κρέμα γάλακτος από φρέσκο αγελαδινό γάλα με 35% λιπαρά
καρύδια
άχνη ζάχαρη
κομμάτια από το παντεσπάνι που θα περισσέψει σε διάφορα σχήματα
Πρώτα παρασκευάζουμε το παντεσπάνι
Βήμα 1ο: Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. (Τα αβγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου). Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
Βήμα 2ο: Στο μπολ με τους κρόκους προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ να γίνει ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά, συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ σε χαμηλή ένταση και προσθέτουμε σιγά σιγά το κονιάκ, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
Βήμα 3ο: Στο μείγμα με τα αβγά προσθέτουμε σιγά – σιγά τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης ώστε να μην χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας. Τέλος προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια ανακατεύοντας να πάνε παντού.
Βήμα 4ο: Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί (τη λαμαρίνα του φούρνου). Ρίχνουμε το μείγμα απλωτά και το στρώνουμε ομοιόμορφα με τη σπάτουλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αντιστάσεις για 12΄ – 15΄. Προσοχή, δεν πρέπει να το παραψήσετε και να γίνει τραγανό σαν μπισκότο.
Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά και συνεχίζουμε με την παρασκευή του παγωτού.
Βήμα 1ο: Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
Βήμα 2ο: Προσθέτουμε στη λιωμένη κουβερτούρα το ζαχαρούχο και τις βανίλιες και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Βήμα 3: Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος (προσοχή να είναι κρύα) με το μίξερ να γίνει σφιχτή σαντιγί. Μόλις σχηματιστούν απαλές κορυφές είναι έτοιμη.
Βήμα 4ο: Ρίχνουμε το 1/3 από τη σαντιγί μέσα στο μπολ με το ζαχαρούχο και την κουβερτούρα και ανακατεύουμε απαλά με τη σπάτουλα. Προσθέτουμε την υπόλοιπη σαντιγί και αναδιπλώνουμε το μείγμα με τη σπάτουλα, να ομογενοποιηθεί χωρίς όμως να χάσουμε τον όγκο της κρέμας.
Προσοχή: καθώς ανακατεύετε να πιέζετε που και που τη σπάτουλα σιλικόνης στα τοιχώματα και τον πάτο του μπολ ώστε να μην μείνει μείγμα σοκολάτας – ζαχαρούχου χωρίς να αναμειχθεί με τη σαντιγί. Είναι σημαντικό!!!
Βήμα 5ο: Προσθέτουμε το κακάο στο μείγμα κοσκινίζοντάς το με το σουρωτήρι του τσαγιού ώστε να γίνει πούδρα και να διαλυθούν τυχόν γρομπαλάκια. Aνακατεύουμε απαλά με τη σπάτουλα και το παγωτό μας είναι έτοιμο!
Συνεχίζουμε με το στήσιμο της τούρτας παγωτό.
Βήμα 1ο: Κόβουμε το παντεσπάνι σε 3 παραλληλόγραμμα τεμ. στο μέγεθος της φόρμας (περίπου 35 cm μήκος, 11 cm πλάτος και 7 cm ύψος). Χρησιμοποιούμε τη φόρμα σαν πατρόν – οδηγό πάνω στο παντεσπάνι.
Βήμα 2ο: Αλείφουμε με νερό την φόρμα και εφαρμόζουμε διάφανη μεμβράνη. (Το νερό βοηθάει να κολλήσει η μεμβράνη στο σκεύος.) Με αυτό τον τρόπο θα ξεφορμάρουμε την τούρτα πανεύκολα.
Βήμα 3ο: Τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι παντεσπάνι μέσα στη φόρμα. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το παγωτό. Τοποθετούμε το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι και ρίχνουμε το υπόλοιπο παγωτό. Τοποθετούμε το τελευταίο κομμάτι παντεσπάνι και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Τοποθετούμε την τούρτα στην κατάψυξη να παγώσει καλά, τουλάχιστον για 10 ώρες.
Αφήνουμε την τούρτα στην κατάψυξη και τη γαρνίρουμε όταν θέλουμε να την σερβίρουμε.
Γαρνίρισμα
Βήμα 1ο: Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε να γίνει ένα λείο σοκολατένιο μείγμα (βγάζουμε την κρέμα γάλακτος από το ψυγείο λίγο πριν τη χρησιμοποιήσουμε ώστε να μην είναι πολύ παγωμένη).
Βήμα 2ο: Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο, την ξεφορμάρουμε, αφαιρούμε τη μεμβράνη και την τοποθετούμε στο σκεύος που θα την σερβίρουμε.
Απλώνουμε την σοκολάτα πάνω στην τούρτα με ένα κουτάλι σχεδιάζοντας σοκολατένια κύματα με κυκλικές και ακανόνιστες κινήσεις. Στολίζουμε με μερικά καρύδια και κομμάτια από το παντεσπάνι που έχει περισσέψει. (Το παντεσπάνι μπορείτε να το κάψετε σε διάφορα σχήματα π.χ. τρίγωνα, κύκλους …) Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και η σούπερ παγωμένη σοκολατοκόλαση είναι έτοιμη να εντυπωσιάσει τους πάντες!
Σερβίρετε τη ΣΟΚΟΛΑΤΟΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ τούρτα παγωτό και απολαύστε ανέμελo σοκολατοσέρφινγ στα λαχταριστά κύματα της απαλής σοκολατένιας κρέμας.
Καλή σας απόλαυση!!
Σημαντικές επισημάνσεις
Η τούρτα που θα περισσέψει την διατηρείτε στην κατάψυξη και την καταναλώνετε παγωμένη. Η επικάλυψη σοκολάτας παγώνει αλλά δεν σκληραίνει πολύ. Παραμένει αφράτη και απαλή, όπως το παγωτό, ακόμη και μετά από πολλές πολλές μέρες.
Αν επιλέξετε να φτιάξετε την τούρτα σε σχήμα μπαστουνιού έχετε τη δυνατότητα να γαρνίρετε τη μισή ή όση εσείς θέλετε να καταναλώσετε άμεσα και να φυλάξετε την υπόλοιπη στην κατάψυξη ώστε είτε α) να την ξαναγαρνίρετε και να την προσφέρετε σαν τούρτα με επικάλυψη που θα φτιάξετε φρέσκια και λαχταριστή ή β) να φτιάξετε υπέροχα ατομικά παγωτά με τραγανή σοκολατένια επικάλυψη (δείτε τη συνταγή).
Η συνταγή σε βίντεο βήμα-βήμα:
Αναδημοσίευση από magiacook.gr