![](https://img.huffingtonpost.com/asset/67ae3f611b000029008abee6.jpeg?cache=aKeCaISCRc&ops=scalefit_720_noupscale)
Η Τουρκία επέβαλε πρόστιμο άνω των 15.000 δολαρίων στην γερμανική εταιρεία αθλητικού εξοπλισμού Adidas, επειδή δεν ενημέρωσε τους πελάτες της ότι ένα από τα κορυφαία μοντέλα υποδημάτων της περιείχε δέρμα χοίρου.
Η ρυθμιστική αρχή διαφήμισης στην ως επί το πλείστον.μουσουλμανική χώρα επέπληξε την Adidas επειδή περιέγραφε τα αθλητικά παπούτσια «Samba OG» - τα οποία φορούσαν μάλιστα τα τελευταία χρόνια γνωστά μοντέλα όπως η Κένταλ Τζένερ και Μπέλα Χαντίντ - ως φτιαγμένα από «πραγματικό δέρμα», χωρίς να διευκρινίζει ότι προέρχονταν από χοίρους.
Σε μια απόφαση που είδε το AFP την Πέμπτη, ανέφερε ότι η χρήση υλικών «αντίθετων προς τις θρησκευτικές ευαισθησίες της πλειοψηφίας της κοινωνίας πρέπει να αναφέρεται σαφώς» στις διαφημίσεις και τις περιγραφές των προϊόντων.
Η ρυθμιστική αρχή επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμο 550.059 τουρκικών λιρών (15.200 δολάρια).
Επικοινωνώντας με το AFP, η Adidas παραδέχθηκε ότι είχε «ενημερώσει» τις προδιαγραφές στην ιστοσελίδα της, χωρίς να σχολιάσει το πρόστιμο.
«Μετά από μια ατομική ειδοποίηση σχετικά με μια περιγραφή προϊόντος στην τουρκική ιστοσελίδα μας e-com, ενημερώσαμε τις προδιαγραφές υλικού για το προϊόν αναλόγως», ανέφερε σε μια σύντομη δήλωση.
Το 2020, η Προεδρία Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας έκρινε ότι «δεν επιτρέπεται η κατασκευή υποδημάτων ή ενδυμάτων από χοιρινό δέρμα ή τρίχες από χοιρινό δέρμα».
«Είναι αποδεκτό από όλους σχεδόν τους μουσουλμάνους μελετητές ότι το χοιρινό δέρμα δεν μπορεί να γίνει καθαρό με βυρσοδεψία ή παρόμοιες διαδικασίες», ανέφερε.
Πηγή: RFI