
Ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς κατέθεσαν 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την «εκτίναξη επιθετικών αγορών ακινήτων και επιχειρήσεων στις ακριτικές περιοχές από τουρκικά κεφάλαια που εμφανίζονται με τη μορφή ελληνικών ή ευρωπαϊκών επιχειρήσεων». Οι βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα και να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο των επιθετικών και κατευθυνόμεων αγορών ακινήτων από ξένα κεφάλαια στη Θράκη και τα νησιά.
Πιο συγκεκριμένα, οι Ευρ. Στυλιανίδης, Θ. Καράογλου, Μ. Χαρακόπουλος, Ι. Πασχαλίδης, Μ. Χρυσομάλλης, Αν. Δημοσχάκης, Μ. Κόνσολας, Γ. Βλάχος, Γ. Καρασμάνης, Θ. Λεονταρίδης και Χαρ. Αθανασίου είναι οι 11 βουλευτές της ΝΔ που ζητούν από την κυβέρνηση να προβεί στη δημογραφική θωράκιση της ακριτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, φυσικά πρόσωπα που φέρουν παράλληλα ευρωπαϊκή ιθαγένεια, παρόλο που έχουν εθνικότητα τρίτης χώρας, όπως η Τουρκία, μπορούν να αποκτήσουν με ευκολία ακίνητα, εταιρικά μερίδια και μετοχές σε παραμεθόριες και αμυντικές περιοχές. Το ίδιο ισχύει και για Νομικά Πρόσωπα που έχουν δημιουργήσει έδρα στην Ελλάδα ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το αξιοσημείωτο είναι ότι για τις παραπάνω ενέργειες δεν απαιτείται καν προηγούμενη απόφαση διοικητικής αρχής.
«Επιθετικές τουρκικές και βουλγαρικές αγορές στον Έβρο» βλέπει ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης
Την ίδια στιγμή και με βάση όσα δήλωσε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης στο Forum Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις 27 Φεβρουαρίου, στον Έβρο λαμβάνουν χώρα επιθετικές τουρκικές και βουλγαρικές αγορές. «Ο Έβρος επικοίζεται από Μουσουλμάνους», προειδοποιεί ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης. Ταυτόχρονα, οι 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρουν ότι συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, δημόσιοι λειτουργοί και απλοί πολίτες καταγγέλουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί οι αγορές ακινήτων και επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Ποιες είναι οι παραμεθόριες περιοχές στην Ελλάδα - Τι ζητούν οι 11 βουλευτές της ΝΔ
Σύμφωνα με το άρθρο 24 του νόμου 1892/1990 «…ως παραμεθόριες περιοχές ορίζονται οι Νομοί Δωδεκανήσου, Έβρου, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Λέσβου, Ξάνθης, Πρέβεζας, Ροδόπης, Σάμου, Φλώρινας και Χίου, οι νήσοι Θήρα και Σκύρος, οι τέως Επαρχίες Νευροκοπίου του τέως Νομού Δράμας, Πωγωνίου και Κόνιτσας του τέως Νομού Ιωαννίνων, Αλμωπίας και Έδεσσας του τέως Νομού Πέλλης και Σιντικής του τέως Νομού Σερρών καθώς και οι τέως Κοινότητες Οθωνών, Μαθρακίου και Ερεικούσσης…». Οι παραπάνω περιοχές στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου χαρακτηρίστηκαν ως «παραμεθόριες» και αντιμετωπίζονται ως «αμυντικές» περιοχές με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε σύμφωνα με το ίδιο άρθρο «με πρόταση των Υπουργών Εξωτερικών, Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Προστασίας του Πολίτη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων…».
Με βάση όλα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με την δεδομένη τουρκική επιθετικότητα, οι 11 βουλευτές της ΝΔ ζητούν να τους κατατεθούν πίνακες από τα Υποθηκοφυλακεία, το Εθνικό Κτηματολόγιο ή τους τοπικούς Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους, με όλες τις αγοραπωλησίες-δικαιοπραξίες που διενεργήθηκαν από το 2011 ανά νομό, από ξένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ευρωπαϊκά ή τρίτων χωρών, από όλες τις παραμεθόριες ή αμυντικές περιοχές της χώρας.
Έτσι, οι ερωτήσεις των 11 βουλευτών προς τους συναρμόδιους υπουργούς έχουν να κάνουν με:
- τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση για τις αυξανόμενες αγορές σε ευαίσθητες εθνικά περιοχές,
- τα πρόσωπα που ελέγχουν τους διαχειριστές-funds των κόκκινων δανείων που συνήθως έχουν έδρα στο εξωτερικό και σε ποιους πουλούν τα πλεισηριασμένα ακίνητα των ακριτικών περιοχών
- για το εάν σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο να επαναφέρει το καθεστώς ελέγχων μέχρι φυσικού προσώπου στις δικαιοπραξίες που διενεργούνται στις παραμεθόριες και αμυντικές περιοχές, ώστε η ανάπτυξη να μη λειτουργεί σε βάρος της εθνικής ασφάλειας στις ακριτικές περιοχές
- για τις πολιτικές που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη δημογραφική θωράκιση της ακριτικής Ελλάδας
- τα βήματα που έχει κάνει ως τώρα η κυβέρνηση για την υλοποίηση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη
Οι 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι οι:
- ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ, Βουλευτής Ροδόπης ΝΔ
- ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ, Βουλευτής Β´ Θεσσαλονίκης ΝΔ
- ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Βουλευτής Λάρισας ΝΔ
- ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ, Βουλευτής Καβάλας ΝΔ
- ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΧΡΥΣΟΜΑΛΗΣ, Βουλευτής Μεσηνίας ΝΔ
- ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ, Βουλευτής Έβρου ΝΔ
- ΜΑΝΟΣ Ν. ΚΟΝΣΟΛΑΣ, Βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔ
- ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, Βουλευτής Ανατολικής Αττικής ΝΔ
- ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ, Βουλευτής Πέλλας ΝΔ
- ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ, Βουλευτής Σερρών ΝΔ
- ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Βουλευτής Λέσβου ΝΔ
Πηγή: ΑΠΕ