Τουρκική «βιασύνη» για τη Λιβύη: Στο κοινοβούλιο την Πέμπτη η πρόταση αποστολής στρατευμάτων

Την ίδια μέρα με την υπογραφή της συμφωνίας για τον East Med η ψήφιση της εντολής για αποστολή δυνάμεων στη Λιβύη από την τουρκική βουλή.
Hani Amara / Reuters

Την Πέμπτη- την ίδια ημέρα που θα υπογραφεί η συμφωνία Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ για τον αγωγό East Med- συγκαλείται εκτάκτως η τουρκική εθνοσυνέλευση, προκειμένου να ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση περί αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, υποστήριξε, στο πλαίσιο πρωτοχρονιάτικης επίσκεψής του σε στρατιωτικές μονάδες και βάσεις, πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αναλάβουν οποιοδήποτε καθήκον τους ανατεθεί. Ο Τούρκος υπουργός είπε πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις παράλληλα με τις ενέργειες τους για διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας του λαού έχουν ευθύνες και στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, σημειώνοντας πως «εμείς σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και είμαστε υπέρ των καλών γειτονικών σχέσεων. Όταν δεν είναι όμως έτσι, επανειλημμένως είπαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα και δεν θα αφήσουμε να καταστρατηγηθούν τα δικά μας δικαιώματα και των Κύπριων αδελφών μας. Επιθυμούμε την δίκαιη διανομή του πλούτου της περιοχής. Η Κύπρος είναι εθνικό μας θέμα». Ακόμη είπε πως οι επιθέσεις κατά του λιβυκού λαού δεν θα γίνουν αποδεκτές από την Τουρκία- ωστόσο ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, είπε πως η Τουρκία πιθανόν να μη στείλει στρατιώτες στη Λιβύη αν οι δυνάμεις που είναι πιστές στον στρατάρχη Χάφταρ σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη και οπισθοχωρήσουν.

«Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο...μπορεί να δούμε κάτι διαφορετικό, μια διαφορετική στάση και να πουν ‘οκ, αποσυρόμαστε, σταματάμε τις επιθέσεις’», είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο Φουάτ Οκτάι. «Τότε, γιατί να πάμε εκεί;» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως η Άγκυρα ήλπιζε ότι το τουρκικό νομοσχέδιο θα έστελνε ένα μήνυμα αποτροπής στις αντιμαχόμενες πλευρές.Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, η εντολή για την αποστολή στρατευμάτων θα έφτανε στην ολομέλεια της τουρκικής εθνοσυνέλευσης μια εβδομάδα μετά, στις 8-9 Ιανουαρίου, ωστόσο οι εξελίξεις με την προέλαση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ (Λιβυκός Εθνικός Στρατός) στα προάστια της Τρίπολης και ο βομβαρδισμός του αεροδρομίου Μιτάκα, που εξασφάλιζε τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων της κυβέρνησης Σαράζ, προκάλεσαν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών στην Άγκυρα.

Σημειώνεται πως λίγο πριν τα μεσάνυχτα και ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, από εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου που επισκέφθηκε, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τα δύο τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα που βρίσκονται σε κυπριακά ύδατα, ενημερώθηκε για την πορεία των γεωτρήσεων και δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος ότι η Άγκυρα δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματά της. Πρόσθεσε μάλιστα ότι εντός των προσεχών μηνών θα προχωρήσει ταχύτατα ο ορισμός τεμαχίων βάση της συμφωνίας με την Λιβύη για να ξεκινήσουν γεωτρήσεις.

Την Πέμπτη, παρά την αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λέει ότι η αποστολή στρατού στην Λιβύη θα αποξενώσει την Τουρκία από το υπόλοιπο μισό του λαού της Λιβύης που συντάσσεται με τον Χαφτάρ, αναμένεται μετά τη συζήτηση στην Βουλή να περάσει η εντολή, τουλάχιστον με τις ψήφους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Αναπτυξης, καθώς και του Εθνικιστικού Κινήματος του κ. Μπαχτσελί.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή