Τουρκία: Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν κατά του νόμου για τη θανάτωση αδέσποτων σκύλων

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που δείχνουν νεκρές γάτες και σκύλους θαμμένους σε χαντάκια.
Άνθρωποι φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια σε νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από Τούρκους βουλευτές και έχει ως στόχο την απομάκρυνση των αδέσποτων σκύλων από τους δρόμους της χώρας, στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024.
Άνθρωποι φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια σε νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από Τούρκους βουλευτές και έχει ως στόχο την απομάκρυνση των αδέσποτων σκύλων από τους δρόμους της χώρας, στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024.
Emrah Gurel via AP

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη για να διαμαρτυρηθούν για την πρόσφατη νομοθεσία που, σύμφωνα με τους επικριτές της, οδηγεί στη θανάτωση αδέσποτων σκύλων σε ολόκληρη την Τουρκία.

Τον περασμένο μήνα, οι νομοθέτες ενέκριναν τον νέο νόμο που αποσκοπεί στην απομάκρυνση εκατομμυρίων αδέσποτων σκύλων από τους τουρκικούς δρόμους επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας. Οι φιλόζωοι φοβούνται ότι θα οδηγήσει σε εκτεταμένη θανάτωση ή τα σκυλιά θα καταλήξουν σε κατατρεγμένα από ασθένειες και υπερπλήρη καταφύγια.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο νόμος είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση του «προβλήματος των αδέσποτων σκύλων» της χώρας.

via Associated Press

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την κατάργηση του νόμου, επιδεικνύοντας αφίσες που έγραφαν «τα καταφύγια είναι στρατόπεδα θανάτου» και «αποσύρετε τον αιματηρό νόμο».

«Θέλουμε αυτός ο νόμος να αποσυρθεί αμέσως», δήλωσε στο Associated Press ο διαδηλωτής Hasan Kizilyatak, 64 ετών. «Αυτά (τα αδέσποτα σκυλιά) είναι ζωντανά όντα, ακριβώς όπως κι εμείς. Βρισκόμαστε εδώ επειδή είμαστε αντίθετοι με την εξόντωσή τους».

Η Ayten Arslan, 55 ετών, η οποία δήλωσε ότι υποστηρίζει τον Ερντογάν, συμμετείχε επίσης στη διαμαρτυρία.

«Ακριβώς όπως σταθήκαμε δίπλα στον πρόεδρό μας στις 15 Ιουλίου (2016) όταν έγινε απόπειρα πραξικοπήματος, είμαστε εδώ για τα αδέσποτα ζώα», δήλωσε στο AP. «Λέω ως υποστηρικτής του κόμματος ΑΚ, αυτός ο νόμος, είναι ένας αιματηρός νόμος».

via Associated Press

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε την κατάργηση του νόμου στο Συνταγματικό Δικαστήριο λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την ψήφισή του.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι περίπου 4 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά κυκλοφορούν στους δρόμους και τις αγροτικές περιοχές της Τουρκίας. Αν και τα περισσότερα είναι ακίνδυνα, αρκετοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχουν δεχθεί επίθεση.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Ένωση Ασφαλών Δρόμων και Υπεράσπισης του Δικαίου στη Ζωή, μια οργάνωση που κάνει εκστρατεία για την απομάκρυνση όλων των αδέσποτων σκύλων από τους δρόμους, αναφέρει ότι 65 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε επιθέσεις σκύλων στους δρόμους από το 2022.

Η νέα νομοθεσία απαιτεί από τους δήμους να συλλέγουν τα αδέσποτα σκυλιά και να τα στεγάζουν σε καταφύγια για να εμβολιαστούν και να στειρωθούν πριν τα διαθέσουν για υιοθεσία. Τα σκυλιά που πονάνε, είναι ανίατα άρρωστα ή αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων θα υποβάλλονται σε ευθανασία. Το αρχικό σχέδιο νόμου περιελάμβανε και γάτες, αλλά το άρθρο αυτό άλλαξε μετά από δημόσια κατακραυγή.

Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται πού θα βρουν οι ταμειακά ταλαιπωρημένοι δήμοι τα χρήματα για να κατασκευάσουν τα απαραίτητα επιπλέον καταφύγια που απαιτούνται.

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων ανησυχούν ότι ορισμένοι δήμοι μπορεί να θανατώσουν σκύλους με το πρόσχημα ότι είναι άρρωστοι αντί να διαθέσουν πόρους για να τους φιλοξενήσουν.

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που δείχνουν νεκρές γάτες και σκύλους θαμμένους σε χαντάκια. Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων λένε ότι τα ζώα θανατώθηκαν αδιακρίτως μετά την ψήφιση του νόμου.

via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press
|

Δημοφιλή