Tόνος: Είναι τελικά θρεπτικός ως εναλλακτική για όσους δεν τρώμε συχνά ψάρι ή μήπως σκέτη απάτη

Απροσδόκητα οφέλη αλλά και πιθανές παρενέργειες. Ποιος θα νικήσει;
Eιδικοί αποκαλύπτουν τα οφέλη, αλλά και τις πιθανές παρενέργειες από την τακτική κατανάλωση τόνου. Τα συμπεράσματα δικά μας.
LauriPatterson via Getty Images
Eιδικοί αποκαλύπτουν τα οφέλη, αλλά και τις πιθανές παρενέργειες από την τακτική κατανάλωση τόνου. Τα συμπεράσματα δικά μας.

Το ψάρι είναι ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα. Μας παρέχει πρωτεΐνες, υγιεινά λιπαρά και ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, η αγορά φρέσκου ψαριού είναι κάπως ακριβή και το μαγείρεμα ένας επιπλέον μπελάς. Εξαιτίας αυτού, πολλοί στρεφόμαστε στις κονσέρβες τόνου.

Είναι όμως υγιεινός ο τόνος σε κονσέρβα; Ή μήπως οι πιθανοί κίνδυνοι υπερτερούν των πλεονεκτημάτων του;

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Για αυτό οι ειδικοί αποκαλύπτουν τα οφέλη, αλλά και τις πιθανές παρενέργειες από την τακτική κατανάλωση τόνου. Τα συμπεράσματα δικά μας.

Τι μας προσφέρει ο τόνος σε κονσέρβα

1. Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη

Ένα από τα κύρια οφέλη της κατανάλωσης κονσερβοποιημένου τόνου είναι ότι είναι ένας οικονομικός, εύκολος τρόπος να πάρουμε μια ώθηση πρωτεΐνης, αφού μια μεγάλη κονσέρβα, περιέχει περίπου 40 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη μας κρατά χορτάτους για ώρες και μας γεμίζει ενέργεια για να φέρουμε εις πέρας όλο το απαιτητικό πρόγραμμα της ημέρας.

2. Περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Όπως πολλά άλλα είδη ψαριών και θαλασσινών, έτσι και ο κονσερβοποιημένος τόνος είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης και επιβραδύνει τη γνωστική έκπτωση, που έρχεται φυσικά καθώς μεγαλώνουμε.

Πρόσφατες έρευνες έχουν επίσης καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προάγουν την καλή καρδιαγγειακή υγεία. Πώς; Μειώνοντας την κακή (HDL) χοληστερόλη και βοηθώντας στη μείωση των θρόμβων του αίματος και της φλεγμονής.

3. Έχει ελάχιστες θερμίδες

Ο τόνος είναι μια πηγή πρωτεΐνης ιδανική για όσους προσέχουμε την πρόσληψη θερμίδων. Κι αυτό γιατί είναι χαμηλότερος σε θερμίδες από πολλές άλλες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, όπως το κοτόπουλο ή μια μπριζόλα.

Συγκεκριμένα, μια μερίδα κονσερβοποιημένου τόνου (75 γρ.) έχει λιγότερες από 100 θερμίδες, ενώ μας παρέχει πάνω από 20 γραμμάρια πρωτεΐνης.

4. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα

Ο τόνος σε κονσέρβα είναι γεμάτος πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα όπως η Β3 (νιασίνη), η Β9 (φολικό οξύ) και η Β12. Αυτές οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β μας γεμίζουν ενέργεια, ενώ διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, στον σχηματισμό του γενετικού υλικού (DNA) και στη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου.

Ο τόνος σε κονσέρβα έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, ένα μέταλλο που βοηθά στην αύξηση της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, του ανοσοποιητικού συστήματος και όπως προείπαμε, και του εγκεφάλου.

5. Είναι προσιτός

Ένα από τα κυρίαρχα οφέλη της κατανάλωσης κονσερβοποιημένου τόνου είναι η προσιτή τιμή και η ευκολία σερβιρίσματός του. Σε έναν τέλειο κόσμο, θα είχαμε πάντα τον χρόνο και τα χρήματα για να φάμε φρέσκο ψάρι. Αλλά το φρέσκο ψάρι είναι πιο ακριβό και χρονοβόρο στην προετοιμασία. Ο τόνος σε κονσέρβα έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, επιτρέποντάς μας να τον αποθηκεύουμε και να τον έχουμε στη διάθεσή μας όταν χρειάζεται.

Πιθανές παρενέργειες

1. Μπορεί να καταναλώσουμε υπερβολικά πολύ νάτριο

Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων νατρίου μια στο τόσο δεν θα έχει τρομερά αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Αλλά η συνεχής κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακά προβλήματα.

2. Ίσως το παρακάνουμε με τα λιπαρά

Ο τόνος σε κονσέρβα, όταν είναι βουτηγμένος σε λάδι, ακόμα κι αν μιλάμε για ένα υγιεινό έλαιο, όπως το ελαιόλαδο, υπερφορτώνει το σώμα μας λιπαρά. Για αυτό όταν μιλάμε για τόνο σε λάδι, θα πρέπει να τρώμε μια πολύ μικρή ποσότητα, όχι παραπάνω από τη μισή συσκευασία.

3. Ενδέχεται να εκθέσουμε τον οργανισμό μας σε άλλα ανθυγιεινά πρόσθετα

Η BPA (Δισφαινόλη Α) είναι μια μολυσματική ουσία που βρίσκεται σε πολλά κουτάκια και πλαστικά μπουκάλια και προστατεύει το δοχείο από το σπάσιμο. Ορισμένες έρευνες όμως, κάνουν λόγο για πιθανούς κινδύνους από την έκθεση σε ουσίες σαν τη BPA, όπως ο αυξημένος κίνδυνος ενδοκρινικών παθήσεων.

Πώς θα πάρουμε μόνο τα θετικά

  • Επιλέγουμε τον σωστό τύπο τόνου: Κατά προτίμηση τόνο σε νερό ή ελαιόλαδο

  • Προσέχουμε τις μερίδες: Τρώμε από δύο έως τρεις μερίδες των 100 γρ. τόνου ή άλλου ψαριού την εβδομάδα

(Με πληροφορίες από Eatthis).