Τουλάχιστον 70 άμαχοι νεκροί σε νέα αεροπορική επιδρομή στη Γούτα της Συρίας

Τουλάχιστον 70 άμαχοι νεκροί σε νέα αεροπορική επιδρομή στη Γούτα της Συρίας
Bassam Khabieh / Reuters

Τουλάχιστον 70 άμαχοι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, σκοτώθηκαν την Τρίτη σε νέες αεροπορικές επιδρομές που πιστεύεται ότι εξαπέλυσε η συριακή Πολεμική Αεροπορία εναντίον ενός θύλακα των ανταρτών, παρά την κλιμάκωση των διεθνών πιέσεων στο καθεστώς, το οποίο κατηγορείται επίσης ότι διαπράττει επιθέσεις με χημικά όπλα.

Εκφράζοντας φόβους περί «επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης» ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον έναν μήνα σε όλη τη Συρία, χώρα που σπαράσσεται από έναν καταστροφικό πόλεμο από τον Μάρτιο του 2011 με πάνω από 340.000 νεκρούς και εκατομμύρια ξεριζωμένους.

Μία ημέρα μετά τον θάνατο 31 ανθρώπων σε επιδρομές στην Ανατολική Γούτα, τα αεροσκάφη του καθεστώτος έπληξαν την Τρίτη πολλές κοινότητες σε αυτόν τον θύλακα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 70 άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους, ανάμεσά τους 18 παιδιά, και άλλοι περίπου εκατό να τραυματιστούν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επρόκειτο για τις πλέον πολύνεκρες επιδρομές από την έναρξη πριν από έξι εβδομάδες μιας επιχείρησης των δυνάμεων του καθεστώτος στην περιφέρεια της Ανατολικής Γούτας, μιας περιοχής κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό, πρόσθεσε αυτή η ΜΚΟ.

Στη Σάκμπα, μια από τις κοινότητες της Ανατολικής Γούτας που πολιορκείται από το 2013, τα Λευκά Κράνη, τα μέλη των σωστικών συνεργείων στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, έβγαλαν από τα συντρίμμια ένα κοριτσάκι με το πρόσωπο αιμόφυρτο. Στην Καφρ Μπάτνα, μέλη σωστικών συνεργείων και κάτοικοι μέσα σε ένα πηχτό σύννεφο σκόνης μετέφεραν σε φορεία ή στα χέρια αιμόφυρτους τραυματίες εν μέσω ενός ωκεανού από συντρίμμια.

Στο νεκροτομείο ενός νοσοκομείου, μια γυναίκα κατέρρευσε κλαίγοντας αφού αναγνώρισε τον σύζυγό της.

Η Ανατολική Γούτα γίνεται σχεδόν καθημερινά στόχος βομβαρδισμών του καθεστώτος, ενώ οι περίπου 400.000 κάτοικοι αυτού του θύλακα βιώνουν για καιρό ανθρωπιστική κρίση με τεράστιες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων. Σε αντίποινα, αντάρτες και τζιχαντιστές εξαπολύουν επιθέσεις με ρουκέτες και πυροβόλα εναντίον της πρωτεύουσας, οχυρού του καθεστώτος, όπου τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Πολλά σχολεία ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν επ′ αόριστον τη λειτουργία τους εξαιτίας των επιθέσεων αυτών.

Εκτός από τις επιδρομές στην Ανατολική Γούτα, το καθεστώς έχει εντείνει τις τελευταίες εβδομάδες τους βομβαρδισμούς στην επαρχία Ιντλίμπ, που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία) και όπου είναι παρούσες επίσης πολλές άλλες οργανώσεις ανταρτών.

Τη Δευτέρα 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιδρομές στην Ιντλίμπ.

Τόσο η Ανατολική Γούτα όσο και η επαρχία Ιντλίμπ συμπεριλαμβάνονται στις τέσσερις περιοχές αποκλιμάκωσης, που είχαν οριστεί ενόψει μιας συνολικής εκεχειρίας στη Συρία.

Οι βομβαρδισμοί «μετατρέπουν σε φαρσοκωμωδία τις λεγόμενες περιοχές αποκλιμάκωσης», κατήγγειλε μια επιτροπή του ΟΗΕ στην οποία έχει ανατεθεί η έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία. «Τις τελευταίες 48 ώρες το εύρος και η σφοδρότητα των επιθέσεων αυξήθηκε σημαντικά.»

Η ίδια επιτροπή ανέφερε ότι διεξάγει έρευνα για επιθέσεις με χημικά όπλα που φέρεται να έκανε το καθεστώς στη Σαρακέμπ, μια κοινότητα στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου αναφέρθηκαν 11 κρούσματα ανθρώπων που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, καθώς επίσης και στην Ανατολική Γούτα.

Την 22α Ιανουαρίου, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε κάνει λόγο για 21 ανθρώπους με συμπτώματα ασφυξίας στην Ανατολική Γούτα, με ορισμένους κατοίκους και ιατρικές πηγές να καταγγέλλουν μια επίθεση με χλώριο σε αέρια μορφή.

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ αρνείται ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα. Οι ΗΠΑ, οι οποίες εχθρεύονται το καθεστώς του, επέρριψαν στη Δαμασκό την ευθύνη για νέες επιθέσεις με χημικά όπλα και δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε νέα πλήγματα εναντίον των κυβερνητικών συριακών δυνάμεων.

Τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι ΗΠΑ και η Ρωσία ήρθαν αντιμέτωπες όσον αφορά ένα κείμενο που καταρτίστηκε από τους Αμερικανούς και καταδίκαζε τις επιθέσεις με χημικά όπλα που φέρεται να διέπραξε η Δαμασκός, με τη Μόσχα να απαιτεί να τροποποιηθεί και την Ουάσινγκτον να το αποκλείει.

Η Γαλλία από την πλευρά της έκρινε πολύ πρόωρο «σε αυτό το στάδιο» να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι οι συριακές δυνάμεις προχώρησαν σε επιθέσεις με χημικά όπλα.

Καταγγέλλοντας την «ακραία κατάσταση» στη Συρία, διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Δαμασκό απηύθυναν έκκληση για μια «άμεση διακοπή των εχθροπραξιών για τουλάχιστον έναν μήνα» με μια ανακοίνωσή τους, με σκοπό «τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, την απομάκρυνση των τραυματιών και των αρρώστων που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και να απαλυνθούν τα δεινά» των αμάχων.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή