Τόσα (μόνο) λεπτά άσκησης μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κι άλλων ασθενειών

Τα αποτελέσματα νέας έρευνας είναι εντυπωσιακά και ενθαρρυντικά.
.
LordHenriVoton via Getty Images
.

Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι εξαντλητική ή πολύωρη για να είναι ωφέλιμη.

Η αύξηση της έντασης των καθημερινών σωματικών δραστηριοτήτων —ακόμα και αν είναι για σύντομο χρονικό διάστημα— μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η έρευνα, με την ονομασία The UK Biobank Accelerometry Study, ανέλυσε 22.000 ενήλικες ηλικίας περίπου 62 ετών, ιδιαίτερα εκείνους που δεν ασκούνταν, δεν παρουσίαζαν κατά διαστήματα έντονη σωματική δραστηριότητα ή αλλιώς VILPA (Έντονη Διαλείπουσα Φυσική Δραστηριότητα). Ωστόσο, όσοι εμπλέκονταν σε αυτή τη δραστηριότητα για λίγα μόνο λεπτά την ημέρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου από εκείνους που δεν παρουσίαζαν καμία δραστηριότητα.

H Έντονη Διαλείπουσα Φυσική Δραστηριότητα είναι επί της ουσίας μικρά διαστήματα σωματικής δραστηριότητας για περίπου ένα έως δύο λεπτά. Τα άτομα στη μελέτη που είχαν (στο ενεργητικό τους) τουλάχιστον τρία έως τέσσερα λεπτά Έντονη Διαλείπουσα Φυσική Δραστηριότητα καθημερινά συσχετίστηκαν με 17% έως 18% μείωση του κινδύνου καρκίνου σε σύγκριση με άτομα που δεν ασκούνταν. Το δείγμα των ατόμων με τεσσεράμισι λεπτά την ημέρα συσχετίστηκε με μεγαλύτερη μείωση των περιστατικών καρκίνου (μείωση 31% έως 32%.

Το καλύτερο μέρος: Αυτά τα μικρά διαστήματα μπορεί να είναι δραστηριότητες που κάνουμε ήδη κάθε μέρα ή εβδομάδα, ανέφερε στη HuffPost ο Μάθιου Αχμαντί, μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Σχολή Ιατρικής και Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και στη Σχολή Επιστημών Υγείας.

«Οι τυπικές δραστηριότητες τέτοιου τύπου περιλαμβάνουν πολύ γρήγορο περπάτημα, περπάτημα σε ανηφόρα, περπάτημα με σακίδιο ή τσάντες για ψώνια, αναρρίχηση σκαλοπατιών και έντονη οικιακή εργασία ή κηπουρική», ανέφερε ακόμα ο ίδιος (που ήταν) ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί με τη μελέτη. Μεταξύ άλλων, οι δραστηριότητες αναφέρονταν από τους ανθρώπους, γεγονός που θα μπορούσε να αφήσει κάποιο περιθώριο για ανθρώπινο λάθος.

Γιατί οι σύντομες ασκήσεις είναι καλύτερες για μερικούς ανθρώπους

Οι ερευνητές της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η καθημερινή Έντονη Διαλείπουσα Φυσική Δραστηριότητα μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη παρέμβαση για την πρόληψη του καρκίνου σε πληθυσμούς που δεν μπορούν ή δεν έχουν κίνητρα να ασκηθούν στον ελεύθερο χρόνο τους».

Αν και η άσκηση για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους μπορεί να είναι χρήσιμη για πολλούς ανθρώπους, οι μικρότερες περίοδοι άσκησης μπορεί να είναι πιο ωφέλιμες για ορισμένες ομάδες. Μερικές φορές η βαριά ή μεγάλη διάρκεια άσκησης, όπως το τρέξιμο στον μαραθώνιο ή η άρση βαρών, μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού, ενώ η μικρής διάρκειας αερόβια άσκηση ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού — ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με παχυσαρκία ή μειωμένη ανοσία.

«Η συγκεκριμένη άσκηση έχει σημαντικά πρακτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη δομημένη άσκηση, όπως το κολύμπι, το τρέξιμο ή το γυμναστήριο, καθώς δεν απαιτεί ειδικό προγραμματισμό ή δέσμευση χρόνου, ταξίδι, ή έξοδα», ανέφερε ακόμα ο Αχμαντί.

Οι σύντομες ασκήσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν άτομα που ακολουθούν πιο καθιστικό τρόπο ζωής, είτε αυτό οφείλεται στη δουλειά τους είτε σε άλλο. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ενήλικες που δεν αθλούνται και είναι μεσήλικες, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ορισμένους καρκίνους – και το πόσο χρόνο περνάτε καθιστοί μπορεί να είναι ένας παράγοντας.

Το να περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κάνοντας καθιστικές εργασίες, όπως να βλέπουμε τηλεόραση, να εργαζόμαστε σε φορητό υπολογιστή ή να καθόμαστε στο αυτοκίνητο – σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχέος εντέρου, ενδομητρίου και καρκίνου των πνευμόνων. Καθώς το 55% των ανθρώπων περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους σε καθιστοί ως αποτέλεσμα της εργασίας, η μείωση αυτού του χρόνου με την άσκηση —ακόμα και για πέντε λεπτά— μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.

Πώς να ενσωματώσουμε σύντομες περιόδους άσκησης στην ημέρα μας

Όπως αναφέρθηκε, η Έντονη Διαλείπουσα Φυσική Δραστηριότητα περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως το περπάτημα στις σκάλες ή τη μεταφορά ειδών από το σούπερ μάρκετ στο σπίτι. Δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, η βόλτα με τον σκύλο, η κηπουρική, το κούρεμα του γκαζόν και άλλες καθημερινές κινήσεις στη ρουτίνα μας αποτελούν επίσης μέρος αυτής της κατηγορίας.

Ο στόχος είναι να προσθέσουμε περισσότερη κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο χαμηλότερος κίνδυνος για καρκίνο δεν είναι το μόνο πιθανό θετικό: Γενικά, η άσκηση έχει άφθονα θετικά αποτελέσματα στο μυαλό και το σώμα και είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε κινδύνους για την υγεία μας. Τα άμεσα οφέλη περιλαμβάνουν τη βελτιωμένη σκέψη και τη γνωστική λειτουργία και μειωμένα συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους.

Με την πάροδο του χρόνου, οι ρουτίνες σωματικής δραστηριότητας έχουν επίσης αντίκτυπο στη διαχείριση του βάρους και μειώνουν άλλους κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και των μεταβολικών συνδρόμων και των μολυσματικών ασθενειών.

Γενικά, οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερη από καμία. Χωρίς να είμαστε σωματικά δραστήριοι, η λειτουργία και η αποτελεσματικότητα του καρδιαγγειακού, του μεταβολικού και του αναπνευστικού μας συστήματος θα επιδεινωθεί, λέει ο Αχμαντί.

«Αυτά τα ”συστήματα” (άσκησης) είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ευημερία μας», καταλήγει ο ίδιος. «Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε αυτά τα ”συστήματα”, τόσο ισχυρότερα και αποτελεσματικότερα θα γίνονται, οδηγώντας σε χαμηλότερους κινδύνους ασθενειών και θανάτου».