Η επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται να διασώζει την τουρκική λίρα, η οποία συνεχίζει την ελεύθερη πτώση της και σήμερα σε ένα ακόμη χαμηλό όλων των εποχών.
Σύμφωνα με το CNBC, το νόμισμα διαπραγματεύεται σήμερα στα 20.15 έναντι του δολαρίου, ξεπερνώντας τα χθεσινά χαμηλά επίπεδα, και έχοντας χάσει περισσότερο από το 7% της αξίας του από την αρχή του έτους.
Αντίθετη ήταν χθες η εικόνα του του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, με τις μετοχές να κινούνται ανοδικά και τον δείκτη αναφοράς BIST-100 να ενισχύεται σχεδόν κατά 5% με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν κέρδη 4%.
Κι ενώ η χώρα εμφανίστηκε διχασμένη στις εκλογές, καθώς ο Κιλιντζάρογλου συγκέντρωσε το 47,86% των ψήφων, τα βλέμματα όλων είναι πλέον στραμμένα στην επιλογή που θα κάνει ο Ερντογάν για την καρέκλα του υπουργού οικονομικών.
Ποιος θα καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα της οικονομίας
Ο Senior EM Sovereign Strategist της BlueBay Asset Management, Τίμοθι Ας δήλωσε πως «για να αποφευχθεί μια ακόμη μεγαλύτερη πτώση της λίρας και μια πιθανή συστημική οικονομική κρίση, ο Ερντογάν θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να διορίσει στο υπουργείο Οικονομικών κάποιον σαν τον Σίμσεκ».
Ο Μεχμέτ Σίμσεκ ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, ο οποίος είχε καλές έως «φιλικές» σχέσεις με τις αγορές. Στη συνέχεια έγινε αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας από το 2015 έως το 2018 οπότε και παραιτήθηκε λόγω των διαφορετικών θέσεων του με τον Ερντογάν σε θέματα οικονομικής πολιτικής.
Κι ενώ Σίμσεκ και Ερντογάν έχουν συνομιλήσει για το ενδεχόμενο να είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, πληροφορίες θέλουν τον Σίμσεκ να ζητά μεγάλη αυτονομία στις κινήσεις του.
«Το ερώτημα είναι αν μια προσωπικότητα όπως ο Σίμσεκ θα έχει αρκετή ελευθερία να κάνει αλλαγές στην οικονομική πολιτική που χρειάζονται, όπως οι αυξήσεις επιτοκίων», υπογραμμίζει ο Ash.
Κι αυτό γιατί ο Ερντογάν επιμένει στην εφαρμογή της δικής του νομισματικής πολιτικής, η οποία όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να μειώσει τον πληθωρισμό αλλά τον αυξάνει συνεχώς διαψεύδοντας τις υποσχέσεις του Τούρκου προέδρου.
«Υπάρχει ευρέως μια διαδεδομένη ανησυχία ότι [η λίρα] θα αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Steven Englander της Standard Chartered Bank στο CNBC.
Πρόσθεσε ακόμη, ότι η Τουρκία έχει «πολλά οικονομικά ζητήματα» που θα ενταθούν μετά την επιστροφή του Ερντογάν στην εξουσία.
Αναλυτές της Goldman Sachs δήλωσαν σε έκθεση έρευνας, μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών, ότι η αγορά θα συνεχίσει να εστιάζει στα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας και στη λίρα.
«Τα διεθνή αποθέματα μειώνονται συνεχώς από την αρχή του έτους και είναι σχεδόν στα επίπεδα όταν η αστάθεια της τουρκικής λίρας αυξήθηκε απότομα», υπογραμμίζουν οι αναλυτές των επενδυτικών τραπεζών.