Tουρκία: Ενα (σημαντικό) βήμα πιο κοντά στην απόκτηση των F-16 από τις ΗΠΑ

«Η Τουρκία υπέγραψε επιστολή αποδοχής για την αγορά των F-16», επιβεβαιώνει το State Department.
06 Μαρτίου 2024, Ρουμανία, Borcea: F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας σταθμεύει στη ρουμανική αεροπορική βάση. Το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε άσκηση αεροπορικής αστυνομίας με μαχητικά αεροσκάφη F-16 της ρουμανικής και της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στη Ρουμανία.
06 Μαρτίου 2024, Ρουμανία, Borcea: F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας σταθμεύει στη ρουμανική αεροπορική βάση. Το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε άσκηση αεροπορικής αστυνομίας με μαχητικά αεροσκάφη F-16 της ρουμανικής και της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στη Ρουμανία.
picture alliance via Getty Images

Η Τουρκία υπέγραψε την επιστολή προσφοράς και αποδοχής για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαίωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πλέον η γειτονική μας χώρα, όπως αναφέρει η Sabah, πλησιάζει στην ολοκλήρωση της παρατεταμένης διαδικασίας που κατά καιρούς δημιούργησε εντάσεις μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

«Το να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη πώληση χρειάστηκε αρκετό χρόνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ σε συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ της Πέμπτης. «Χαιρόμαστε που βλέπουμε να προχωράει».

Ο Μίλερ δήλωσε ότι η πώληση αποτελεί «επένδυση στη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ» και θα υποστηρίξει τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, της Τουρκίας και των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Το χρονικό της πώλησης

Η Τουρκία υπέβαλε το αίτημα για την απόκτηση 40 νέων αεροσκαφών Lockheed Martin F-16 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για την αναβάθμιση των υπόλοιπων F-16 τον Οκτώβριο του 2021. Η παρατεταμένη διαδικασία δοκίμασε τους δεσμούς της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα και μερικές φορές προκάλεσε τεταμένες διαπραγματεύσεις που θόλωσαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε επίσημα το Κογκρέσο τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους για την πρόθεσή της να προχωρήσει στην πώληση, η οποία εκτιμάται σε περίπου 23 δισεκατομμύρια δολάρια, λίγο μετά την επίσημη επικύρωση από την Άγκυρα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Τζέφρι Φλέικ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα, εξήρε επίσης την πρόοδο.

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την αγορά από την Τουρκία των τελευταίας γενιάς μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 και την αναβάθμιση του υφιστάμενου στόλου των F-16», ανέφερε ο Φλέικ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter.

«Αυτό είναι καλό για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Το μήνυμά του ήρθε μετά την ανακοίνωση του Γραφείου Πολιτικών-Στρατιωτικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οι ΗΠΑ «είναι υπερήφανες που ανακοινώνουν σήμερα ένα σημαντικό βήμα για την αγορά από την Τουρκία νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 - τα πιο προηγμένα F-16 που κατασκευάστηκαν ποτέ και είναι διαθέσιμα μόνο στους στενότερους συμμάχους και εταίρους».

«Απλά το πιο πρόσφατο παράδειγμα της διαρκούς δέσμευσης των ΗΠΑ για την εταιρική σχέση ασφαλείας με την Τουρκική Δημοκρατία», αναφέρεται στην ανάρτηση στο Χ.

Ξεχωριστά, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η διαδικασία προμήθειας «συνεχίζεται θετικά» και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Η Τουρκία επεδίωξε αρχικά να αγοράσει τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin, αλλά οι ΗΠΑ την απέσυραν από το πολυεθνικό πρόγραμμα για την αγορά και τη βοήθεια στην ανάπτυξη και κατασκευή του πολεμικού αεροσκάφους το 2019, αφού απέκτησε S-400 από τη Ρωσία.

Η Ουάσινγκτον υποστήριξε ότι τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας αποτελούσαν κίνδυνο για το προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος, ενώ η Άγκυρα επέμεινε ότι δεν θα ενσωματώνονταν στα συστήματα του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία είχε παραγγείλει περίπου 100 F-35 και οι εταιρείες της κατασκευάζουν περίπου 900 τμήματα του μαχητικού αεροσκάφους.

Το αίτημα της Τουρκίας αποσκοπεί στην αντικατάσταση του γηρασμένου στόλου των F-16 του αποθέματος της Διοίκησης Αεροπορικών Δυνάμεων, ο οποίος θα αποσυρθεί σταδιακά από τη δεκαετία του 2030.

Η χώρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους χειριστές αεροσκαφών F-16, με τον στόλο της να αποτελείται από περισσότερα από 200 παλαιότερα μοντέλα Block 30/40/50.

Επιθυμώντας να αναβαθμίσει την πολεμική της αεροπορία, η Τουρκική Δημοκρατία αναπτύσσει επίσης το δικό της, πέμπτης γενιάς εθνικό μαχητικό αεροσκάφος, με την ονομασία Kaan, το οποίο πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση τον Φεβρουάριο.

Πηγή: Sabah

Δημοφιλή