Τουσκ: Η ΕΕ δεν θα κάνει νέα πρόταση για το Brexit. «Ειδικό μέρος στην κόλαση» για τους υποστηρικτές του

Σκληρή - και όχι τυχαία- γλώσσα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
ASSOCIATED PRESS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα κάνει νέα πρόταση για το Brexit και αυτοί που προωθούσαν την έξοδο της Βρετανίας χωρίς να ξέρουν πώς θα την κάνουν αξίζουν ένα «ειδικό μέρος στην κόλαση» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, την Τετάρτη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι καθ’οδόν για έξοδο από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου χωρίς συμφωνία, εκτός και αν η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μπορεί να πείσει την ένωση να ανοίξει ξανά τις συνομιλίες για τη συμφωνία του «διαζυγίου», στην οποία κατέληξαν τον Νοέμβριο, και μετά να πείσει τους Βρετανούς βουλευτές.

Καθώς εταιρείες και κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη αυξάνουν τις προετοιμασίες τους για την αναστάτωση μιας εξόδου άνευ συμφωνίας, διπλωμάτες και αξιωματούχοι λένε πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τώρα τρεις βασικές επιλογές: Μια έξοδο χωρίς συμφωνία, μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής ή μια καθυστέρηση του Brexit.

Απορρίπτοντας την προσπάθεια της Μέι για επαναδιαπραγμάτευση μόλις μία ημέρα πριν πάει στις Βρυξέλλες, ο Τουσκ είπε πως θα ήθελε το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανακαλούσε το Brexit, μα η ένωση ετοιμάζεται για μια άτακτη έξοδο, καθώς δεν θα ρισκάρει την ειρήνη στην Ιρλανδία.

ASSOCIATED PRESS

Όπως είπε, δεν πιστεύει πλέον ότι υπάρχει τρόπος να σταματήσει η έξοδος της Βρετανίας, λόγω της στάσης υπέρ του Brexit τόσο της πρωθυπουργού όσο και του επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

«Αναρωτιέμαι πώς μοιάζει αυτό το ειδικό μέρος στην κόλαση για αυτούς που υποστήριζαν το Brexit χωρίς να έχουν ούτε καν εικόνα σχεδίου για το πώς θα το υλοποιούσαν με ασφάλεια» είπε ο Τουσκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ.

Το σχόλιο, που αναμένεται να εξοργίσει τους υποστηρικτές του Brexit στη Βρετανία, ανέβηκε και στον λογαριασμό του στο Twitter, καθώς το έκανε, υποδεικνύοντας πως δεν επρόκειτο για κουβέντα της στιγμής.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, υποστηρικτής του Brexit, απάντησε: «Μετά το Brexit θα είμαστε ελεύθεροι από μη εκλεγμένους, αλαζόνες τραμπούκους σαν και σένα- εμένα μου μοιάζει παράδεισος».

Ο Βαράντκαρ είπε ότι η συμφωνία για το Brexit, που απορρίφθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο, ήταν η «καλύτερη δυνατή».

Σε συναντήσεις στο Μπέλφαστ, η Μέι προσπάθησε να υπερβεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο- μια πολιτική ασφαλείας που θα καλύπτει τους πιθανούς μελλοντικούς διακανονισμούς ως προς τα σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας, μέλους της ΕΕ, και της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η Μέι είπε πως θα επεδίωκε εναλλακτική συμφωνία, που αποφεύγει την ανάγκη για «σκληρό» σύνορο ή νομικά δεσμευτικές αλλαγές στο «border backstop», για τη δημιουργία ενός χρονικού ορίου ή ενός μηχανισμού εξόδου.

Το Brexit αντιμετωπίζει πρόβλημα εξαιτίας των συνόρων, μήκους 500 χλμ, επειδή υπάρχει διαφωνία σχετικά με το πώς θα επιβλέπεται το εμπόριο χωρίς ελέγχους στα σύνορα, τα οποία ορίζονταν από στρατιωτικά σημεία ελέγχου πριν μια ειρηνευτική συμφωνία το 1998 δώσει τέλος σε τρεις δεκαετίες συγκρούσεων.

Για την αποφυγή ενός «σκληρού» συνόρου, οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο συμφώνησαν σε ένα «backstop»- στην ουσία μια υπόσχεση πως, εκτός και αν επιτευχθεί καλύτερη συμφωνία, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να δεσμεύεται από τους κανόνες αγοράς και τελωνείων της ΕΕ, ώστε τα αγαθά να μη χρειάζεται να ελέγχονται.

Ωστόσο, το βορειοϊρλανδικό κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση της Μέι λέει πως αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη θέση της επαρχίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι υποστηρικτές της Μέι στο Συντηρητικό Κόμμα της Μέι ανησυχούν πως θα εγκλωβίσει το Ηνωμένο Βασίλειο στους κανόνες της ΕΕ μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τη The Sun, Βρετανοί υπουργοί εξετάζουν ένα σχέδιο της ιαπωνικής Fujitsu για παρακολούθηση του εμπορίου στα σύνορα, ενώ η Telegraph ανέφερε πως υπουργοί έχουν συζητήσει καθυστέρηση του Brexit για οκτώ εβδομάδες.

Δημοφιλή