Νέα προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών μετά την απόφαση του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών να μην εκδώσει Τούρκο κουρδικής καταγωγής, o οποίος κατηγορείται για τρομοκρατία.
Στην ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ αφήνει σαφείς αιχμές ότι το ελληνικό δικαστικό σώμα υπόκειται σε πολιτικές πιέσεις.
«Η άρνηση του αιτήματος μας για έκδοση προκαλεί μεγάλη απογοήτευση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και συνεχίζει: «Αυτή η απόφαση που είναι ένα άλλο νέο παράδειγμα της προσέγγισης των ελληνικών δικαστηρίων να προστατεύουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις, δεν αρμόζει ούτε στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ούτε είναι συμβατή με τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Στο μέλλον, αναμένουμε από το ελληνικό δικαστικό σώμα να λαμβάνει δίκαιες και νόμιμες αποφάσεις, χωρίς πολιτικές πιέσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα σήμερα το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών έδωσε αρνητική απάντηση στο αίτημα των τουρκικών Αρχών για την έκδοση του πρώτου από τους εννέα Τούρκους κουρδικής καταγωγής, που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο στην Καλλιθέα και τον Νέο Κόσμο.
Το δικαστήριο, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως, Ευσταθίας Καπαγιάννη, έκρινε ότι δεν θα εκδοθεί στη γείτονα χώρα ο εκζητούμενος Μεχμέτ Ντογκάν, αφού δέχθηκε ότι ήδη έχει αναγνωριστεί από τις γαλλικές Αρχές η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα.
Όπως ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός, από την απόφαση των γαλλικών Αρχών και τα ταξιδιωτικά έγγραφα του Μεχμέτ Ντογκάν προκύπτει ότι στο πρόσωπό του υπάρχει το καθεστώς της συνθήκης της Γενεύης του 1951, η οποία υπερισχύει τόσο του Συντάγματός μας, όσο και των υποχρεώσεων της Ελλάδας για την έκδοση. Η κ. Καπαγιάννη τόνισε ότι η παράδοσή του στις τουρκικές Αρχές δημιουργεί κίνδυνο για τη ζωή του, τη σωματική ακεραιότητά του και για απάνθρωπη μεταχείρισή του. Επίσης, σημείωσε ότι από την ακροαματική διαδικασία «πιθανολογείται πως οι διώξεις που υπέστη στη χώρα του έγιναν για τα πολιτικά και φυλετικά του φρονήματα».
Την ερχόμενη Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου, έχει προγραμματιστεί η εξέταση από το Συμβούλιο Εφετών του αιτήματος έκδοσης στην Τουρκία του δεύτερου από τους εννέα Κούρδους.