Τουρκία: Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει σφοδρή κριτική για την αντίδρασή του στον φονικό σεισμό

«Επιζήσαμε από τον σεισμό, αλλά θα πεθάνουμε από την πείνα ή το κρύο» καταγγέλουν oι σεισμόπληκτοι. Tί απαντά ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συναντά ανθρώπους μετά τον φονικό σεισμό στο Καχραμανμάρας της Τουρκίας, 8 Φεβρουαρίου 2023.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συναντά ανθρώπους μετά τον φονικό σεισμό στο Καχραμανμάρας της Τουρκίας, 8 Φεβρουαρίου 2023.
MURAT CETINMUHURDAR via via REUTERS

Η κριτική για την αντίδραση της κυβέρνησης της Τουρκίας στον σεισμό εντάθηκε την Τετάρτη, με την αντιπολίτευση και τους σεισμόπληκτους να κατηγορούν τον Ερντογάν για καθυστερημένη και ανεπαρκή παροχή βοήθειας.

Η οργή έγινε εντονότερη καθώς ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αντιμέτωπος με τις αμφίρροπες εκλογές σε τρεις μήνες, επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή για πρώτη φορά και αναγνώρισε ορισμένα προβλήματα με την αρχική ανταπόκριση.

Οι σεισμοί της Δευτέρας έχουν σκοτώσει περισσότερους από 11.000 ανθρώπους στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία. Προκάλεσαν πολύ σοβαρές ζημιές στις υποδομές και ισοπέδωσαν χιλιάδες κτίρια, προκαλώντας δυσκολίες σε εκατομμύρια άτομα και αφήνοντας πολλούς χωρίς στέγη, εκτεθιμένους σε τσουχτερό κρύο.

«Πού είναι το κράτος; Πού ήταν εδώ και δύο μέρες; Τους παρακαλούμε. Ας το κάνουμε, μπορούμε να τους βγάλουμε έξω», είπε η Σαμπιχά Αλινάκ, κοντά σε ένα χιονισμένο κτίριο που έχει καταρρεύσει στο οποίο οι συγγενείς της είχαν εγκλωβιστεί στην πόλη της Μαλάτειας.

Άνθρωποι στέκονται έξω από μια σκηνή σε ένα σεισμόπληκτο χωριό στην επαρχία της Μαλάτειας, Τουρκία, 27 Ιανουαρίου 2020.
Άνθρωποι στέκονται έξω από μια σκηνή σε ένα σεισμόπληκτο χωριό στην επαρχία της Μαλάτειας, Τουρκία, 27 Ιανουαρίου 2020.
Sertac Kayar via Reuters

Από την αρχή, οι Τούρκοι παραπονέθηκαν για έλλειψη κατάλληλου εξοπλισμού και υποστήριξης καθώς περίμεναν αβοήθητοι δίπλα στα ερείπια, χωρίς την απαραίτητη τεχνογνωσία ή εργαλεία για τη διάσωση των παγιδευμένων - μερικές φορές ακόμη και όταν άκουγαν κραυγές για βοήθεια.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε δηλώσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι είναι ώρα για ενότητα και όχι για κριτική. Ωστόσο την Τετάρτη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν συνεργάστηκε με τις τοπικές αρχές και αποδυνάμωσε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

″Αρνούμαι να δω αυτό που συμβαίνει ως πέρα από την πολιτική και να συνταχθώ με το κυβερνών κόμμα. Αυτή η κατάρρευση είναι ακριβώς το αποτέλεσμα της συστηματικής κερδοσκοπικής πολιτικής της κυβέρνησης”.

″Αν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος για αυτή τη διαδικασία, αυτός είναι ο Ερντογάν. Το κυβερνών κόμμα δεν έχει προετοιμάσει τη χώρα για σεισμό εδώ και 20 χρόνια”.

Τα σωστικά συνεργεία δυσκολεύονται να φτάσουν σε ορισμένες από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο εξαιτίας των καταστραμένων δρόμων, κακών καιρικών συνθηκών και έλλειψης πόρων και βαρέος εξοπλισμού, ενώ ορισμένες περιοχές παραμένουν χωρίς καύσιμα ή ηλεκτρισμό.

Ο Χασάν Εσέν, ένας 72χρονος χωρικός, μεταφέρει τα υπάρχοντά του σε ένα σεισμόπληκτο χωριό στην επαρχία της Μαλάτειας, Τουρκία, 27 Ιανουαρίου 2020.
Ο Χασάν Εσέν, ένας 72χρονος χωρικός, μεταφέρει τα υπάρχοντά του σε ένα σεισμόπληκτο χωριό στην επαρχία της Μαλάτειας, Τουρκία, 27 Ιανουαρίου 2020.
Sertac Kayar via Reuters

Κυβερνητική παραδοχή και γραφειοκρατική κωλυσιεργία

Ο Νασούχ Mαχρούκι, ιδρυτής μιας ομάδας έρευνας και διάσωσης που δραστηριοποιήθηκε ως απάντηση στον σεισμό του 1999 που σκότωσε 17.000 άτομα, είπε ότι ο στρατός δεν ενήργησε αρκετά γρήγορα επειδή η κυβέρνηση του Ερντογάν ακύρωσε ένα πρωτόκολλο που του επέτρεπε να δράσει χωρίς να λάβει πρώτα οδηγίες.

«Όταν αυτό ακυρώθηκε, τα καθήκοντα και οι ευθύνες τους για την καταπολέμηση των καταστροφών αφαιρέθηκαν», είπε στο Reuters.

«Στα πρώτα δευτερόλεπτα (μετά τον σεισμό του 1999), οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις άρχισαν να εργάζονται και βρέθηκαν άμεσα κοντά στους πληγέντες μέσα σε λίγες ώρες», είπε, σε αντίθεση με την τρέχουσα κατάσταση όπου ο στρατός έπρεπε να περιμένει οδηγίες.

«Τώρα φαίνεται ότι η ευθύνη είναι της AFAD (Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης), αλλά αυτή δεν ήταν προετοιμασμένη για ένα τόσο κολοσσιαίο πρόβλημα», πρόσθεσε ο Μαχρούκι.

Μιλώντας στην Καχραμανμαράς, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ο Ερντογάν είπε: «Είχαμε κάποια προβλήματα σε αεροδρόμια και δρόμους, αλλά είμαστε καλύτερα σήμερα».

«Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μην δίνετε ευκαιρία σε προβοκάτορες, να μην ακούτε ενημερώσεις πέρα από τις δηλώσεις του AFAD... Γιατί τώρα είναι ώρα για ενότητα», είπε.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε την ανωνυμία του, είπε ότι οι προσπάθειες παρεμποδίστηκαν από κατεστραμμένους δρόμους, κακές καιρικές συνθήκες και αδυναμία χρήσης των αεροδρομίων λόγω ζημιών.

«Φαίνεται ότι έπρεπε να είμαστε πιο προετοιμασμένοι», είπε στο Reuters.

Στη νότια πόλη Αντάκια (Αντιόχεια), μια από τις πόλεις που επλήγησαν σκληρά από τον σεισμό, η Mελέκ, 64 ετών, είπε ότι δεν είχε δει ομάδες διάσωσης μέχρι αργά την Τρίτη. ”Δεν έχουμε δει καμία διανομή τροφίμων εδώ σε αντίθεση με προηγούμενες καταστροφές στη χώρα μας. Επιζήσαμε από τον σεισμό, αλλά θα πεθάνουμε εδώ από την πείνα ή το κρύο.”

Οι άνθρωποι ζεσταίνονται γύρω από μια φωτιά μετά από έναν σεισμό στην Αντάκια.
Οι άνθρωποι ζεσταίνονται γύρω από μια φωτιά μετά από έναν σεισμό στην Αντάκια.
Guglielmo Mangiapane via Reuters

Ο Σελίμ Τεμούρτσι, εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Μέλλοντος του πρώην πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε ότι οι προσπάθειες της AFAD ήταν ανεπαρκείς λόγω ελλείψεων προσωπικού και της τεράστιας έκτασης καταστροφής.

«Δεν είχαν την ικανότητα να πραγματοποιήσουν έρευνα και διάσωση σε όλα τα κτίρια ταυτόχρονα, αλλά έφτασαν σε ορισμένα σημεία μόνο μετά από 30 ώρες», είπε, προσθέτοντας ότι όσοι διασώθηκαν δεν είχαν ακόμη τροφή και νερό.

Αδύνατη η πρόσβαση στο Twitter στη χώρα εν μέσω αυξανόμενης κριτικής για την απάντηση των αρχών στον σεισμό

Η πρόσβαση στο twitter ήταν αδύνατη σήμερα σε μεγάλους παρόχους κινητής τηλεφωνίας της Τουρκίας, εν μέσω της αυξανόμενης κριτικής στο διαδίκτυο για την απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης στον φονικό σεισμό.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι δεν είχαν πρόσβαση στο twitter στην Τουρκία.

Η υπηρεσία παρακολούθησης διακυβέρνησης του διαδικτύου netblocks.org επεσήμανε ότι η πρόσβαση στο Twitter ήταν περιορισμένη ”σε αρκετούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου στην Τουρκία”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενημερώνεται σχετικά με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μετά τους φονικούς σεισμούς 7,7 και 7,6 Ρίχτερ που έπληξαν το Καχραμανμάρας της Τουρκίας στις 08 Φεβρουαρίου 2023.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενημερώνεται σχετικά με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μετά τους φονικούς σεισμούς 7,7 και 7,6 Ρίχτερ που έπληξαν το Καχραμανμάρας της Τουρκίας στις 08 Φεβρουαρίου 2023.
Anadolu Agency via Getty Images

Καταδικάζει την κριτική για τον σεισμό ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την Τετάρτη την κριτική για την απάντηση της κυβέρνησης προς τους καταστροφικούς σεισμούς που έχουν σκοτώσει περισσότερους από 11.000 ανθρώπους στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία.

″Είναι καιρός για ενότητα, αλληλεγγύη. Σε μια περίοδο όπως αυτή, δεν μπορώ να χωνέψω ανθρώπους που διεξάγουν αρνητικές εκστρατείες για πολιτικά συμφέροντα”, είπε σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη νότια επαρχία Χατάι.

Τόνισε ότι δεν ήταν δυνατόν το κράτος να προετοιμαστεί για μια τέτοια καταστροφή, αλλά ότι η κυβέρνηση θα επισπεύσει την απομάκρυνση των ερειπίων και την κατασκευή κατοικιών. Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανήλθε στους 9.057, πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Δημοφιλή