Τραμπ: Ο Ερντογάν είναι φίλος μας. Η κατάσταση είναι περίπλοκη, πιθανό να αποφύγουμε τις κυρώσεις

Προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στην Οσάκα.
Kevin Lamarque / Reuters

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Οσάκα της Ιαπωνίας στο πλαίσιο της Συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20).

Όσον αφορά το ζήτημα της αγοράς των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα -που έχει δημιουργήσει μεγάλη ένταση μεταξύ των δύο χωρών- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε να εμμένει στη θέση του όσον αφορά τη συμφωνία για την απόκτηση του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας ρωσικής κατασκευής, σημειώνοντας ότι τα «βλέμματα είναι στραμμένα στη διαδικασία παράδοσης».

Ο Αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του παραδέχθηκε πως η κατάσταση είναι «περίπλοκη», ωστόσο επεσήμανε πως «εξετάζει διάφορα σενάρια», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για αναστολή των προγραμματιζόμενων κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Στην αποκλιμάκωση των εντάσεων συνέβαλε και η δήλωσή του Αμερικανού προέδρου πως η «Τουρκία ήταν πάντα φίλος μας», αλλά και η δήλωση πως θα επικεφτεί τη χώρα κάποια στιγμή , χωρίς όμως να διευκρινίσει το πότε.

Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη συνάντηση των δύο προσώπων, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα για το ότι η Τουρκία δεν μπόρεσε να αγοράσει νωρίτερα αντιπυραυλικό σύστημα από τις ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν παράλληλα σημείωσε πως οι S-400 είναι προτεραιότητα για τη χώρα του, ενώ χαρακτήρισε «φίλο» τον Ντόναλντ Τραμπ εκφράζοντας την ελπίδα του για αλληλεγγύη ανάμεσα στις δύο χώρες.

Υπενθυμίζεται πως ο ο Τούρκος πρόεδρος, σε δήλωσή του λίγο πριν το τετ α τετ των δύο ηγετών, είχε ξεκαθαρίσει ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να υποχωρήσει όσον αφορά την αγορά των S-400 από τη Μόσχα.

Η εξαγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από την Ρωσία αφήνει την Τουρκία ευάλωτη σε αμερικανικά αντίποινα βάσει νόμου του 2017 που είναι γνωστός ως Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν επίσης ότι το S-400 δεν είναι συμβατό με το αμυντικό δίκτυο του ΝΑΤΟ και θα μπορούσε να υπονομεύσει τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία σχεδιάζει επίσης να αγοράσει η Τουρκία.

Βάσει των πιθανών κυρώσεων που μπορεί να επιβληθούν από τις ΗΠΑ, η Τουρκία αντιμετωπίζει τη διαγραφή της από το πρόγραμμα των F-35 μεταξύ άλλων μέτρων, το οποίο μπορεί να καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην ήδη ευάλωτη οικονομία της Τουρκίας και στον τομέα της αμυντικής της βιομηχανίας.

Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης νωρίτερα ότι είναι σημαντικό για την Άγκυρα να ολοκληρωθεί ο πρώτος αντιδραστήρας στον πυρηνικό σταθμό του Άκουγιου ως το 2023, προσθέτοντας ότι η προμήθεια του μη πυρηνικού εξοπλισμού του σταθμού θα πρέπει να γίνει από την Τουρκία.

Το Άκουγιου είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας και κατασκευάζεται από την ρωσική Rosatom στις ακτές της Μεσογείου. Το κόστος του αναμένεται σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του Ερντογάν να ξεπεράσει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

(Με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή