Τουρκία: Πογκρόμ κατά των Σύρων - Εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα οι ρατσιστικές επιθέσεις (βίντεο)

Ο Ερντογάν εξαπέλυσε «βέλη» κατά της αντιπολίτευσης κατηγορώντας την ότι υποδαυλίζει τις επιθέσεις - 7 νεκροί στις αντιτουρκικές διαδηλώσεις στη βόρεια Συρία.
ΑΡΧΕΙΟ - Σύριοι περιμένουν να περάσουν στη Συρία από την Τουρκία στη συνοριακή πύλη Cilvegozu, κοντά στην πόλη Antakya, στη νοτιοανατολική Τουρκία, Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι υποδαυλίζουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024, μία ημέρα αφότου κάτοικοι σε μια γειτονιά στην κεντρική Τουρκία έβαλαν φωτιά σε καταστήματα που ανήκουν σε Σύρους. (AP Photo/Unal Cam, File)
ΑΡΧΕΙΟ - Σύριοι περιμένουν να περάσουν στη Συρία από την Τουρκία στη συνοριακή πύλη Cilvegozu, κοντά στην πόλη Antakya, στη νοτιοανατολική Τουρκία, Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι υποδαυλίζουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024, μία ημέρα αφότου κάτοικοι σε μια γειτονιά στην κεντρική Τουρκία έβαλαν φωτιά σε καταστήματα που ανήκουν σε Σύρους. (AP Photo/Unal Cam, File)
Unal Cam via AP

Nύχτα τρόμου πέρασαν το βράδυ της Δευτέρας (1/7) χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες σε πολλές πόλεις της Τουρκίας καθώς βρέθηκαν στο στόχαστρο ρατσιστικών επιθέσεων.

Ρατσιστές, εθνικιστές και φασίστες επιτέθηκαν σε χώρους εργασίας, καταστήματα και σπίτια Σύρων και επιδόθηκαν σε λεηλασίες. Πολλοί πρόσφυγες υποβλήθηκαν σε συλλογικό λιντσάρισμα.

Τα μαζικά λιντσαρίσματα ξεκίνησαν στην επαρχία της Καισάρειας στις 30 Ιουνίου με αφορμή τον βιασμό ενός 7χρονου κοριτσιού για τον οποίο καγηγορείται Σύρος Αραβας. Καθώς οι κρατικές δυνάμεις δεν επενέβησαν στη ρατσιστική επίθεση, οι επιθέσεις εξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις την επόμενη ημέρα.

Οχλοι κινητοποιήθηκαν με την τουρκική σημαία και ρατσιστικά συνθήματα και κυνήγησαν πρόσφυγες στο Καϊσέρι, το Ρεϊχάνλι στην επαρχία του Χάταϊ, την Προύσα, το Κιλίς, τα Άδανα, το Γκαζιαντέπ, περιοχές της νότιας Τουρκίας, μέχρι την Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη. Χώροι εργασίας και σπίτια που ανήκαν σε Σύρους πρόσφυγες δέχθηκαν επιθέσεις και πυρπολήθηκαν.

Βίντεο από το μαχαίρωμα ενός Σύρου στο Γκαζιαντέπ κυκλοφόρησαν στα εικονικά μέσα ενημέρωσης.

Επτά νεκροί στις αντιτουρκικές διαδηλώσεις στη βόρεια Συρία

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βόρεια Συρία, σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και φρουρών των τουρκικών θέσεων σε τομείς της μεθορίου που ελέγχονται από τις τουρκικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσαν την Τρίτη μια ιατρική πηγή και μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Δευτέρα σε πολλές συριακές πόλεις αυτής της μεθοριακής ζώνης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), με αφορμή τις επιθέσεις εναντίον συριακών καταστημάτων και περιουσιών στο Καϊσερί, στην κεντρική Τουρκία.

«Ο απολογισμός ανέρχεται σε επτά νεκρούς, οι έξι εξ αυτών στην πόλη Αφρίν και ο έβδομος στη Τζαραμπλούς, σε ανταλλαγή πυρών με Τούρκους φρουρούς» είπε ο διευθυντής του OSDH, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, χωρίς να διευκρινίσει αν τα θύματα οπλοφορούσαν. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τέσσερα θύματα.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης και πολλοί τουρκικοί δημοσιογραφικοί λογαριασμοί στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ μετέδωσαν ότι στις περιοχές Αλ Μπαμπ, Αζέζ και Αλ Ράι της βόρειας Συρίας ξέσπασαν ταραχές εναντίον της παρουσίας των τουρκικών δυνάμεων που ελέγχουν την περιοχή από το 2016.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένοπλοι διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά φορτηγών με τουρκικές πινακίδες κυκλοφορίας και δύο υποκαταστημάτων των τουρκικών ταχυδρομείων (ΡΤΤ). Κατέβασαν επίσης από τους ιστούς τουρκικές σημαίες, τις οποίες πυρπόλησαν ή κατέστρεψαν, ενώ απαίτησαν να γίνεται χρήση μόνο της σημαίας της Συρίας που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός. Σχετικά βίντεο αναμεταδίδονται από τουρκικούς και συριακούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολλά οχήματα καταστράφηκαν στο Αφρίν, το Aλ Μπαμπ, το Αζέζ και σε άλλες παραμεθόριες περιοχές.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το τουρκικό στρατιωτικό αρχηγείο στο Αφρίν, το οποίο τελεί υπό κατοχή από το 2018, φωνάζοντας «Κάτω οι συνεργάτες του εθνικού στρατού που εκπαιδεύονται και ελέγχονται από την Τουρκία». Οι στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής έκαναν χρήση όπλων εναντίον όσων διαμαρτύρονταν για τις ρατσιστικές επιθέσεις.

Ένας φωτορεπόρτερ του AFP παρακολούθησε την κηδεία ενός από τα θύματα στην πόλη Αζάζ.

Αντιτουρκικές κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες συριακές πόλεις, με τους διαδηλωτές να κατεβάζουν την τουρκική σημαία από κτίρια. Σύμφωνα με το OSDH, οι Τούρκοι συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που επιχειρούσαν να καταλάβουν το μεθοριακό φυλάκιο της Τζαραμπλούς.

Οι διαδηλωτές κατέβασαν την τουρκική σημαία στο συνοριακό πέρασμα Bab al-Salama. Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πολλές άλλες πόλεις.

Σύμφωνα με το OSDH, που εδρεύει στη Βρετανία αλλά διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, η Τουρκία έκλεισε τέσσερα μεθοριακά φυλάκια στη βόρεια Συρία, λόγω της «κλιμάκωσης των γεγονότων».

Σύμφωνα με πληροφορίες του αντιπολιτευόμενου τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού Halk TV, η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της με τη Συρία.

Ο Ερντογάν κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι υποδαυλίζει τον ρατσισμό

Για τα επεισόδια και τις επιθέσεις στην Τουρκία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την αντιπολίτευση και «την ξενοφοβική ρητορική μίσους που καλλιεργεί εναντίον των προσφύγων», τονίζοντας πως «η βία είναι απαράδεκτη, η ρητορική μίσους δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για πολιτικά οφέλη».

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια δήλωσε στην πλατφόρμα Χ, «474 άνθρωποι συνελήφθησαν έπειτα από προκλητικές ενέργειες» εναντίον Σύρων στην Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 474 ανθρώπους μετά τις ταραχές σε βάρος Σύρων που ξέσπασαν σε πολλές πόλεις με αφορμή τη σύλληψη ενός Σύρου που φέρεται να παρενόχλησε ένα παιδί, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του τη Δευτέρα, ο Ερντογάν κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία έχουν ταχθεί υπέρ του επαναπατρισμού των προσφύγων, ότι υποκινούν τη βία.

«Τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί τροφοδοτώντας την ξενοφοβία και το μίσος για τους πρόσφυγες στην κοινωνία», δήλωσε ο Ερντογάν και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «δηλητηριώδη λόγο».

Όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική Συρία το 2011, η Τουρκία υποδέχτηκε με συμπόνια εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες και έγινε η χώρα που φιλοξένησε τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό παγκοσμίως.

Καθώς ο πληθυσμός αυξανόταν και η Τουρκία αντιμετώπιζε κλιμακούμενες οικονομικές δυσκολίες, παρατηρήθηκε αύξηση των αντιμεταναστευτικών αισθημάτων.

Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός πληθυσμός μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερος.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο φερόμενος ως θύτης στην περιοχή Μελικγκάζι της Καισάρειας συνελήφθη, ενώ το κορίτσι, τα αδέλφια του και η μητέρα του τέθηκαν υπό κρατική προστασία και θα λάβουν ψυχολογική υποστήριξη.

Ο κυβερνήτης της Καισάρειας κάλεσε τους κατοίκους να δείξουν αυτοσυγκράτηση, διευκρινίζοντας στην ανακοίνωσή του ότι το παιδί που έπεσε θύμα παρενόχλησης έχει και συριακή υπηκοότητα. Ένας δημοσιογράφος του AFP διαπίστωσε ότι η αστυνομία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το συριακό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Με πληροφορίες από AFN, Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Δημοφιλή