Τουρκικοί λεονταρισμοί για Κύπρο, Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο

Δηλώσεις από τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι.
T.C. Millî Savunma Bakanlığı

Σε νέους λεονταρισμούς σχετικά με την Κύπρο, την Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο προέβη η Άγκυρα, δια στόματος του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και του αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι.

Ο Ακάρ, ο οποίος επισκέφθηκε τη φρεγάτα που συνοδεύει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» που πραγματοποιεί παράνομες έρευνες στα ανοιχτά της Κύπρου, υποστήριξε την Κυριακή πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένου στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο. «Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και (τα δικαιώματα) του λαού της “Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου” μέχρι τέλους, και θα συνεχίσουμε (να το κάνουμε). Κανείς δεν θα έπρεπε να δοκιμάσει τη δύναμή μας» είπε, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. «Δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια σε δημιουργία τετελεσμένου στην Κύπρο, την ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Δεν θα επιτρέψουμε να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση σε βάρος των δικαιωμάτων μας» πρόσθεσε.

Ο Ακάρ επίσης είπε ότι η Τουρκία δεν θα μείνει να παρατηρεί άπραγη ενώ οι Ελληνοκύπριοι πραγματοποιούν έρευνες για φυσικούς πόρους και γεωτρήσεις.

Από πλευράς του, o Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις παράνομες γεωτρήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο. «Το “Φατίχ”, το “Γιαβούζ” και το “Μπαρμπαρός” βρίσκονται στην περιοχή. Το “Όρουκ Ρέις” πλέει εκεί. Η αποφασιστικότητά μας σε αυτό το σημείο είναι βέβαιη» είπε σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. «Χωρίς δισταγμό, η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της ίδιας και των Τουρκοκυπρίων» είπε, διαβεβαιώνοντας ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της ως προς τη συνέχιση των γεωτρήσεων και αυτό που χαρακτήρισε ως «δίκαιο διαμοιρασμό» των πόρων με τους Τουρκοκύπριους.

Σημειώνεται πως οι δηλώσεις αυτές λαμβάνουν χώρα ενώ είναι σε εξέλιξη διεργασίες για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μήνυμά του για τη μουσουλμανική γιορτή του Έιντ αλ Άντχα, δήλωσε πως «θα συνεχίσουμε να απογοητεύουμε αυτούς που χρησιμοποιούν πολλές μεθόδους, από τρομοκρατικές επιθέσεις μέχρι οικονομικές παγίδες για να σταματήσουν την Τουρκία», προσθέτοντας πως η χώρα έχει σημειώσει πολλές νίκες τον Αύγουστο στην ιστορία της, αναφερόμενος στην «Ημέρα της Νίκης» το 1922 επί του ελληνικού στρατού (Μικρασιατική Καταστροφή).

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις σε επίπεδο Navtex- αναλυτικότερα, έχουν εκδοθεί δύο NAVTEX για την πραγματοποίηση ασκήσεων:

-Η πρώτη NAVTEX 11 και 12 Αυγούστου αφορά στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Όπως σημειώνει η ΕΡΤ, πρόκειται για μια NAVTEX η οποία έχει κατ΄ επανάληψη ανακοινωθεί από τους Τούρκους και βέβαια είναι καθ’όλα παράτυπη.

-Η δεύτερη NAVTEX είναι μέσα στον Δεκαπενταύγουστο στο τριεθνές δυτικά της Κύπρου, για μια ακόμα άσκηση, και κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτή στην περιοχή του Καστελόριζου.

Παυλόπουλος: Η καλή γειτονία προϋποθέτει σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από τη Νάξο.

«Είμαστε, πρωτίστως, Λαός και Έθνος της Ειρήνης, κατ′ ουδένα τρόπο όμως υποστέλλουμε -ούτε πρόκειται να υποστείλουμε- την Σημαία υπεράσπισης της Πατρίδας και της Ελευθερίας μας, έναντι οιουδήποτε θα διανοείτο να τις υπονομεύσει» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα, λοιπόν, να υπενθυμίσω προς κάθε κατεύθυνση, ιδίως δε προς την γείτονα Τουρκία -και, μάλιστα, για μια ακόμη φορά, από εδώ, την ιστορική Νάξο- ότι η Ελλάδα είναι Χώρα ειρηνική που επιδιώκει με συνέπεια και συνέχεια την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μαζί της».

Η καλή γειτονία, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «προϋποθέτει τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Προϋποθέτει, επίσης, τον σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αν αναλογισθούμε ότι το Διεθνές Δίκαιο καθορίζει, βεβαίως μεταξύ άλλων, την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ελλάδας στην περιοχή, καθορίζει όμως, ταυτοχρόνως, και την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, οι κάθε μορφής «αμφισβητήσεις» που, κατά καιρούς και κατά το δοκούν, εγείρει η Τουρκία, είναι αβάσιμες και αυθαίρετες. «Συνακόλουθα δε βρίσκονται σ′ ευθεία αντίθεση με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο», τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Και αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982 -όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουρασθώ να το λέγω- είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη αυτή. Διότι η ως άνω Συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που δεσμεύουν όλους».

«Κατόπιν όλων των ανωτέρω, κωδικοποιώ αυτά που είναι η αυταπόδεικτη αλήθεια: Ναι, είμαστε εκείνοι που θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γείτονες. Εκείνοι, όμως, οφείλουν να σεβασθούν Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, να σεβασθούν τα Σύνορα, το Έδαφος, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, που είναι Σύνορα, Έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε και πρόσθεσε: «Σε αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση. Το λέγω διότι η υπεράσπιση αυτών των αρχών αποτελεί, από την πλευρά μας, υπεράσπιση και της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας. Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε αυτό. Μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας. Μόνο που σήμερα δεν είμαστε πια μόνοι. Διότι, αντιλαμβανόμενη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Κοινότητα, τι αρνητικό και επικίνδυνο προηγούμενο θα δημιουργούσε οποιαδήποτε έκπτωση προς αυτή την κατεύθυνση και, ιδίως, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ, έχουμε τώρα πια και την συμπαράστασή τους. Αυτό πρέπει να είναι σαφές προς την γείτονα Τουρκία. Και το λέμε και για το δικό της συμφέρον. Γιατί είμαστε οι πρώτοι που αντιλαμβανόμαστε την αξία της Ειρήνης. Αλλά είμαστε και οι πρώτοι που αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει η υπεράσπιση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους».

(με πληροφορίες από Anadolu, ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή