Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εξαπέλυσε σκληρότατη επίθεση κατά του Ιράν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς το «διεφθαρμένη δικτατορία»- ενώ δήλωσε ότι μέσα στα δύο χρόνια της θητείας του έχει κάνει περισσότερα από σχεδόν οποιονδήποτε άλλον προηγούμενο πρόεδρο- ενώ παράλληλα
«Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, η κυβέρνησή μου έχει επιτύχει περισσότερα από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας μας» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ είναι ισχυρότερες, πλουσιότερες και ασφαλέστερες. Οι δηλώσεις του αυτές προκάλεσαν γέλια, ωστόσο γέλασε και ο ίδιος, σχολιάζοντας πως «δεν περίμενα αυτήν την αντίδραση, μα δεν υπάρχει πρόβλημα».
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τις χώρες του Περσικού Κόλπου, την Ιορδανία και την Αίγυπτο για να δημιουργήσουν μια στρατηγική συμμαχία στην περιοχή, ενώ, αναφερόμενος στη Συρία, είπε πως οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν εάν χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα από την κυβέρνηση Άσαντ. Παράλληλα εξαπέλυσε σκληρότατη επίθεση κατά του Ιράν, λέγοντας ότι οι ηγέτες του σπέρνουν χάος, θάνατο και καταστροφή, ενώ πρόσθεσε πως οποιαδήποτε λύση για τη Συρία πρέπει να περιλαμβάνει σχέδιο για την αντιμετώπιση του Ιράν, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει εκστρατεία οικονομικής πίεσης στην Τεχεράνη.
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε το Ιράν μια «διεφθαρμένη δικτατορία» που λεηλατεί τους ίδιους της τους πολίτες για να χρηματοδοτήσει την επιθετικότητά του στο εξωτερικό και δήλωσε πως θα ακολουθήσουν περισσότερες κυρώσεις αφού τεθούν ξανά σε ισχύ οι κυρώσεις στο εμπόριο ιρανικού πετρελαίου. Επίσης, ζήτησε από όλες τις χώρες να απομονώσουν την ηγεσία του Ιράν όσο συνεχίζεται η επιθετική του συμπεριφορά. «Δεν σέβονται τους γείτονές τους ή τα σύνορα ή τα κυριαρχικά δικαιώματα των εθνών» είπε σχετικά. Σημειώνεται πως, προσερχόμενος, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους πως δεν θα είχε συνάντηση με τους Ιρανούς μέχρι να «αλλάξουν τόνο».
Ο Τραμπ επαίνεσε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, για το θάρρος του και τα βήματα στα οποία έχει προβεί- ωστόσο σημείωσε πως οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την αποπυρηνικοποίηση. Επίσης, στο πλαίσιο της ομιλίας του, ζήτησε μεταρρυθμίσεις στο διεθνές εμπόριο και κάλεσε τις χώρες του ΟΠΕΚ να σταματήσουν να ανεβάζουν τις τιμές του πετρελαίου και να πληρώνουν περισσότερα για τη στρατιωτική τους προστασία- ενώ αποδοκίμασε τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας.
«Η Αμερική κυβερνάται από τους Αμερικανούς. Απορρίπτουμε την ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης και αγκαλιάζουμε το δόγμα του πατριωτισμού» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ- ενώ προειδοποίησε πως θα περιορίσει τη βοήθεια των ΗΠΑ μόνο σε χώρες που είναι φιλικές προς αυτές.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στη Βενεζουέλα, λέγοντας πως ο κόσμος στη χώρα λιμοκτονεί και χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει εκεί. Επίσης, χαρακτήρισε το καθεστώς Μαδούρο «κτηνώδες», λέγοντας πως είναι ένα από τα «πραγματικά κακά μέρη στον κόσμο σήμερα».
Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ αναφέρθηκε και στη Γερμανία, προτρέποντάς την να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πολωνίας και να μην βασίζεται στη Ρωσία για την ενέργειά της, καθώς αυτό θα την καθιστούσε ευάλωτη σε «εκβιασμό και εκφοβισμό».
H απάντηση Ροχανί
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί κατηγόρησε απόψε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου με την Ουάσινγκτον.
Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ροχανί χαρακτήρισε «παράλογη» τη θέση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που λίγο νωρίτερα, από το ίδιο βήμα, είχε καλέσει τη διεθνή κοινότητα να «απομονώσει» το «διεφθαρμένο» ιρανικό καθεστώς. Η ασφάλεια δεν μπορεί να είναι «έρμαιο» της αμερικανικής εσωτερικής πολιτικής, τόνισε.
Ο Ιρανός πρόεδρος επέκρινε την Ουάσινγκτον για την εχθρική της στάση και προέβλεψε ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
«Η πρότασή μας είναι σαφής: δέσμευση έναντι δέσμευσης· παραβίαση έναντι παραβίασης· απειλή στις απειλές· και βήμα προς βήμα, αντί για συνομιλίες για τις συνομιλίες... Αυτό που λέει το Ιράν είναι σαφές: όχι στον πόλεμο, όχι κυρώσεις, όχι στις απειλές, όχι μπούλινγκ. Απλώς να ενεργούμε με βάση τον νόμο και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων», είπε.
Ο Ροχανί τόνισε επίσης ότι καμία χώρα δεν γίνεται να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δια της βίας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καλύτερη οδός από αυτή του διαλόγου.
(με πληροφορίες από Reuters, BBC)