Τραμπ: «Πιθανή» σύναψη νέας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα

Η Ουάσιγκτον επιβάλλει από τις αρχές Φεβρουαρίου επιπρόσθετους δασμούς 10% σε όλα τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα
 (Pool via AP)
(Pool via AP)
via Associated Press

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε χθες Τετάρτη το βράδυ ότι είναι «πιθανή» η σύναψη νέας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, καθώς η Ουάσιγκτον επιβάλλει από τις αρχές Φεβρουαρίου επιπρόσθετους δασμούς 10% σε όλα τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, ενώ το Πεκίνο επέλεξε να ανταποδώσει επιβάλλοντας στοχευμένους δασμούς σε συγκεκριμένες κατηγορίες αμερικανικών αγαθών.

Το 2020 οι ΗΠΑ είχαν ήδη «υπογράψει εξαίρετη εμπορική συμφωνία με την Κίνα» κι η σύναψη νέας «είναι πιθανή», είπε ο κ. Τραμπ στον Τύπο επί του προεδρικού αεροσκάφους.

Δήλωσε επίσης πως αναμένει ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, χωρίς να δώσει κανένα χρονοδιάγραμμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βλέπει «καμιά δικαιολογία» για την επιβολή από τον πρόεδρο Τραμπ επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών στα προϊόντα της κι είναι έτοιμη να αντιδράσει «σθεναρά» και «γρήγορα» αν γίνουν πραγματικότητα, τόνισε χθες Τετάρτη ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης στην Ουάσιγκτον.

«Ορισμένοι διατείνονται ότι οι δασμοί που εφαρμόζονται από την ΕΕ είναι υψηλότεροι από τους υπάρχοντες σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, όμως τα δεδομένα αποδεικνύουν πως αυτό είναι ψευδές. Η ΕΕ είναι μια από τις πιο ανοικτές οικονομίες στον κόσμο, με πάνω από το 70% των προϊόντων να εισάγονται αδασμολόγητα» στα κράτη μέλη της, διαβεβαίωσε.

Μολαταύτα, ο κ. Σέφτσοβιτς δεν έκλεισε την πόρτα σε συνομιλίες προκειμένου «να μειωθούν ή ακόμη και να εξαλειφθούν δασμοί, για παράδειγμα σε βιομηχανικά προϊόντα».

«Είμαστε έτοιμοι για αυτό», διαβεβαίωσε, καθώς αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ και τον αντιπρόσωπο για το εμπόριο Τζέιμισον Γκριρ κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο πριν από έναν μήνα, την 20ή Ιανουαρίου, ο κ. Τραμπ διαλάλησε την εφαρμογή ανταποδοτικών δασμών, ότι δηλαδή οι ΗΠΑ θα εφαρμόζουν το ίδιο επίπεδο τελωνειακών δασμών στα προϊόντα κάθε χώρας με αυτό που εφαρμόζει εκείνη σε αμερικανικά προϊόντα.

Ανακοίνωσε επίσης την επανεπιβολή των επιπρόσθετων δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, όπως και κατά την πρώτη του θητεία. Ο διάδοχός του Τζο Μπάιντεν έκλεισε μεταβατική συμφωνία με την ΕΕ και τους ανέστειλε.

Ενώ ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε ήδη υπό πίεση τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα, διαβεβαιώνει συχνά πως οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο, επικαλούμενος υποτιθέμενες δυσκολίες πρόσβασης στην ευρωπαϊκή αγορά, την εφαρμογή ΦΠΑ, που εξισώνει με δασμούς, ή ακόμη το κανονιστικό πλαίσιο, που χαρακτηρίζει εμπόδιο για τη διάθεση προϊόντων αμερικανικών εταιρειών.

«Αν δούμε τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ, η συνολική εικόνα είναι πολύ ισορροπημένη», αντέτεινε ο κ. Σέφτσοβιτς, καθώς «κατά μέσον όρο, η ΕΕ δασμολογεί τα αμερικανικά προϊόντα κατά 0,9%, ενώ τα ευρωπαϊκά δασμολογούνται κατά 1,5% στις ΗΠΑ».

Ωστόσο «υπάρχουν και στη μια και στην άλλη πλευρά υψηλότεροι δασμοί» σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, αναγνώρισε ο επίτροπος, αναφερόμενος ιδίως στα αμερικανικά οχήματα στην Ευρώπη, ή στα ευρωπαϊκά φορτηγά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

«Ενίοτε, οι τελωνειακοί δασμοί είναι υψηλότεροι σε κάποιους τομείς στις ΗΠΑ: τα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα δασμολογούνται κατά 3,5% φθάνοντας στην Ευρώπη, ενώ τα ευρωπαϊκά (αγροτικά) προϊόντα δασμολογούνται κατά 5,7% στις ΗΠΑ», σταχυολόγησε.

«Αν δούμε τα πράγματα στο σύνολό τους, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για να αποφασιστεί ξαφνική και μονομερής αύξηση των τελωνειακών δασμών από τις ΗΠΑ», επέμεινε ο κ. Σέφτσοβιτς.

Μείωση του προϋπολογισμού του Πενταγώνου

Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ ζήτησε από το επιτελείο του να καταρτίσει σχεδιασμούς για τη μείωση του προϋπολογισμού του Πενταγώνου κατά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, απόφαση που προεξοφλείται πως θα συναντήσει αντίσταση στο υπουργείο και στο Κογκρέσο.

Με εσωτερικό έγγραφό του που φέρει ημερομηνία Τρίτη 18η Φεβρουαρίου και αντίτυπό του περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας, ο υπουργός Χέγκσεθ ζητεί να του παρουσιαστούν προτάσεις για περικοπές ώστε ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου να μειώνεται κατά 8% κατ’ έτος τα επόμενα πέντε χρόνια.

Από τις περικοπές εξαιρούνται 17 τομείς δραστηριότητας του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ο προϋπολογισμός του οποίου το 2025 ανέρχεται σε περίπου 850 δισεκατομμύρια δολάρια. Ανάμεσα σε αυτούς είναι οι επιχειρήσεις στα σύνορα με το Μεξικό και ο εκσυγχρονισμός του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου.

Το έγγραφο εξάλλου αξιώνει να συνεχιστεί και να ενταθεί η χρηματοδοτική υποστήριξη τομέων του υπουργείου στους οποίους δίνει έμφαση η κυβέρνηση Τραμπ, όπως είναι ιδίως το μεικτό διοικητήριο που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού κι αυτό που είναι αρμόδιο για το διάστημα.

Το μεικτό διοικητήριο που είναι αρμόδιο για την Ευρώπη απουσιάζει από τον κατάλογο εξαιρέσεων από τις περικοπές, την ώρα που η Ουάσιγκτον έχει αρχίσει επαφές με τη Μόσχα για να τερματιστεί ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας — που επικρίνονται από το Κίεβο και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Απουσιάζουν ακόμη τα μεικτά διοικητήρια που είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή και για την Αφρική.

Η περικοπή του προϋπολογισμού αναμένεται να συναντήσει αντιστάσεις στο υπουργείο, στη στρατιωτική ιεραρχία, καθώς και στο Κογκρέσο, όπου τόσο Ρεπουμπλικάνοι όσο και Δημοκρατικοί τον χαρακτηρίζουν απαραίτητο για την αποτροπή των απειλών που βλέπουν στην Κίνα και στη Ρωσία.

Αξιοσημείωτα, χθες Τετάρτη ο Τραμπ συνηγόρησε υπέρ σχεδίου νόμου που υποβλήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων και προβλέπει αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού κατά 100 δισεκ. δολάρια.

Οι μειώσεις δαπανών έρχονται εξάλλου σε αντίθεση με την απαίτηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Πιτ Χέγκσεθ προς τα άλλα κράτη μέλη του NATO να αυξήσουν τις δαπάνες τους για την άμυνα σε επίπεδο περί το 5% του ΑΕΠ. Αυτές των ΗΠΑ ανέρχονται στο 3,4%.

«Η αποστολή που ανατέθηκε από τον πρόεδρο Τραμπ στο υπουργείο Άμυνας είναι ξεκάθαρη: να επιτύχει την ειρήνη διά της ισχύος», αναφέρει το κείμενο του κ. Χέγκσεθ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Washington Post.

«Ο προϋπολογισμός μας θα παρέχει τους απαραίτητους πόρους στις μάχιμες δυνάμεις μας, θα βάλει τέλος σε ανώφελες δαπάνες, θα απορρίψει την υπερβολική γραφειοκρατία», συνεχίζει ο πρώην παρουσιαστής του Fox News τον οποίο επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ για το πόστο.

Αφότου ορκίστηκε κι ανέλαβε την εξουσία ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος την 20ή Ιανουαρίου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση άρχισε ευρείας κλίμακας εκστρατεία για την περικοπή δημοσίων δαπανών, με καθοδηγήτρια τη νεοπαγή επιτροπή κυβερνητικής αποτελεσματικότητας (DOGE), που έχει επικεφαλής τον Ίλον Μασκ, τον πλουσιότερο άνθρωπο στην υφήλιο.

Έτσι, το κράτος απαλλάχτηκε από πολλούς νεοδιόριστους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους σε περίοδο δοκιμής, προτού υπαναχωρήσει σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στο υπουργείο Γεωργίας.

Αν οι περικοπές δαπανών υλοποιηθούν, ο προϋπολογισμός του στρατού θα μειωθεί σε πέντε χρόνια —τουλάχιστον στη θεωρία— κατά περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι τιμές των μετοχών εταιρειών του τομέα της αμυντικής βιομηχανίας (Lockheed Martin, Northrop Grumman κ.ά.) σημείωναν πτώση για κάποια ώρα αφού δημοσιεύτηκε το ρεπορτάζ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Δημοφιλή