Η Τουρκία ετοιμάζεται να λάβει μέτρα για την προστασία της θάλασσας του Μαρμαρά καθώς μια τεράστια «θαλάσσια γλίτσα» - ή «μύξα» όπως πολλοί τη χαρακτηρίζουν, λόγω της αποκρουστικής υπόστασή της - εξαπλώνεται στα ύδατα από τον Φεβρουάριο, σκοτώνοντας κάθε μορφή ζωής κάτω από το νερό.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μουράτ Κούρουμ δήλωσε ότι ένα σχέδιο δράσης σχετικά με αυτό το φαινόμενο θα ανακοινωθεί στις 6 Ιουνίου.
Η απόκοσμη γλίτσα στο βυθό είναι αποτέλεσμα της υπερανάπτυξης μικροσκοπικών φυκιών, που ονομάζεται φυτοπλαγκτόν. Το παχύρρευστο στρώμα, που μοιάζει με βλέννα, περιέχει μια ποικιλία μικροοργανισμών και προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της ηρεμίας (ακινησίας) στη θάλασσα και της ρύπανσης.
Η απόρριψη οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων, σε συνδυασμό με τις θαλάσσιες και αλιευτικές δραστηριότητες, επηρεάζουν επίσης τη θάλασσα.
Για να αποφευχθεί το φαινόμενο, τα απόβλητα πρέπει να απορρίπτονται μετά την διύλισή τους - τη διαδικασία αφαίρεσης ακαθαρσιών, ρύπων και προσμείξεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επτά παράκτιες πόλεις του Μαρμαρά ζουν περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι.
(με πληροφορίες από Anadolu)