Τέσσερις μέρες μόλις πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, σχεδόν επτά στους δέκα Ιάπωνες θεωρούν πως η χώρα τους δεν μπορεί να τους διεξάγει με ασφάλεια εν μέσω ενός νέου κύματος της covid-19.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ιαπωνικής εφημερίδας «Asahi» το 68% των ερωτηθέντων δεν συμφωνεί με τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, ο οποίος επανειλημμένως έχει δηλώσει πως οι Αγώνες θα γίνουν με ασφάλεια.
Την ίδια ώρα η Τoyota, αν και είναι από τους βασικότερους χορηγούς της ΔΟΕ, αποφάσισε να μην προβάλει καθόλου τηλεοπτικές διαφημίσεις που να σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πρωτοφανής απόφαση της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας καταδεικνύει την τεράστια επιφυλακτικότητα που επικρατεί στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου πριν την Τελετή Έναρξης την Παρασκευή, την στιγμή που τα κρούσματα κορονοϊού στο Τόκιο ολοένα και αυξάνονται εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα. Μάλιστα στις 17 Ιουλίου στην ιαπωνική πρωτεύουσα καταγράφηκαν περισσότερα από 1.000 κρούσματα covid-19 για πρώτη φορά μετά τις 27 Ιανουαρίου.
Το 68% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της «Asahi» εξέφρασε αμφιβολίες για την ικανότητα των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων να ελέγξουν τις μολύνσεις από κορονοϊό, με το 55% να αντιτίθεται στη διεξαγωγή τους.
Το 26% των γυναικών που ρωτήθηκε είναι υπέρ της διεξαγωγής των Αγώνων και το 59% κατά. Όσον αφορά τους άντρες το 41% τάσσεται υπέρ και το 51% κατά. Πάντως σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, η πλάστιγγα γέρνει προς την αρνητική πλευρά.
Στο Τόκιο, το οποίο παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και όπου τα κρούσματα της covid-19 αυξάνονται, ενισχύεται η ανησυχία των πολιτών ότι η φιλοξενία ενός διεθνούς αθλητικού γεγονότος με δεκάδες χιλιάδες αθλητές από όλο τον κόσμο, όπως και αξιωματούχους και δημοσιογράφους, ενδέχεται να επιταχύνει τη μετάδοση του κορονοϊού. Μόλις το 30% θέλει να γίνουν οι Αγώνες ενώ το 58% αντιτίθεται.
Το 76% δηλώνει «χαρούμενο» που δεν θα επιτραπούν θεατές στα γήπεδα και στάδια, υπό τον φόβο μήπως εισαχθούν στη χώρα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, πιθανόν πιο μεταδοτικά ή θανατηφόρα.
«Πολλοί αθλητές ενδέχεται να συμμετάσχουν σε πάρτι ή εκδηλώσεις προτού πάνε στο Τόκιο (…) Οπότε υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν στις χώρες τους», δήλωσε ο Κόζι Ουάντα καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Υγείας του Τόκιο και σύμβουλος της κυβέρνησης για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
«Ανάμικτο» το δημόσιο αίσθημα προς τους Αγώνες
Στο μεταξύ ο εκτελεστικός διευθυντής της Toyota και εγγονός του ιδρυτή της αυτοκινητοβιομηχανίας, Akio Toyoda, δήλωσε πως δεν θα παραστεί στην Τελετή Έναρξης, μολονότι η εταιρία χορηγεί σχεδόν 200 αθλητές που θα λάβουν μέρος στους Αγώνες.
Η Toyota υπέγραψε το 2015 οκταετή χορηγία με την ΔΟΕ αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και μάλιστα έγινε η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που εισήλθε στην πρώτη γραμμή του marketing των Αγώνων.
Όμως οι ιθύνοντες της Toyota προφανώς θεωρούν πως υπό τις υπάρχουσες συνθήκες με τον κορονοϊό και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, η προβολή της εταιρίας μέσω διαφημίσεων στους Αγώνες εν καιρώ πανδημίας ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο και να της γυρίσει μπούμερανγκ.
Ο Μάσα Τακάγια, εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων του Τόκιο, παραδέχτηκε πως είναι στο χέρι των χορηγών να αποφασίσουν.
«Πράγματι το δημόσιο αίσθημα είναι ανάμικτο ως προς τους Αγώνες, όμως οι χορηγοί και οι συνέταιροι μας έχουν υποστηρίξει πλήρως», τόνισε.
Υπενθυμίζεται πως οι Αγώνες του Τόκιο, αρχικά προγραμματισμένοι να γίνουν το 2020, θα διεξαχθούν χωρίς την παρουσία θεατών στις εξέδρες, συμπεριλαμβανομένων των Τελετών Έναρξης και Λήξης.
Με πληροφορίες από Associated Press και Αsahi