Τραμπ για την υπόθεση Ζελένσκι: «Καθαίρεση γι' αυτό; Πρόκειται για ανέκδοτο»

Τι συνέβη στην πολυαναμενόμενη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του.
SAUL LOEB via Getty Images

«Καθαίρεση γι′ αυτό; Πρόκειται για ανέκδοτο!», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, που φάνηκε να είναι κουρασμένος, σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Επανέλαβε ότι η συνομιλία του με τον Ζελένσκι ήταν «υπέροχη».

Εξέφρασε τη στήριξη του για «πλήρη διαφάνεια» αναφορικά με τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος ήταν ο πρώτος που κατήγγειλε το περιεχόμενο της επίμαχης τηλεφωνικής συνομιλίας.

«Θα το κάναμε ούτως ή άλλως, αλλά ενημερώνω τους βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι στηρίζω πλήρως τη διαφάνεια για τις πληροφορίες αναφορικά με τον αποκαλούμενο μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος», επισήμανε.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος πέρασε απευθείας στην αντεπίθεση αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Βουλής για εκκίνηση διαδικασίας παραπομπής του, ωστόσο τόνισε πως επιμένει να υπάρξει επίσης «διαφάνεια για τον Τζο Μπάιντεν και το γιο του Χάντερ» για «τα εκατομμύρια δολάρια που αποσύρθηκαν γρήγορα και εύκολα από την Ουκρανία και από την Κίνα όταν ήταν αντιπρόεδρος».

Επίσης ζήτησε για «διαφάνεια από την πλευρά των Δημοκρατικών που πήγαν στην Ουκρανία και προσπάθησαν να αναγκάσουν τον νέο πρόεδρο» Βολοντίμιρ Ζελένσκι να «κάνει πράγματα», χρησιμοποιώντας «απειλές», όπως είπε.

Κατέληξε λέγοντας ότι αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα την περίληψη της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ουκρανό ομόλογό του επειδή δημοσιεύονταν «φρικτά πράγματα» για αυτήν, αλλά ανέφερε πως δεν του άρεσε το προηγούμενο που δημιουργήθηκε με τη δημοσιοποίηση λεπτομερειών τέτοιων συνομιλιών.

«Δεν μου αρέσει το προηγούμενο που δημιουργείται. Δεν μου αρέσει όταν αντιμετωπίζεις ηγέτες κρατών και εκείνοι πιστεύουν ότι οι τηλεφωνικές τους συνομιλίες θα δοθούν στη δημοσιότητα».

Η συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι που περίμεναν όλοι

Ηταν η συνάντηση που περίμεναν οι πάντες στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Και δεν τους απογοήτευσε.

Στα δεξιά ο Ντόναλντ Τραμπ, 73 ετών, πρώην κτηματομεσίτης. Στα αριστερά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, 41 ετών, πρώην ηθοποιός. Στη μέση, ένα τεράστιο μπουκέτο λουλούδια, άσπρα και πράσινα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με πάνω από δέκα ηγέτες στο πέρασμά του από τη Νέα Υόρκη. Ομως η πλέον πολυαναμενόμενη χειραψία ήταν εκείνη με τον Ουκρανό ομόλογό του.

Ντυμένος με το μπλε κουστούμι του και την κόκκινη γραβάτα, ο Τραμπ καθόταν στην άκρη της πολυθρόνας, εμφανώς σε υπερένταση. Ο Ζελένσκι, με μαύρο κοστούμι και γιλέκο, έδειχνε πολύ πιο χαλαρός.

Η ένταση ήταν προφανής, όμως η συζήτηση ξεκίνησε σε μάλλον ανάλαφρο τόνο, με κωμικά στοιχεία. «Με έκανε πιο διάσημο απ’ ότι τον έκανα εγώ», σχολίασε ο Τραμπ για τον συνομιλητή του, προκαλώντας τα γέλια των παρευρισκόμενων.

«Είναι καλύτερο να συναντιόμαστε παρά να μιλάμε στο τηλέφωνο», απάντησε περιπαικτικά ο Ζελένσκι, μιλώντας αγγλικά με σχετική άνεση, παρά τα λάθη του.

«Η Ουκρανία είναι μια χώρα με τεράστια δυναμική», συνέχισε ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας μια φράση που έχει ήδη χρησιμοποιήσει για τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και άλλες χώρες.

«Ναι, το ξέρω, από εκεί έρχομαι» απάντησε ο πρώην κωμικός ηθοποιός, που κατέβηκε στον πολιτικό στίβο μόλις την περασμένη Πρωτοχονιά.

Μισομπερδεμένος με την απάντηση, ο Τραμπ χαμογέλασε. Ο Ζελένσκι πίεσε στη συνέχεια τον Τραμπ να επισκεφθεί την Ουκρανία, υπενθυμίζοντάς του – προφανώς επειδή γνωρίζει ότι δεν αρέσει καθόλου να τον συγκρίνουν με τους προκατόχους του – ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν πήγε ποτέ στο Κίεβο.

«Θα προσπαθήσω» απάντησε αόριστα ο Τραμπ. Αλλά ο Ζελένσκι συνέχισε την πίεση: «Ξεχάσατε να μου πείτε την ημερομηνία», του πέταξε.

Το ύφος άλλαξε όταν ο Ζελένσκι, που ήταν έφηβος όταν η Ουκρανία ανεξαρτητοποιήθηκε, το 1991, έθεσε τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του: «Να βάλουμε τέλος στον πόλεμο στο Ντονμπάς», στην ανατολική Ουκρανία. «Καμία πίεση, τίποτα απολύτως». Κατόπιν, μπήκαν στον χορό και οι δημοσιογράφοι, βομβαρδίζοντας τους δύο ηγέτες με ερωτήσεις. Και ο τόνος άλλαξε πάλι.

Ασκησε ή όχι πιέσεις ο Τραμπ στον ομόλογό του για να ξεκινήσει έρευνα για την οικογένεια του Τζο Μπάιντεν, του πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020;

Ο Ουκρανός πρόεδρος δίστασε, σκόνταψε κάπως στις λέξεις. «Νομίζω ότι τα διαβάσατε όλα. Δεν θέλω να εμπλακώ στις εκλογές των ΗΠΑ. Ήταν μια καλή τηλεφωνική συνομιλία, κανονική (…) Κανείς δεν μου άσκησε πιέσεις», απάντησε.

«Με άλλα λόγια, καμία πίεση», συνέχισε ο Τραμπ, αδράχνοντας την ευκαιρία. Και μετά ξέσπασε.

«Έχουμε κι εμείς προβλήματα διαφθοράς, αν δείτε τι συνέβη με τη Χίλαρι Κλίντον!», είπε.

Σε ερώτηση για την εμπλοκή του προσωπικού δικηγόρου του, του Ρούντι Τζουλιάνι, στις συνομιλίες με την Ουκρανία, απάντησε: «Ο Ρούντι Τζουλιάνι ήταν ένας θαυμάσιος δήμαρχος, χαίρει μεγάλου σεβασμού».

Για τη Νάνσι Πελόζι, τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε ότι «έχει χάσει το μυαλό της, την καταβρόχθισε η ριζοσπαστική αριστερά» και πρόσθεσε: «Για μένα, δεν είναι πλέον πρόεδρος της Βουλής».

Πιθανή η κατάθεση του πληροφοριοδότη στη Βουλή

Στο μεταξύ, ο ανώνυμος πληροφοριοδότης που κατήγγειλε στον γενικό επιθεωρητή της Κοινότητας των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ την συμπεριφορά του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να έχει συμφωνήσει για να συναντηθεί με μέλη του Κογκρέσου, σύμφωνα με το CNN που επικαλείται σχετικές πληροφορίες.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι ο υπηρεσιακός Διευθυντής Εθνικής Ασφάλειας (DNI) των ΗΠΑ Τζόζεφ Μαγκουάιρ θα εγκρίνει τον απαραίτητο έλεγχο ασφάλειας για τους δικηγόρους του πληροφοριοδότη, ώστε να μπορούν να συνοδεύσουν τον πελάτη τους, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων Άνταμ Σιφ έγραψε χθες μία επιστολή προς τον Μαγκουάιρ διατυπώνοντας το παραπάνω αίτημα, μετά την σύμφωνη γνώμη των δικηγόρων του πληροφοριοδότη, προκειμένου αυτός να συναντηθεί με μέλη του Κογκρέσου, υπό την εκπλήρωση του παραπάνω όρου από τον DNI.

Το CNN ανέφερε την Τρίτη, ότι ο δικηγόρος του πληροφοριοδότη «έγραψε στον υπηρεσιακό διευθυντή της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ζητώντας οδηγίες για την κατάλληλη πρακτική ασφάλειας, η οποία θα επέτρεπε την πραγματοποίηση μιας συνάντησης, στην περίπτωση που αυτή ήταν αναγκαία, με μέλη των Επιτροπών Εποπτείας, αλλά και Υπηρεσιών Πληροφοριών.[της Βουλής των Αντιπροσώπων]»

«Πρόκειται για ένα λογικό αίτημα, το οποίο η επιτροπή υποστηρίζει κι αναμένει από το γραφείο σας να το ικανοποιήσετε άμεσα,» έγραψε από την μεριά του ο Σιφ.

Η επιστολή του Σιφ ακολούθησε χθεσινή επιστολή του δικηγόρου του πληροφοριοδότη προς την επιτροπή, στην οποία και έθεσε τους όρους για την πραγματοποίηση μιας συνάντησης μεταξύ των μελών του Κογκρέσου και του πελάτη του.

«Έχουμε επιβεβαιώσει το αίτημα του πελάτη μας για οδηγίες μέσω της συνδρομής του Υπηρεσιακού Διευθυντή Μαγκουάιρ, ενώ επισυνάπτουμε σχετικό αντίγραφο. Ειδικότερα, ζητήσαμε από τον υπηρεσιακό Διευθυντή Μαγκουάιρ να προχωρήσει στην διαδικασία έκδοσης των απαραίτητων αδειών ασφάλειας για εμένα, Τσαρλς ΜακΚούλ τον 3ο και για τον Μαρκ Σ. Ζέιντ, ώστε οι νομικοί σύμβουλοι να είναι παρόντες σε όποιες συναντήσεις γίνουν με τον πελάτη μας. Είμαι σίγουρος πως κατανοείτε ότι είναι απαραίτητο για έναν πληροφοριοδότη και ειδικότερα [για κάποιον] που εμπλέκεται σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση με την εμπλοκή και του πρόεδρου των ΗΠΑ να έχει στο πλευρό του, έμπειρους νομικούς συμβούλους. Η συνεργασία σας θα βοηθήσει στην πραγματοποίηση μιας μελλοντικής συνάντησης [με τα μέλη του Κογκρέσου] ή κατάθεσης» ανέφερε η επιστολή.

Ο πληροφοριοδότης δεν αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον των μελών του Κογκρέσου την Πέμπτη, ενώ δεν υπάρχει κάποιος προγραμματισμός με τα μέλη του Κογκρέσου για μία τέτοια εξέλιξη, δήλωσε στο CNN μία πηγή που έχει λάβει γνώση των εξελίξεων.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη για να διασφαλιστεί ότι οι δικηγόροι του πληροφοριοδότη θα έχουν πρόσβαση στο Κογκρέσο κι αν χρειαστεί και σε σχετικές απόρρητες πληροφορίες.

Τα μέλη του Κογκρέσου δεν έχουν ενημερωθεί για την ταυτότητα του πληροφοριοδότη ή για την κυβερνητική υπηρεσία με την οποία συνεργάζεται.

Η καταγγελία του πληροφοριοδότη που παραδόθηκε χθες στο Κογκρέσο, προκειμένου να την μελετήσουν τα μέλη του, αναφέρεται περιστασιακά σε μία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στις 25 Ιουλίου.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, CNN)

Δημοφιλή