Τραμπ - Κιμ: Γράφουν ιστορία ή ...βγάζουν φωτογραφίες;

Η προσωπική διπλωματία του Αμερικανού Προέδρου και οι απορίες για το πού ακριβώς το πηγαίνει με τον «φίλο του» ηγέτη της Βόρειας Κορέας
ASSOCIATED PRESS

Σίγουρα έμοιαζε ιστορικό: ο μεγαλόσωμος ξανθός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο μαυροντυμένος ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διέσχιζαν για να συναντηθούν μια λωρίδας γης που οριοθετεί ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου. Έσφιξαν τα χέρια και στη συνέχεια ο Τραμπ πέρασε πάνω από την τσιμεντένια πλάκα που σηματοδοτεί το όριο μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, για να γίνει ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που μπαίνει στο βορειοκορεατικό έδαφος.

Η αναμφισβήτητα φτιαγμένη για την τηλεόραση στιγμή είχε όλα τα στοιχεία (υπερβολής), που ορισμένοι λένε ότι χαρακτηρίζουν την εποχή του Τραμπ.

Τι ακριβώς ήταν αυτό;

Μια επίδειξη για να τραβήξει την προσοχή του τηλεοπτικού κοινού; Ένα άλλο βήμα προς την κατεύθυνση της ιστορίας - ο Τραμπ το ονόμασε «θρυλικό» - στο πλαίσιο των εξαιρετικά ανορθόδοξων προσπαθειών ενός ηγέτη να αλλάξει ριζικά μια σχέση που χαρακτηρίζεται από δεκαετίες δυσπιστίας, αιματοχυσίας και απογοήτευσης;

Η μερικές φορές σουρεαλιστική, μερικές φορές χαοτική συνάντηση της Κυριακής (30 Ιουνίου) στο διχοτομημένο συνοριακό χωριό Panmunjom ήταν πιθανώς λίγο και από τα δύο. Σε μια χαρακτηριστική στιγμή, οι δημοσιογράφοι και οι αξιωματικοί της ασφάλειας άρχισαν να τρέχουν ταυτόχρονα - την ώρα που έπρεπε να καταγράψουν το πλάνο (ή το καρέ...), λίγον πριν ανακοινώσουν ο Κιμ και ο Τραμπ ότι προέκυψε από ιδιωτικές συναντήσεις μία συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

BRENDAN SMIALOWSKI via Getty Images

«Ριάλιτι σόου»

Με ένα μόνο tweet που καλούσε τον Κιμ στα σύνορα, ο Τραμπ επισκίασε τη σύνοδο κορυφής στην Ιαπωνία με τους ηγέτες της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών.

Η προσοχή του κόσμου ξαφνικά στράφηκε στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη που χωρίζει τους αντιπάλους στην κορεατική χερσόνησο.

Ωστόσο, οι ειδικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι παρά το δράμα που συνοδεύει τις συναντήσεις Κιμ - Τραμπ, τίποτα δεν έχει ακόμη επιλύσει το αδιέξοδο ανάμεσα στα αντίπαλα μέρη της Κορέας.

Η Ουάσινγκτον θα ήθελε ο Βορράς να κινηθεί πολύ γρηγορότερα προς τον πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό. Η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν μια κρίσιμη ευκαιρία, μη χορηγώντας ανταλλάγματα για την προσφορά του Βορρά να αποσύρει το κύριο πυρηνικό του εργοστάσιο.

Γενικευμένη αμφιβολία συνοδεύει σε κάθε βήμα την περίεργη, εκπληκτική σχέση που έχουν δημιουργήσει ο Τραμπ και ο Κιμ - από τις προσβολές του Κιμ το 2017 σχετικά με τη νοημοσύνη του Tραμπ και τους όρκους του Tραμπ να απελευθερώσουν οι ΗΠΑ «φωτιά και μανία», μέχρι την ανταλλαγή «θαυμάσιων” επιστολών μετά την ενεργοποίηση της διπλωματίας στις αρχές του 2018.

Η διπλωματία χτυπάει τις απειλές, λένε οι επικριτές του Αμερικανού προέδρου, αλλά κάθε φορά που ο Τραμπα έρχεται μακριά για μια νέα συνάντηση, νομιμοποιεί μόνο τον Κιμ ως αποδεκτή πυρηνική δύναμη.

Kevin Lamarque / Reuters

«Οχι, όχι...είναι μεγάλη είδηση»

Η αίσθηση ότι η χειραψία και ο σύντομος περίπατος του Τραμπ και του Κιμ θα μπορούσαν να είναι μέρος ενός ιδιαίτερου γεγονότος συνδέονται εν μέρει με το πόσο μακριά βρέθηκαν η Βόρεια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι να φτάσουν εδώ.

Η κορεατική χερσόνησος χωρίστηκε στο τέλος του Β ’Παγκοσμίου Πολέμου σε έναν ελεγχόμενο από τη Σοβιετική Ενωση Βορρά και με το Νότο υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, μετά τον τρόμο του Κορεατικού πολέμου του 1950-53, χωρίστηκε μόνιμα κατά μήκος η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, με μια διοικητική δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών να ελέγχει τη νότια πλευρά της παραμεθόριας περιοχής.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Ουάσινγκτον και η Πιονγκγιάνγκ είναι «κλειδωμένες σε αντιπαράθεση, καθώς ο Βορράς σταθερά, μέσα από την πείνα, τις αλλαγές της ηγεσίας και τη συντριβή της φτώχειας, έχτισε το πρόγραμμα πυρηνικών βόμβων.

Το μέλλον θα δείξει, εάν η συνάντηση αυτή θα αποφέρειτελικά, κάτι περισσότερο από την θεαματική κάθε φορά συνάντηση Τραμπ - Κιμ, όπου βγαίνουν αμέτρητες φωτογραφίες και σχόλια.

Για να περάσουμε ...στην επόμενη φάση, ο John Delury, εμπειρογνώμονας της Κορέας στο Πανεπιστήμιο Yonsei της Σεούλ, έγραψε σε ένα tweet μερικές λέξεις, κωδικοποιώντας όλη την ουσία: «Η Βόρεια Κορέα πρέπει να γίνει λιίγότερο απειλητική, λιγότερο ανασφαλής, λιγότερο επιτηδευμένη, πιο ανοιχτή στον κόσμο. Τότε θα διαπιστώσουμε εάν είναι κάτι περισσότερο από απλά φωτογραφικά στιγμιότυπα οι πρωτοβουλίες του Τραμπ για συναντήσεις με τον Κιμ σαν αυτήν - σε μία αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, όπου επί του παρόντος δεν συμβαίνει τίποτα απολύτως ουσιαστικό.

Για την ακρίβεια, θα διαπιστώσουμε εάν υπάρχει κάτι περισσότερο σε αυτές τις συνομιλίες από απλή «προσωπική διπλωματία» και αν μπορεί να υπάρχει πραγματικά αποτελεσματική διπλωματία, ώστε να αρθούν τα τεράστια αδιέξοδα που παραμένουν επί δεκαετίες στην χερσόνησο της Κορέας.

πηγή: Associated Press

Δημοφιλή