Τουρκικής καταγωγής ακτιβίστρια νεκρή στη Γάζα- «ισλαμική συμμαχία» κατά του Ισραήλ ζητά ο Ερντογάν

«Ο μόνος τρόπος να σταματήσει η ισραηλινή αλαζονεία, η ισραηλινή ληστεία και η ισραηλινή κρατική τρομοκρατία είναι μια συμμαχία των ισλαμικών χωρών»
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
via Associated Press

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι μουσουλμανικές χώρες θα πρέπει να σχηματίσουν μια συμμαχία για να αντιμετωπίσουν «την αυξανόμενη απειλή του επεκτατισμού» του Ισραήλ.

Ο Ερντογάν έκανε τα σχόλια αυτά αφού αναφέρθηκε στον θάνατο της Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί, 26 ετών, Αμερικανίδας ακτιβίστριας τουρκικής καταγωγής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη όπου συμμετείχε σε διαδήλωση κατά του εβραϊκού εποικισμού. Παλαιστίνιοι και Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τον ισραηλινό στρατό ότι την τραυμάτισε θανάσιμα.

«Ο μόνος τρόπος να σταματήσει η ισραηλινή αλαζονεία, η ισραηλινή ληστεία και η ισραηλινή κρατική τρομοκρατία είναι μια συμμαχία των ισλαμικών χωρών», εκτίμησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι κινήσεις που έκανε πρόσφατα η Τουρκία για να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο και τη Συρία έχουν στόχο «τη δημιουργία μιας γραμμής αλληλεγγύης ενάντια στην αυξανόμενη απειλή του επεκτατισμού», η οποία, όπως δήλωσε, απειλεί επίσης τον Λίβανο και τη Συρία.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι επισκέφθηκε την Άγκυρα αυτή την εβδομάδα και συναντήθηκε με τον Ερντογάν για να συζητήσουν τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και τρόπους για να βελτιώσουν τις ψυχρές διμερείς σχέσεις. Ήταν η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε Αιγύπτιος πρόεδρος στην Τουρκία εδώ και 12 χρόνια.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι θα προσκαλέσει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ για συνομιλίες προκειμένου να αποκαταστήσουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών τους, οι οποίες διακόπηκαν το 2011 μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου στη Συρία.

Αναφερόμενος στον θάνατο της Αμερικανίδας ακτιβίστριας, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξετάζει αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες ξένη υπήκοος «σκοτώθηκε από πυροβολισμούς». Πρόσθεσε ότι ελέγχονται οι λεπτομέρειες του περιστατικού και οι συνθήκες υπό τις οποίες η γυναίκα τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρα.

Η οικογένεια της ακτιβίστριας κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι την σκότωσε και απαίτησε να διεξαχθεί «ανεξάρτητη έρευνα».

«Η παρουσία της στη ζωή μας ξεριζώθηκε βάναυσα, άδικα και παράνομα από τον ισραηλινό στρατό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οικογένεια της νεαρής γυναίκας.

«Η Αϊσενούρ υπερασπιζόταν ειρηνικά τη δικαιοσύνη, όταν σκοτώθηκε από μια σφαίρα», προσθέτει η οικογεένια, κάνοντας λόγο για ένα βίντεο «που δείχνει ότι (η σφαίρα) προερχόταν από ένα σκοπευτή του ισραηλινού στρατού».

«Ζητούμε από τον πρόεδρο (Τζο) Μπάιντεν, από την αντιπρόεδρο (Κάμαλα) Χάρις και από τον υπουργό Εξωτερικών (Άντονι) Μπλίνκεν να διατάξουν ανεξάρτητη έρευνα για τον άδικο φόνο μιας αμερικανίδας πολίτη και να φροντίσουν ώστε οι ένοχοι να λογοδοτήσουν πλήρως για τις πράξεις τους».

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε την Παρασκευή ότι στρατιώτες στον τομέα της Μπέιτα «απάντησαν με πυρά προς την κατεύθυνση του κύριου υποκινητή βιαιοτήτων, ο οποίος είχε εκτοξεύσει πέτρες εναντίον τους και αποτελούσε απειλή». Πρόσθεσε πως «εξετάζει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μια ξένη υπήκοος σκοτώθηκε από τα πυρά στη ζώνη».

Κύριος σύμμαχος του Ισραήλ, η Ουάσινγκτον εξέφρασε τη λύπη της για τον «τραγικό» θάνατο της νεαρής γυναίκας και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα.

Η οικογένειά της εκτιμά πάντως ότι, «δεδομένων των συνθηκών (...) του θανάτου της Αϊσενούρ, μια ισραηλινή έρευνα δεν είναι επαρκής».

Η νεαρή γυναίκα ήταν μέλος του International Solidarity Movement (ISM, Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης), μιας φιλοπαλαιστινιακής οργάνωσης, και βρισκόταν στην Μπέιτα για να πάρει μέρος σε μια εβδομαδιαία διαδήλωση κατά της επέκτασης των ισραηλινών οικισμών, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση. Οι οικισμοί αυτοί είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP- Reuters

Δημοφιλή