Τουρκία: Ελληνιστικό ψηφιδωτό 2.200 ετών και ρωμαϊκός τάφος ανακαλύφθηκαν στην Άσσο

«Το ψηφιδωτό αποτελεί ένα από τα πρώτα της ελληνιστικής περιόδου στην Ανατολία και πιθανότατα ήταν μέρος ενός γυμναστηρίου».
Γενική άποψη της αρχαίας πόλης της Άσσου στην περιοχή Ayvacik της επαρχίας Canakkale της Τουρκίας, 7 Αυγούστου 2020. (Photo by Burak Akay/Anadolu Agency via Getty Images)
Γενική άποψη της αρχαίας πόλης της Άσσου στην περιοχή Ayvacik της επαρχίας Canakkale της Τουρκίας, 7 Αυγούστου 2020. (Photo by Burak Akay/Anadolu Agency via Getty Images)
Anadolu via Getty Images

Αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία πόλη Άσσος, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Μπεχραμκαλέ στην επαρχία Τσανάκκαλε της βορειοδυτικής Τουρκίας, αποκάλυψαν ένα ελληνιστικό ψηφιδωτό 2.200 ετών και έναν μνημειακό τάφο 1.800 ετών από την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο.

Η Άσσος ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην περιοχή της Τρωάδας, η οποία ιδρύθηκε από Αιολείς από τη Μήθυμνα (Μόλυβο) της Λέσβου, τον 10ο αιώνα π.Χ. Ήταν παράλια πόλη που βρισκόταν στις βόρειες ακτές του Αδραμυττηνού κόλπου, ακριβώς απέναντι από τη Λέσβο.

Η πόλη-λιμάνι φιλοξένησε πολυάριθμους πολιτισμούς στο πέρασμα των αιώνων και συνεχίζει να προσελκύει πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο με τα ερείπια και τη φυσική ομορφιά της αφού είναι μια από τις πιο καλοδιατηρημένες αρχαίες ελληνικές πόλεις στη Μικρά Ασία, με αξιόλογα ιστορικά κτίρια, όπως η βουλή και το θέατρο. Η πόλη βρίσκεται στην κορυφή ενός κώνου ηφαιστειακών πετρωμάτων, γεγονός που της προσδίδει μια ιδιαίτερη αισθητική.

Οι ανασκαφές στην Άσσο ξεκίνησαν μεταξύ 1881 και 1883. Οι Τούρκοι αρχαιολόγοι ολοκλήρωσαν την Τετάρτη την ανασκαφή που διεξάγεται από το 1981.

Ο Nurettin Arslan, επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας της Άσσου και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τσανάκκαλε “Onsekiz Mart”, μοιράστηκε λεπτομέρειες σχετικά με τα ευρήματα, που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της 44ης ανασκαφικής περιόδου που υποστηρίζεται από το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ο Arslan εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της ανασκαφικής περιόδου αποκαλύφθηκαν νέα ευρήματα στην αρχαία πόλη και την ακρόπολή της Ασσου.

Ένα από αυτά τα ευρήματα είναι η δομή ενός πανδοχείου δίπλα στο δυτικό τείχος της πόλης, όπου οι εργασίες ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια και συνεχίζονται.

«Αποκαλύπτονται νέοι χώροι. Αλλά πέρα από αυτό, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο ψηφιδωτό - που αποκαλύφθηκε εν μέρει και προορίζεται να εκτεθεί. Μετά τις ανασκαφές διαπιστώσαμε ότι το ψηφιδωτό της ελληνιστικής περιόδου έχει διατηρηθεί πλήρως μέχρι σήμερα. Το ψηφιδωτό αποτελείται από τρίχρωμα χλωριδικά και γεωμετρικά μοτίβα κατασκευασμένα με πολυγωνικές πέτρες», δήλωσε ο Arslan.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αρχαιολόγο: «Υπάρχουν καλά διατηρημένα παραδείγματα ψηφιδωτών σε ορισμένες πόλεις της Μακεδονίας και της Ελλάδας. Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις μας, το πρόσφατα ανακαλυφθέν ψηφιδωτό στην Άσσο είναι ηλικίας 2.200 ετών. Ως εκ τούτου, μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα από τα πρώτα ψηφιδωτά της ελληνιστικής περιόδου στην Ανατολία με πολυγωνικές ψηφίδες. Το οικοδόμημα αυτό χρησιμοποιήθηκε πιθανότατα ως γυμναστήριο κατά την ελληνιστική περίοδο, αλλά αργότερα μετατράπηκε σε κατοικία κατά τη βυζαντινή περίοδο. Είναι αρκετά ευτυχές το γεγονός ότι τα ψηφιδωτά έχουν διασωθεί αλώβητα παρά τη μεταγενέστερη χρήση του χώρου».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο τάφος, που εντοπίστηκε στο ανατολικό τμήμα της αγοράς, έχει αναγνωριστεί ως «Ηρώον», δηλαδή μνημειακός τάφος αφιερωμένος σε μια σημαντική και εύπορη οικογένεια της ρωμαϊκής εποχής στην Άσσο.

Ο Arslan εξήγησε ότι προηγούμενοι ερευνητές υπέθεταν ότι δομή πρόκειται για ένα «σιντριβάνι»: «Οι εργασίες σε αυτή τη δομή έχουν ολοκληρωθεί. Μετά τις ανασκαφές, ανακαλύψαμε ότι αυτή η μνημειακή δομή, που προηγουμένως θεωρούνταν σιντριβάνι, είναι στην πραγματικότητα ένας μνημειακός τάφος ή Ηρώο που ανήκε σε μια εξέχουσα οικογένεια της Άσσου. Στο δυτικό τμήμα της νότιας στοάς (μια σκεπαστή στοά με κιονοστοιχίες), βρήκαμε ένα μνημειακό τάφο που ανήκει σε δύο αδέλφια. Ο νεοαποκαλυφθείς τάφος είναι ηρώο της ρωμαϊκής περιόδου και πιθανότατα ανήκε σε σημαίνουσα οικογένεια της πόλης».

Πηγή: Hurriyet

Δημοφιλή