«Τουραντό - Η γυναίκα που μισούσε τους άντρες»: Μια αλληγορική παραμυθένια ιστορία

Ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί το έργο του Κάρλο Γκότσι, που βασίζεται σε έναν κινέζικο θρύλο. Η πριγκίπισσα, τα τρία δύσκολα αινίγματα και η απροσδόκητη λύση.
@ PHOTO CREDIT EFI GOUSI

Ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί την «Τουραντό», το έργο του Κάρλο Γκότσι (1720-1806), ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ιταλικού θεάτρου της εποχής του ροκοκό, που γεννήθηκε και έδρασε στη Βενετία, ενώ υπήρξε μεγάλος ανταγωνιστής του Γκολντόνι.

Φανατικός οπαδός της Κομμέντια ντελ Άρτε συνέγραψε, παρ’ όλα αυτά, ολοκληρωμένα έργα, τα οποία όμως αφήνουν ανοιχτή την προοπτική για αυτοσχεδιαστική διασκευή. Τα πιο σημαντικά ορίζονται ως «παραμυθοδράματα» γιατί βασίζονται σε εξωτικούς μύθους που ο Γκότσι αξιοποιούσε στο φαντασμαγορικό θέατρό του.

Βασισμένο σ’ έναν κινέζικο θρύλο είναι και το έργο «Τουραντό». Στην ιστορία μιας πανέμορφης πριγκίπισσας που μισούσε τους άντρες και που για να ξεφύγει από τις πιέσεις του πατέρα της, αυτοκράτορα της Κίνας, να παντρευτεί, μηχανεύεται ένα επιτήδειο και σατανικό τέχνασμα: τη λύση τριών δύσκολων αινιγμάτων σ’ έναν διαγωνισμό που είναι υποχρεωμένος να υποστεί κάθε υποψήφιος γαμπρός. Αν αποτύχει, θα αποκεφαλιστεί. Αποτέλεσμα, ένα πλήθος από πρίγκηπες-θύματα, που αδυνατούν να λύσουνε τα τρία αινίγματα, έως ότου παρουσιάζεται ο κατάλληλος, για την περίπτωση της παράξενης πριγκίπισσας, νεαρός άνδρας που θα οδηγήσει τα πράγματα σε μια απροσδόκητη και καταλυτική λύση.

Αυτή η αλληγορική παραμυθένια ιστορία του Γκότσι, γραμμένη σε έμμετρο στίχο και με ανοιχτή την προοπτική προς τον αυτοσχεδιασμό και τη διασκευή, ενέπνευσε τον Πουτσίνι, αλλά και τον Σίλλερ, ώστε να μας χαρίσουν τις δικές τους ευφάνταστες εκδοχές πατώντας πάνω στα δικά της χνάρια.

Στην Ελλάδα ο Κάρλο Γκότσι δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός. Η «Τουραντό» παραστάθηκε στο Εθνικό Θέατρο το 1937 με την Ελένη Παπαδάκη στον επώνυμο ρόλο και σκηνοθέτη τον Ροντήρη. Έχει όμως παρουσιαστεί πολλές φορές διασκευασμένη για παιδιά.

@ PHOTO CREDIT EFI GOUSI

Η παράσταση, που θα κάνει πρεμιέρα στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας, στις 14 Φεβρουαρίου, σε απόδοση και διασκευή του Στρατή Πασχάλη, σκηνοθετημένη από τον Στάθη Λιβαθινό, «φιλοδοξεί αφενός να γνωρίσει στο σύγχρονο ελληνικό κοινό αυτόν τον περίεργο, ανεπαρκώς εκτιμημένο δραματουργό, και αφετέρου να ερευνήσει τη συναίρεση αυτοσχεδιασμού και ολοκληρωμένου κειμένου που χαρακτηρίζει τη δραματουργία του».

«Σε μια εποχή όπως η δική μας, που το θέμα της γυναικείας αληθινής χειραφέτησης και αυτονομίας φαντάζει όσο ποτέ επίκαιρο, αυτή η παραμυθένια αλληγορία του Γκότσι είναι ιδανικά επίκαιρη ως προς το θέμα, μαγική ως προς την ατμόσφαιρα και ποιητικά ειρωνική ως προς δραματικό αποτέλεσμα».

Συντελεστές

Απόδοση - Διασκευή: Σρατής Πασχάλης

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Στάθης Λιβαθινός

Σκηνικά - Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Μουσική: Μιχάλης Κωτσόγιαννης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Μαγγίνα

Βοηθός Σκηνογράφου / Ενδυματολόγου: Έμιλυ Κουκουτσάκη

Βοηθοί φωτιστή: Χάρης Δάλλας / Ναυσικά Χριστοδουλάκου

Αφίσα: G Design

Φωτογραφία Promotion: Εφη Γουση

Trailer παράστασης: Χρήστος Δήμας

Φωτογραφίες παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή

Παίζουν (αλφαβητικά): Βασίλης Ανδρέου, Βαλέρια Δημητριάδου, Βασίλης Ζαφειρόπουλος, Νίκος Καρδώνης, Ειρήνη Λαφαζάνη, Φοίβος Μαρκιανός, Πολυξένη Παπακωνσταντίνου, Μαρία Σαββίδου, Άρης Τρουπάκης.

Μουσικός επί σκηνής Μιχάλης Κωτσόγιαννης.

Info

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Τετάρτη 19.00

Πέμπτη - Παρασκευή 20.30

Σάββατο 21.00

Κυριακή 19.00

Προπώληση

Δημοφιλή