Είναι γεγονός και όποιος το αρνηθεί ψεύδεται: Το παγωτό είναι συνώνυμο του καλοκαιριού. Γεύση; Δροσιά; Γλυκιά απόλαυση; Το παγωμένο έδεσμα μας τα προσφέρει όλα και μάλιστα, στο 100%.
Όμως αλήθεια, μας κάνει καλό να τρώμε παγωτό κάθε μέρα;
Εξαρτάται. Υπάρχουν πολλά παγωτά στην αγορά με διαφορετικά διατροφικά προφίλ το καθένα. Επομένως, είναι πάντα σημαντικό να διαβάζουμε τις ετικέτες.
Κι αν φτιάχναμε στο σπίτι το δικό μας παγωτό;
Tότε όχι μόνο δεν θα νιώθαμε τύψεις, αλλά θα απολαμβάναμε μια λιχουδιά πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12 και ένα σωρό αισθήματα νοσταλγίας.
Για όλους εμάς που θέλουμε να φάμε το παγωτό μας, αλλά παράλληλα προσέχουμε τη γραμμή μας και χρειαζόμαστε φουλ ενέργεια για το γυμναστήριο, η Έλενα Σερδάρη, διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή, έχει τρεις μοναδικές συνταγές.
Μπανανο-φουντουκένια απόλαυση με μόνο 4 υλικά
Θα χρειαστούμε:
3 μεγάλες μπανάνες,
4 κ.σ. φουντουκοβούτυρο χωρίς ζάχαρη
100 γρ. ωμά φουντούκια
1 συσκευασία σταγόνες σοκολάτας υγείας
Πάμε να μαγειρέψουμε:
Κόβουμε τις μπανάνες σε μικρά κομμάτια και τις βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 3 ώρες
Σε ένα μπλέντερ, τοποθετούμε τα κομμάτια μπανάνας με το φυτικό άλειμμα και αλέθουμε πολύ καλά, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει μια λεία υφή gelato χωρίς κομματάκια
Προσθέτουμε τα φουντούκια και τη σοκολάτα και κάνουμε άλλα 2-3 πατήματα με τον κόφτη
Στρώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα σε ένα γυάλινο μακρόστενο μπολ
Αποθηκεύουμε στην κατάψυξη και καταναλώνουμε
Θερμίδες: 150 σε κάθε μπάλα
Τροποποιήσεις: Μπορούμε αντί για φουντουκοβούτυρο να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο κάσιους με κομμάτια κάσιους, ή φιστικοβούτυρο από φιστίκια Αιγίνης με κομματάκια από φιστίκια Αιγίνης.
Παγωμένες μπουκίτσες τζικέικ
Θα χρειαστούμε:
1 κούπα φράουλες
1 κούπα μούρα
3 κ.σ. γιαούρτι 2%
2 κ.σ. τυρί κρέμα λάιτ
1κ.σ. μέλι (προαιρετικά για να βγουν πιο γλυκιές οι μπουκίτσες μας)
2-3 digestive για να τραβήξουν τα υγρά
250γρ. κουβερτούρα υγείας για την επικάλυψη
Πάμε να μαγειρέψουμε:
Κόβουμε τα φρούτα σε μικρά κυβάκια
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε λίγο το γιαούρτι με το τυρί κρέμα και το μέλι
Προσθέτουμε τα φρούτα και τα μπισκότα να γίνει ένα μείγμα
Με ένα κουτάλι παίρνουμε το μείγμα και δημιουργούμε κυκλάκια σαν κουλουράκια και τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα στην κατάψυξη, για τουλάχιστον δύο ώρες
Λίγο πριν τα βγάλουμε από την κατάψυξη, σε ένα μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα
Με ένα κουτάλι τοποθετούμε ένα ένα τα παγωτάκια στη σοκολάτα και τα βάζουμε σε μία νέα λαδόκολλα στην ψύξη μέχρι να παγώσει η επικάλυψη,
Αποθηκεύουμε και καταναλώνουμε
Και μια συνταγή εξπρές για τους λάτρεις της μπανάνας και του φιστικοβούτυρου, με μόνο 2 υλικά
Θα χρειαστούμε:
800γρ. ξεφλουδισμένη μπανάνα
250γρ. φιστικοβούτυρο
Πάμε να (ψευτο)μαγειρέψουμε:
Κόβουμε τις μπανάνες σε μικρά κομμάτια και τις βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 3 ώρες
Σε ένα μπλέντερ, αλέθουμε πρώτα μόνα τους τα φιστίκια και μετά τοποθετούμε τα κομμάτια μπανάνας, μέχρι το μίγμα να αποκτήσει μια λεία υφή gelato χωρίς κομματάκια
Αφαιρούμε το μείγμα και το στρώνουμε ομοιόμορφα σε ένα γυάλινο μακρόστενο μπολ
Αποθηκεύουμε στην κατάψυξη και καταναλώνουμε.
Και για τους φίλους μας τους χορτοφάγους λαχαριρστό σορμπέ σοκολάτα (χρειάζεται παγωτομηχανή)
Θα χρειαστούμε:
2 φλ. νερό
2/3 φλ. καστανή ζάχαρη
3/4φλ. κακάο σε σκόνη
170γρ. μαύρη σοκολάτα ψιλοκομμένη
Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι ή 1 πορτοκάλι (ανάλογα με το ποια επίγευση μας αρέσει περισσότερο)
Πάμε να μαγειρέψουμε:
Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα
Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 1 ½ φλ. νερό, τη ζάχαρη και το κακάο και ανακατεύουμε μέχρι να βράσουν
Το αφήνουμε να βράσει για περίπου 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα
Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, τον χυμό και το ξύσμα των εσπεριδοειδών
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και το παγώνουμε σε παγωτομηχανή