Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έφτασε σήμερα στην Σιγκαπούρη, όπου και θα πραγματοποιηθεί η ιστορική διάσκεψη με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, σχετικά με το μέλλον του πυρηνικού οπλοστασίου της Πιονγιάνγκ.
Το προεδρικό αεροσκάφος των ΗΠΑ (Air Force One) προσγειώθηκε σε αεροπορική βάση της Σιγκαπούρης (Paya Lebar Air Base), ενώ είχε προηγηθεί κατά μερικές ώρες, η άφιξη του Κιμ που φορούσε ένα παραδοσιακό μαύρο κοστούμι “Μάο” και ήταν κουρεμένος με το χαρακτηριστικό του κούρεμα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποβιβαστεί από το προεδρικό αεροσκάφος κι αποχώρησε από την αεροπορική βάση, όπως μεταδίδει τηλεοπτικά το BBC.
Το βορειοκορεατικό πυρηνικό οπλοστάσιο, το οποίο στη διάρκεια των ετών στοίχισε στην Πιονγκγιάνγκ μια εντυπωσιακή σειρά κυρώσεων από τον ΟΗΕ, θα βρίσκεται στο κέντρο όλων των συνομιλιών.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, 71 ετών, είναι ο πρώτος εν ενεργεία Aμερικανός πρόεδρος που διαπραγματεύεται απ′ ευθείας με έναν κληρονόμο της δυναστείας των Κιμ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μεταβεί στο ξενοδοχείο Shangri-La, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ενώ τη Δευτέρα πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό τις Σιγκαπούρης Λι Σιέν Λουνγκ.
Στους αξιωματούχους που επιβαίνουν στο Air Force One περιλαμβάνονται ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.
Toν Βορειοκορεάτη ηγέτη υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, Βιβάν Μπαλακρισνάν.
«Καλωσόρισα τον Πρόεδρο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος μόλις έφθασε στη Σιγκαπούρη», έγραψε στο Twitter ο Μπαλακρισνάν αναρτώντας μια φωτογραφία που τον εικονίζει να κάνει χειραψία με τον Κιμ, ο οποίος φορά γυαλιά κι ένα σκούρο κοστούμι Μάο.
«Μια μοναδική ευκαιρία»
Η Ουάσινγκτον ζητάει την «πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη» αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγκγιάνγκ τάχθηκε υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου, όμως αυτή η πολύ αόριστη διατύπωση αφήνει περιθώριο για αναρίθμητες ερμηνείες.
Για τον Μάικλ Ο’Χάνλον του Brookings Institution στην Ουάσινγκτον, το μόνο ρεαλιστικό σενάριο είναι μια διαδικασία «βήμα με βήμα» που θα διαρκέσει απαραίτητα μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Δεν μπορώ να φανταστώ έναν άνδρα, το καθεστώς του οποίου υποστηρίζει εδώ και πολλά χρόνια ότι έχει ανάγκη το πυρηνικό όπλο για να διασφαλίσει την ασφάλειά του, να εγκαταλείπει μεμιάς το όπλο αυτό, ακόμη και με μεγάλα οικονομικά ανταλλάγματα», υπογραμμίζει.
Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ένα πιθανό συγκεκριμένο αποτέλεσμα της συνάντησης μπορεί να είναι μια κατ′ αρχήν συμφωνία για το τέλος του πολέμου της Κορέας. Ο πόλεμος του 1950-1953 τελείωσε με εκεχειρία και όχι με συνθήκη ειρήνης, έτσι ο Βορράς και ο Νότος εξακολουθούν να βρίσκονται τεχνικά σε πόλεμο.
Πριν αναχωρήσει από τον Καναδά, ο Τραμπ εξέφρασε το Σάββατο άλλη μια φορά την αισιοδοξία του γι′ αυτή τη συνάντηση, για την οποία ελπίζει ότι θα αποτελέσει ένα ορόσημο της προεδρίας του.
«Έχω την εντύπωση πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν θέλει να κάνει κάτι σημαντικό για τον λαό του και έχει την ευκαιρία γι′ αυτό», είπε βλέποντας στην επικείμενη συνάντηση «μια μοναδική ευκαιρία (...) που δεν θα ξαναπαρουσιαστεί ποτέ».
Την Πέμπτη είχε μάλιστα πει ότι μπορεί να προσκαλέσει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, αν η πρώτη επαφή πάει καλά.
Η Νότια Κορέα προχώρησε στην αποστολή υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας στην Σιγκαπούρη
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζέι-ιν, έστειλε τον αναπληρωτή διευθυντή του προεδρικού γραφείου εθνικής ασφάλειας, Ναμ Γκουάν-πιο, αλλά κι άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην Σιγκαπούρη, για την διεξαγωγή της ιστορικής διάσκεψης μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.
Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του προεδρικού γραφείου στην Σεούλ, που δημοσίευσε η εφημερίδα «Korea Herald» ένα ταξίδι του Νοτιοκορεάτη προέδρου στην Σιγκαπούρη, ήταν απίθανο να συμβεί.
Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα ότι η Σεούλ «προσεύχεται για την επιτυχία της διάσκεψης μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας».
Ιαπωνική διπλωματική αντιπροσωπεία έφτασε στην Σιγκαπούρη
Μία ομάδα επικοινωνίας από την Ιαπωνία υπό τον Κέντζι Κανασούγκι, που είναι επικεφαλής του Γραφείου του Ιαπωνικού υπουργείου των Εξωτερικών για την Ασία και την Ωκεανία, έφτασε σήμερα στην Σιγκαπούρη, για την ιστορική διάσκεψη μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, μετέδωσαν τα ιαπωνικά ΜΜΕ.
Η αποστολή της ιαπωνικής αντιπροσωπείας είναι η συλλογή πληροφοριών για τα αποτελέσματα της διάσκεψης κορυφής, αλλά και οι διαβουλεύσεις με Αμερικανούς διπλωμάτες σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Ιαπωνίας (Kyodo News Agency).
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)