Συνέντευξη στο ευρωπαϊκό δίκτυο Euractiv παραχώρησε ο τούρκος πρέσβης στην Ε.Ε. Faruk Kaymakci σχολιάζοντας μεταξύ άλλων τη στάση της Τουρκίας όσον αφορά το ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών αλλά και όλα όσα εκτυλίσσονται στο Αιγαίο.
Ο τούρκος αξιωματούχος σχολίασε πως η Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία διεκδικώντας συνεχώς τις βραχονησίδες στο Αιγαίο στις οποίες μάλιστα αφήνει λουλούδια χωρίς λόγο, ενώ για το θέμα των ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης είπε πως η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει να πολιτικοποιεί το ζήτημα και να αφήσει τις δικαστικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους.
«Τα προβλήματα στην περιοχή του Αιγαίου προκαλούνται από τους Έλληνες και τους Ελληνοκύπριους. Πολλοί προσπαθούν να παρουσιάσουν την Τουρκία ως μια επιθετική χώρα αλλά ποιος ο λόγος να τοποθετείς λουλούδια σε ένα βράχο; Ποιος ο λόγος να τοποθετείτε σημαίες σε ένα νησί που δεν υπάρχει κανένας; Και ποιος είναι ο λόγος να πετάς πάνω από αυτά τα μικρά νησάκια και βράχια, τα οποία δεν είναι καν κατοικημένα; Αυτές οι ενέργειες δεν θα ικανοποιήσουν οποιαδήποτε αξίωση κυριαρχίας αλλά απλώς προκαλούν», σημειώνει.
Αναφερόμενος στις δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο, είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν στη δική τους αποκλειστική οικονομική ζώνη. «Αλλά και πάλι, η οριοθέτηση δεν έχει γίνει, συνεπώς υπάρχουν θέματα μεταξύ της ελληνοκυπριακής διοίκησης και της Τουρκίας, καθώς και με τους Τουρκοκύπριους.»
«Ισχυρίζονται ότι ορισμένες περιοχές τους ανήκουν, αν και η οριοθέτηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Υπάρχουν επίσης περιοχές που βρίσκονται υπό την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων. Μέχρις ότου οι Ελληνοκύπριοι συμφωνήσουν με τους Τουρκοκύπριους σε αυτές τις περιοχές, οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.»
«Πριν από πέντε χρόνια, στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι πρότειναν να δημιουργήσουμε μια κοινή επιτροπή για τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων και αυτή η επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει από κοινού μέχρι την τελική λύση στο Κυπριακό. Το εισόδημα που θα προέκυπτε από αυτές τις δραστηριότητες θα μπορούσε να διανεμηθεί στους κατοίκους του νησιού. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά το απέρριψε και τώρα προσφέρει κάποια προσοδοφόρα κίνητρα σε εταιρείες τρίτων χωρών και έρχονται για να εξερευνήσουν για πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αυτό είναι πρόβλημα.»
Ο πρέσβης τόνισε επίσης πως οι γκιουλενίστες προσπαθούν να ασκήσουν πιέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ΕΕ αρχίζει να κατανοεί την πραγματική τους φύση.