Πολλοί, μετά από τόσα άρθρα που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, έχουμε πιστέψει ότι πρέπει σώνει και ντε να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Κι όμως, σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κύστη μας.
Οπότε τελικά, αυτό που έχει σημασία είναι να καταναλώνουμε την ποσότητα νερού που έχει ανάγκη ο δικός μας μοναδικός οργανισμός. Και εκτός αυτού, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προσλαμβάνουμε άφθονα υγρά και από την τροφή μας ή άλλα ποτά πέρα από το νερό.
Ο εσωτερικός κύκλος του νερού
Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι το νερό, ακριβώς όπως το πίνουμε, περνά στο εσωτερικό του οργανισμού μας, για να αποβληθεί μέσω των ούρων με την ίδια μορφή. Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που πίνουμε ένα ποτήρι νερό, μέσα μας λαμβάνει χώρα μια πολύ πιο περίπλοκη διαδικασία, προτού το νερό καταλήξει τελικά από το στόμα μας, στην ουροδόχο κύστη.
Για αυτό και σύμφωνα με τον δρ Μάικλ, ο οποίος είναι διάσημος για την «μανία» του να καταρρίπτει ιατρικούς μύθους στο TikTok, το να τρέχουμε «πανικόβλητοι» στην τουαλέτα, αμέσως μόλις πιούμε το νεράκι μας, δεν σημαίνει ότι απαλλασσόμαστε αυτομάτως από το υγρό και ότι θα γλιτώσουμε την επίσκεψη στην τουαλέτα αργότερα. Γιατί; Διότι το νερό δεν έχει κάνει τον κύκλο του μέσα μας, προτού το σώμα μας καταφέρει να αποκομίσει τα υγρά που του είναι απαραίτητα.
Αυτό, βάζει τέρμα στον μύθο που ισχυρίζεται πως αν δεν πάμε τουαλέτα αμέσως μόλις πιούμε νερό, σημαίνει ότι ήμασταν αφυδατωμένοι. Και τελικά, όσοι μετά το νερό βάζουμε πρόσω ολοταχώς για το μπάνιο, δεν έχουμε «μικρή ουροδόχο κύστη». Σύμφωνα πάντα με τον ο δρ. Mάικλ, πρόκειται απλώς για μια ανάγκη του μυαλού και όχι του σώματος, αφού όπως εξήγησε ο ειδικός ότι «η ρύθμιση της ποσότητας των ούρων που παράγουμε προέρχεται από τον εγκέφαλο».
Και συγκεκριμένα, από έναν αδένα του εγκεφάλου που είναι γνωστός με τον επιστημονικό όρο «υπόφυση». Αυτό το κομμάτι του εγκεφάλου δίνει στα νεφρά μας οδηγίες για το πόσο νερό να φιλτράρουν και σε ποιο βαθμό. Γιατί μόνο ο εγκέφαλος μπορεί να ανιχνεύσει πόσο πηχτό ή πόσο αραιό είναι το αίμα μας.
Εάν το αίμα μας είναι υπερβολικά πηχτό, πράγμα που συμβαίνει όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό, τότε το μυαλό μας απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται βαζοπρεσίνη. Η έκκριση βαζοπρεσίνης δίνει στα νεφρά μας σήμα ότι πρέπει να «φυλάξουν» το νερό στο αίμα μας. Έτσι, σε περιπτώσεις που έχουμε στερηθεί το νερό, ουρούμε λιγότερο. Γατί το σώμα μας «βάζει στην άκρη» μεγαλύτερες ποσότητες από το νερό που πίνουμε, προκειμένου να «βγάλει τα σπασμένα» από το νερό που του στερήσαμε μέσα στην ημέρα.
Εάν πάλι έχουμε πάρα πολύ νερό στο αίμα μας, το λογικό είναι να απελευθερώνεται λιγότερη βαζοπρεσίνη. Οπότε τα νεφρά, έχουν το «πράσινο φως» να αποβάλουν όλο το νερό που περισσεύει στο μπάνιο.
Όλα αυτά, θέλουν να μας πουν πως δεν γίνεται κάθε φορά, με το που πίνουμε νερό, να τρέχουμε στο μπάνιο. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να συμβεί, όπως στην περίπτωση που όπως προείπαμε, έχουμε συγκεντρώσει υπερβολικές ποσότητες νερού στο αίμα μας. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις όμως, απλώς πιέζουμε το μυαλό μας και δεν αφήνουμε την υπόφυση να κάνει σωστά τη δουλειά της. Αυτή, ξέρει πολύ καλά πότε είναι ώρα για τουαλέτα. Ας την εμπιστευτούμε.
Και άλλος ένας λόγος που δεν πρέπει να το παρακάνουμε με τις ποσότητες νερού που πίνουμε
Το να πίνουμε υπερβολικά πολύ νερό, ενδέχεται να μας κάνει να αισθανόμαστε διαρκώς διψασμένοι, εξηγεί ο γιατρός.
«Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει ακραία δίψα, λόγω της εξίσου υπερβολικής απώλειας νατρίου, που αποβάλλουμε με τα ούρα», εξηγεί ο ίδιος.
Και κάτι για το τέλος...
Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, είναι απολύτως φυσιολογικό το χρώμα των ούρων μας να ποικίλλει ανάλογα με την ημέρα. Οπότε, σε κάποιες περιπτώσεις το απαλό κίτρινο δεν πρέπει να μας ανησυχήσει. Τα εντελώς διάφανα ούρα δεν αποτελούν ένδειξη υγείας. Μάλιστα, για κάποιους ασθενείς, μπορεί και να είναι σημάδι νεφρικών προβλημάτων και διαβήτη.