
«Απόλυτη προτεραιότητα» αποτελεί για την κυβέρνηση της Στοκχόλμης η άμεση απελευθέρωση του Σουηδού δημοσιογράφου Γιοάκιμ Μέντιν, ο οποίος συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση από τις τουρκικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως είπε η Υπ.Εξωτερικών, Μαρία Μάλμερ Στένεγκαρν καθώς θα παρευρεθεί στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα θα μεταφέρει «στον (Τούρκο) συνάδελφό μου την εξαιρετική σημασία αυτής της υπόθεσης».
«Αυτές οι κατηγορίες είναι παράλογες. Είναι δημοσιογράφος, τίποτα περισσότερο. Και η άσκηση της δημοσιογραφίας δεν πρέπει να θεωρείται έγκλημα. Τα γεγονότα δεν πρέπει να συνιστούν προσβολή» δήλωσε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρέας Γκούσταβσον, ο διευθυντής της σουηδικής εφημερίδας όπου εργάζεται, της Dagens ETC.
«Γίνονται σοβαρές προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι θα αφεθεί ελεύθερος και θα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι, στην οικογένειά του και στους συναδέλφους του στην Dagens ETC», πρόσθεσε.
Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν τον Μέντιν για «τρομοκρατία» και για «προσβολή του προέδρου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κυρίως, καταγγέλλουν τη συμμετοχή του σε διαδήλωση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη Στοκχόλμη τον Ιανουάριο του 2023, κατά την οποία διαδηλωτές φέρεται ότι είχαν υψώσει και χλεύαζαν μια μαριονέτα με τη μορφή του Ερντογάν.
Ο δημοσιογράφος συνελήφθη την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, όπου κάλυπτε το κύμα διαμαρτυριών που συγκλονίζει την Τουρκία μετά τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και την Παρασκευή τέθηκε υπό κράτηση.
Την Παρασκευή, η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Μαρία Μάλμερ Στένεγκαρντ επιβεβαίωσε ότι ενημερώθηκε για τη σύλληψη του δημοσιογράφου και ότι λαμβάνει «πολύ σοβαρά» υπόψη της την κατάσταση.
Πηγή: AΠΕ ΜΠΕ