Τουρκία: Απευθείας «εποικοδομητικό διάλογο» με την Ελλάδα ζητά ο Ερντογάν

Στον απόηχο της αντιπαράθεσης που ακολούθησε την επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Anadolu Agency via Getty Images

Η Τουρκία έχει ξεκινήσει τους μηχανισμούς διαλόγου με την Ελλάδα και έχει κάνει προσπάθειες για να μειώσει την ένταση υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας απευθείας «εποικοδομητικό διάλογο» στον απόηχο της αντιπαράθεσης που ακολούθησε τη φραστική επίθεση από το τουρκικό ΥΠΕΞ εναντίον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου- στην οποία απάντησε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

«Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα προκειμένου να βελτιώσουμε τις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις. Πιστεύω ειλικρινά ότι, ως δύο γείτονες, μπορούμε να επιλύσουμε τα ζητήματά μας μέσω εποικοδομητικού διαλόγου» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι η ΕΕ πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του 2004 και να υιοθετήσει ουδέτερη στάση αντί να ενεργεί «σαν εκπρόσωπος των Ελληνοκυπρίων» και να «αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο νησί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Τουρκία φοβάται

Μιλώντας σε σε πρεσβευτές ευρωπαϊκών χωρών σε συνάντηση στην Άγκυρα, Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν προσέφερε σημαντική υποστήριξη για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και ότι δεν ανταπέδωσε τις προσπάθειες της Τουρκίας για την βελτίωση των σχέσεων. Όπως είπε, η Τουρκία επιθυμεί την τοποθέτηση των σχέσεων με το την ΕΕ σε «πιο στέρεες βάσεις», αλλά οι σχέσεις αυτές έχουν υποστεί τις συνέπειες «τακτικών καθυστέρησης».

«Θέλω να δηλώσω με λύπη ότι δεν έχουμε λάβει την απάντηση που θέλαμε από την πλευρά της ΕΕ για τα βήματα αυτά», είπε. «Η Τουρκία δεν έχει λάβει ουσιαστική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην μάχη της με την μετανάστευση», δήλωσε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι δεν θα είναι δυνατόν να υπάρξει «εμβάθυνση της συνεργασίας» ως προς το ζήτημα αυτό, όσο οι όροι της συμφωνίας του 2016 δεν ανανεώνονται.

«Ενόχλησε» η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στο μεταξύ, τη νευρική αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε το μήνυμα που έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην εκδήλωση επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται: «Λυπούμαστε για τους αβάσιμους ισχυρισμούς και τις παρατηρήσεις που διαστρεβλώνουν την πρόσφατη ιστορία μας, που εξέφρασε η Κατερίνα Σακελλοροπούλου, Πρόεδρος της Ελλάδος...

Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν αλλάζουν το ίδιο το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που επιχείρησε να εισβάλει και να καταλάβει την Ανατολία και ότι ο ελληνικός στρατός διέπραξε βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ειδικά εναντίον αθώων πολιτών στην περιοχή της Δυτικής Ανατολίας. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι μπροστά σε αυτές τις θηριωδίες, που καταγράφηκαν και στην έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής των Συμμαχικών Δυνάμεων, η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει αποζημίωση, σύμφωνα με το άρθρο 59 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης. Οι ψεύτικες κατηγορίες που προβάλλει συχνά η Ελλάδα επισκιάζουν τις προσπάθειες για την καθιέρωση ειλικρινούς και ειλικρινούς διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών»

Σε ανακοίνωση- απάντηση από πλευράς του ελληνικού ΥΠΕΞ, αναφέρονται τα εξής: «Για μία ακόμα φορά, κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, της Προέδρου της Δημοκρατίας. Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και την συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολο τους, τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον».

Στο μεταξύ, την ανάγκη να γίνει ειλικρινής συζήτηση για το τι απειλεί την ΕΕ στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, πώς αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί και πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και οι αμφισβητήσεις του δικαιώματος κυριαρχίας, προέταξε σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στην άτυπη Συνάντηση «Gymnich» των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στη Βρέστη.

«Το άτυπο Συμβούλιο σήμερα έχει να συζητήσει εξαιρετικά σημαντικά πράγματα. Καταρχήν, τη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ, με ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα απειλών κατά της ΕΕ. Ένας χώρος από όπου εκπορεύονται τέτοιες απειλές είναι η Ανατολική Μεσόγειος και νομίζω ότι επί τη βάσει αυτού θα πρέπει να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση για το τι απειλεί την ΕΕ στην περιοχή αυτή και πώς αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και οι αμφισβητήσεις της κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΣΚΑΪ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Daily Sabah

Δημοφιλή