
Ο έκπτωτος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, που βρίσκεται στη φυλακή, ανακοίνωσε μέσω ανάρτησης τη σύλληψη του δικηγόρου του Μεχμέτ Πεχλιβάν και ζήτησε να αφεθεί άμεσα ελεύθερος. «Ξεκάθαρα η σύλληψη έγινε για λόγους που έχουν κατασκευαστεί», τονίζει ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με τον Ιμάμογλου, «σαν να μην έφτανε η απόπειρα πραξικοπήματος κατά της δημοκρατίας, δεν μπορούν να ανεχθούν τα θύματα αυτού του πραξικοπήματος να έχουν υπεράσπιση», προσθέτοντας ότι «το κακό που προκαλείται από μια χούφτα ανίκανους στη χώρα μας μεγαλώνει. Απελευθερώστε αμέσως τον δικηγόρο μου».
Χθες (27/3) έγινε γνωστή η είδηση για την απέλαση του ανταποκριτή του BBC στην Τουρκία, Μαρκ Λόουεν, ο οποίος έκανε ρεπορτάζ για τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα εδώ και χρόνια. Το BBC ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Σήμερα το πρωί, οι τουρκικές αρχές απέλασαν τον ανταποκριτή του BBC News Mαρκ Λόουεν από την Κωνσταντινούπολη, αφού τον συνέλαβαν από το ξενοδοχείο του την προηγούμενη ημέρα και τον κράτησαν για 17 ώρες. Ο Μαρκ Λόουεν βρισκόταν στην Τουρκία για να κάνει ρεπορτάζ για τις πρόσφατες διαδηλώσεις. Του είπαν ότι απελάθηκε επειδή ”αποτελεί απειλή για τη δημόσια τάξη”».
Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει 1879 ανθρώπους από τις 19 Μαρτίου και μετά.
Οι τουρκικές αρχές εντείνουν την καταστολή
Οι τουρκικές αρχές εντείνουν την καταστολή για να καταπνίξουν το κύμα διαμαρτυρίας που προκάλεσε η φυλάκιση του Ιμάμογλου προχωρώντας σε εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών, δημοσιογράφων και δικηγόρων.
Την Δευτέρα, ο δικηγορικός σύλλογος της Σμύρνης κατήγγειλε την σύλληψη δύο δικηγόρων, οι οποίοι στην συνέχεια απελευθερώθηκαν.
Το συνδικάτο των δημοσιογράφων, το TGS, ανακοίνωσε από την πλευρά του την σύλληψη «τα ξημερώματα» δύο δημοσιογράφων στα σπίτια τους. Κατηγορούνται για την δημοσιογραφική κάλυψη των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν επί έξι συνεχείς ημέρες μπροστά από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης.
Και οι δύο γυναίκες, η Νισά Σουντέ Ντεμιρέλ και η Ελίφ Μπαϊμπούρτ, εργάζονται για επικριτικά προς την κυβέρνηση Ερντογάν μέσα ενημέρωσης.
«Αφήστε τους δημοσιογράφους να κάνουν την δουλειά τους - Σταματήστε τις παράνομες κρατήσεις», απαίτησε το συνδικάτο επαναλαμβάνοντας το σύνθημα των οργανώσεων για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου. «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα», πρόσθεσε.
Πάνω από 2.000 συλλήψεις
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες 2.000 συλλήψεις από τις 19 Μαρτίου, κατά την διάρκεια απαγορευμένων από τις αρχές διαδηλώσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου για «διαφθορά».
Μεταξύ των συλληφθέντων, 260 έχουν φυλακισθεί και περί τους 400 έχουν απελευθερωθεί μετά την απαγγελία κατηγοριών, διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών. Μεγάλος αριθμός διαδηλωτών, νέων στην πλειονότητά τους, έχουν συλληφθεί στα σπίτια τους ή κατά την διάρκεια των συγκεντρώσεων και φυλακισθεί. Σύμφωνα με τον δικηγορικό σύλλογο της Κωνσταντινούπολης, είκοσι ανήλικοι συνελήφθησαν από τις 22 έως τις 25 Μαρτίου. Επτά κρατούνται ακόμη σήμερα.
Οι βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) κατήγγειλαν ότι πολλοί από τους συλληφθέντες δήλωσαν ότι κακοποιήθηκαν από την αστυνομία. Παρά ταύτα, οι φοιτητές, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινήματος διαμαρτυρίας, κινητοποιήθηκαν και πάλι χθες το βράδυ στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη «για να υπερασπισθούν τα δικαιώματά τους», οι περισσότεροι με καλυμμένα τα πρόσωπά τους για να μην αναγνωρίζονται.
Σύμφωνα με το AFP, στην Κωνσταντινούπολη, η αστυνομία που περικυκλώνει τους διαδηλωτές και τους μαγνητοσκοπεί, απαιτεί να δείξουν το πρόσωπό τους για να τους επιτραπεί να περάσουν. Πολλοί είναι οι φοιτητές που συνελήφθησαν παρουσία των δημοσιογράφων.
Απέναντι στην καταστολή των διαδηλώσεων και του κινήματος διαμαρτυρίας, οι φοιτητές διατηρούν το κάλεσμα για μποϊκοτάζ των μαθημάτων, ορισμένες φορές και υπό την απειλή να εκδιωχθούν από τα πανεπιστήμιά τους.
Μία από τις δύο μεγάλες συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες της Τουρκίας, το Disk, καλεί τα μέλη να σταματήσουν την εργασία το μεσημέρι και να συγκεντρωθούν σε συμβολικούς τόπους. Οι φοιτητές της Σμύρνης υιοθέτησαν την πρόσκληση αυτή για την πόλη τους.
Οι τουρκικές αρχές βάζουν στο στόχαστρο κάθε φωνή που θεωρείται επικριτική: το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (RTÜK) επέβαλε δεκαήμερη διακοπή λειτουργίας στο Sözcü TV για «υποκίνηση μίσους και εχθρότητας» και ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων κατά τριών ακόμη μέσων.
Οι αρχές απέλασαν επίσης χθες τον δημοσιογράφο του BBC Μαρκ Λόουεν που κάλυπτε τις διαδηλώσεις. Τον κατηγόρησαν ότι συνιστά «απειλή για την δημόσια τάξη».