Προτεραιότητα για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι μία «καλή» έξοδος έναντι μίας «καθαρής» με την ύπαρξη τουλάχιστον μίας αξιολόγησης να κρίνεται αναγκαία προκειμένου το Ταμείο να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι εφικτό δεδομένων των στενών χρονικών περιθωρίων με αποτέλεσμα μία ενεργή συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα να παραμένει δύσκολη και θολή, προς στιγμήν.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα όσα τόνισε ο επικεφαλής για την Ευρώπη του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, μιλώντας στους δημοσιογράφους από την Ουάσινγκτον και τις εργασίες της Εαρινής Συνόδου. Για το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικό οι μεταρρυθμίσεις να τηρηθούν καθώς μονάχα έτσι θα εξασφαλιστεί μία ασφαλής έξοδος της χώρας στις αγορές. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για το χρέος μπορούν να συμφωνηθούν τώρα αλλά να εφαρμοστούν αργότερα.
Όπως εξήγησε ο κ. Τόμσεν το ΔΝΤ δεν αμφιβάλλει πως η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους αλλά καλό θα ήταν ο προσανατολισμός της να είναι στοχευμένος προς την ανάπτυξη. Όπως είχε εξηγήσει, σε γενικές γραμμές, η επόμενη ημέρα είναι στο χέρι της Ελλάδας εννοώντας ότι εάν η Αθήνα επιθυμεί μία καθαρή έξοδο, τότε αυτό είναι κάτι το οποίο μόνον η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει αφού αυτό σημαίνει πρόσβαση στις αγορές, η οποία - κατά το ΔΝΤ - επιτυγχάνεται μονάχα με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Ούτως ή άλλως σε άλλο σημείο της συνέντευξης είχε ξεκαθαρίσει ότι εάν «το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς και η Ελλάδα εφαρμόσει τις πολιτικές (σσ για τις οποίες έχει δεσμευθεί), τότε κρίνεται με επιτυχία η επιστροφή της χώρας στις αγορές».
Σε ό, τι αφορά, πιο αναλυτικά, για το χρέος, το ΔΝΤ φαίνεται πως όλες οι αποφάσεις σχετικά πρέπει να ληφθούν πριν το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου εισηγηθεί του προγράμματος επί της αρχής που έχει για την Ελλάδα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει μόνο πως πρέπει να εφαρμοσθούν όλα τα μέτρα πριν από την ενεργοποίηση του προγράμματος, ότι αλλά θα πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένος μηχανισμός που θα διασφαλίζει την σύνδεση τους με συγκεκριμένες πολιτικές προϋποθέσεις.
Τέλος, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του Ταμείου υπενθύμισε πως τα χρονικά περιθώρια για την ενεργοποίηση του προγράμματος στενεύουν...
«Χρειαζόμαστε τουλάχιστον μία αξιολόγηση για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμά μας», ξεκαθάρισε ο Πολ Τόμσεν.
Τέλος, για τις τράπεζες υπενθύμισε ότι το Ταμείο εξακολουθεί να περιμένει τα stress test, τα αποτελέσματα των οποίων θα δοθούν στην δημοσιότητα λίγο πριν από την ολοκλήρωση της ανάλυσης για την βιωσιμότητα του χρέους.