«Η κυβέρνηση συνασπισμού του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ είχε πει ψέματα στην Τουρκία σχετικά με τη δέσμευση του Βερολίνου να υποστηρίξει την προσπάθεια ένταξης της χώρας στην ΕΕ, σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα αρχεία που αποκαλύπτονται τώρα», αναφέρει σε τηλεγράφημά του το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
To πρακτορείο επικαλείται τo γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, που δημοσίευσε αποσπάσματα από το αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία αποκαλύπτουν λεπτομέρειες σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης Κολ έναντι της Τουρκίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Σύμφωνα με έγγραφο της 13ης Ιουλίου 1992, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ είπε στον Τούρκο ομόλογό του Χικμέτ Τσετίν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Άγκυρα, ότι η Γερμανία θα υποστήριζε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, που τότε ονομαζόταν ακόμα «Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα» (ΕΟΚ).
Ο Κίνκελ προσπάθησε να διαβεβαιώσει τον Τούρκο ομόλογό του ότι η εντύπωση πως οι Δυτικοευρωπαίοι δεν θέλουν την Τουρκία στο ευρωπαϊκό κλαμπ ήταν λανθασμένη και τόνιζε ότι το Βερολίνο θα στηρίξει την Άγκυρα στον στόχο της να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, σύμφωνα πάντοτε με την αποχαρακτηρισμένη έκθεση.
«Αλλά μόλις τρεις ημέρες αργότερα, ο πρώην καγκελάριος Koλ είπε στο Νορβηγό πρωθυπουργό Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Όσλο, ότι η κυβέρνησή του υφίσταται τεράστια πίεση από την Τουρκία για πλήρη ένταξη, στην οποία ο συντηρητικός πολιτικός τόνισε ότι ήταν αντίθετος και πρόσθεσε: Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ενωμένης Ευρώπης», γράφει το πρακτορείο Anadolu.
Επίσης, στις 5 Νοεμβρίου 1992, o πρώην καγκελάριος είπε στην τότε Πολωνή πρωθυπουργό Xάνα Σουτσόσκα ότι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ήταν «αδιανόητη» από γερμανική σκοπιά, σύμφωνα πάντα με τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία.
Ο Κολ ήταν ο μακροβιότερος καγκελάριος της Γερμανίας και ηγήθηκε της χώρας για 16 χρόνια, από το 1982 έως το 1998. Το συντηρητικό κόμμα του, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, είχε από καιρό αντιταχθεί στην προοπτική πλήρους ένταξης της Τουρκίας, αλλά ευνοούσε τις «ειδικές σχέσεις» μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας.
Η Άγκυρα υπέβαλε αίτηση για ένταξη το 1987 και οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν το 1999 ότι η Τουρκία κρίνεται ως επιλέξιμη για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με την ΕΕ ξεκίνησαν το 2005, αλλά κατέληξαν σε αδιέξοδο μετά το 2007, λόγω του Κυπριακού και της αντίθεσης πολλών κρατών μελών στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας.
πηγή: Der Spiegel, Anadolu Agency