Στους 31 ανέρχονται οι νεκροί από την ανατροπή ενός πλοιαρίου στο οποίο επέβαιναν μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν στη Βρετανία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι γαλλικές αρχές. Πρόκειται για το χειρότερο ναυάγιο που έχει σημειωθεί στη Μάγχη από τις αρχές του έτους.
Μακρόν: ”Η Γαλλία δεν θα αφήσει τη Μάγχη να γίνει νεκροταφείο”
″Η Γαλλία δεν θα αφήσει τη Μάγχη να γίνει νεκροταφείο”, δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τον θάνατο τουλάχιστον 31 μεταναστών στη Μάγχη, ζητώντας την ”άμεση ενίσχυση των μέσων της υπηρεσίας Frontex στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφωνά με το Ελιζέ.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους ζητεί επίσης ”έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών αρμοδίων για τη μεταναστευτική πρόκληση και δηλώνει ότι θα γίνουν όλα για να βρεθούν και να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι” αυτού του δράματος.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Ντερμανέν δήλωσε ότι τέσσερα άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτοι διακινητές που έχουν ”άμεση σχέση” με το ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε 31 μετανάστες.
″Θέλω εδώ να πω ότι οι πρώτοι υπεύθυνοι αυτής της επονείδιστης κατάστασης είναι οι διακινητές”, πρόσθεσε ο υπουργός μιλώντας από το Καλαί. Ζήτησε επίσης ”διεθνή συντονισμένη πολύ σκληρή απάντηση” απέναντι σε αυτό το δράμα ”που μας επηρεάζει όλους”.
Νωρίτερα, το Reuters είχε αναφέρει πως 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη όταν η βάρκα που είχαν επιβιβαστεί ανατράπηκε ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μάγχη από τη Γαλλία στη Βρετανία, δήλωσε ένας τοπικός δήμαρχος στο τηλεοπτικό δίκτυο France 3.
Οι τοπικές αρχές είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι πέντε μετανάστες πνίγηκαν, αλλά ότι ο απολογισμός είναι πιθανό να αυξηθεί επειδή αρκετοί από τους διασωθέντες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, έκανε λόγο για «τραγωδία».
«Οι σκέψεις μου είναι στους πολλούς αγνοούμενους και τραυματίες, θύματα εγκληματικών διακινητών που εκμεταλλεύονται την απελπισία τους και τη μεγάλη φτώχεια τους», δήλωσε ο αρχηγός της κυβέρνησης σε μήνυμά του που ανάρτησε στο Twitter, τονίζοντας ότι παρακολουθεί την «κατάσταση σε πραγματικό χρόνο».
«Είκοσι τέσσερα πτώματα ανασύρθηκαν και 26 άνθρωποι είναι ζωντανοί», φέρεται να είπε ο Franck Dhersin, δήμαρχος του Teteghem και αντιπρόεδρος των μεταφορών για την περιοχή της βόρειας Γαλλίας.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Ντερμανέν με μήνυμά του στο twitter ανέφερε: «Ισχυρή συγκίνηση μπροστά στην τραγωδία των πολυάριθμων θανάτων λόγω της ανατροπής ενός σκάφους μεταναστών στη Μάγχη. Η βάρκα που αναποδογύρισε ήταν σαν χάρτινο παιχνίδι”.
Ο Ντερμανέν που μετέβη στο σημείο, είπε ότι τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την ανατροπή της λέμβου τους κατά τον διάπλου της Μάγχης με προορισμό τη Βρετανία. Συνολικά, 33 άνθρωποι βρέθηκαν στη θάλασσα, 31 άνθρωποι χάθηκαν και 2 διασώθηκαν. Διευκρίνισε πως πέντε γυναίκες και ένα κοριτσάκι περιλαμβάνονται στους νεκρούς.
Ο Γάλλος υπουργός δήλωσε ότι ”πρέπει να συνεργαστούμε με τη Βρετανία για την καταπολέμηση αυτών των διακινητών”. Είπε ότι είναι σχεδόν σε καθημερινή επαφή με τις βρετανικές αρχές.
Η απάντηση μετά το σημερινό συμβάν πρέπει να έρθει επίσης από τη Βρετανία, τόνισε ο Ντερμανέν.
″Είναι σαφώς η χειρότερη τραγωδία (με μετανάστες) που έχουμε δει”, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.
Δύο ελικόπτερα και τρία σωστικά σκάφη του λιμενικού βρίσκονταν στο σημείο, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων (COBR), ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. Στη συνεδρίαση αυτή θα συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μάγχη.
Ένας ψαράς, ο Nicolas Margolle, δληλωσε στο Reuters ότι είχε δει δύο μικρές λέμβους νωρίτερα την Τετάρτη, μια με ανθρώπους στο σκάφος και μια άλλη άδεια.
Πρόσθεσε ότι ένας άλλος ψαράς κάλεσε το λιμενικό αφού είδε μια άδεια λέμβο και 15 ανθρώπους να επιπλέουν ακίνητοι κοντά, είτε αναίσθητοι είτε νεκροί.
Η Μάγχη είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές λωρίδες στον κόσμο και τα ρεύματα είναι ισχυρά. Οι υπερφορτωμένες λέμβοι συχνά μόλις και μετά βίας μένουν στην επιφάνεια και βρίσκονται στο έλεος των κυμάτων.
Ενώ η γαλλική αστυνομία αποτρέπει περισσότερες διελεύσεις από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, έχει περιορίσει μόνο εν μέρει τη ροή μεταναστών που θέλουν να φτάσουν στη Βρετανία σε μια από τις πολλές πηγές εντάσεων μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου.
Πηγή: Reuters