Τρεις Αρχιεπίσκοποι και ένας λευίτης για τα 100 Χρόνια της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Τα εγκαίνια του Αγίου Νικολάου, η επανεμφάνιση του πρώην Αρχιεπίσκοπου Αμερικής Σπυρίδωνα, και η βράβευση του π. ’Αλεξ Καρλούτσου από τον Μπάιντεν.
Φωτογραφία αρχείου 6 Δεκεμβρίου 2019 Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος κατά τη διάρκεια λειτουργίας στον Αγιο Νικόλαο στο σημείο μηδέν στο Μανχάταν.
Φωτογραφία αρχείου 6 Δεκεμβρίου 2019 Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος κατά τη διάρκεια λειτουργίας στον Αγιο Νικόλαο στο σημείο μηδέν στο Μανχάταν.
via Associated Press

Δευτέρα 4 Ιουλίου, ημέρα συμβολική για το αμερικάνικο έθνος, επέλεξε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος να εγκαινιάσει το ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, ένα ναό που θα αποτελέσει το σύμβολο της παγκοσμιότητας της Ορθοδοξίας εκεί στον ομφαλό της γής.

Ο κ. Ελπιδοφόρος επέλεξε στρατηγικά αυτή την ημέρα, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα και την έναρξη των εργασιών της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης που είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Εκατό χρόνια ιστορίας, δημιουργικής ανάπτυξης, αφομοίωσης, ανάπτυξης αλλά και συμβιβασμών θα περάσουν από τις εργασίες της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης, καθώς θα αντικατοπτρίζουν ακριβώς τους αρχιεπισκόπους και έργο της μεγαλύτερης και δυναμικότερης επαρχίας του Πατριαρχικού Θρόνου. Θα περίμενε κανείς να είναι προσκεκλημένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε αυτή την επετειακή Κληρικολαϊκή, αλλά προτίμησε να επισκεφθεί την Εκκλησία της Αμερικής με αφορμή τα 30 χρόνια από τη ενθρόνιση του τον περασμένο Νοέμβριο, όπου παρέστη μάλιστα στα θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου τότε.

Επίσημοι προσκεκλημένοι στα εγκαίνια του Αγίου Νικολάου και στην εναρκτήρια εκδήλωση για την Κληρικολαϊκή Συνέλευση είναι οι δύο πρώην Αρχιεπίσκοποι Αμερικής, ο κ. Δημήτριος αλλά και ο κ. Σπυρίδων, γεγονός που τονίζεται ιδιαίτερα στα δελτία Τύπου της Αρχιεπισκοπής.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων, ο οποίος αναγκάσθηκε σε ταπεινωτική παραίτηση το 1999 (Η Μοναξιά Ενός Ασυμβίβαστου, εκδόσεις Εξάντας), δεν είχε εμφανισθεί ποτέ επίσημα κατά τα τελευταία 23 χρόνια μετά την αναγκαστική του αποχώρηση από το θρόνο.

Στην πραγματικότητα, είχε παραστεί σε κηδείες και σε ιερά μυστήρια σε πόλεις εκτός της Νέας Υόρκης, αλλά ποτέ δεν είχε δεχθεί επίσημη πρόσκληση από τον διάδοχό του Δημήτριο, ο οποίος μάλιστα είχε φροντίσει να του κόψει και τη σύνταξη, ενώ το Φανάρι τον είχε υποβιβάσει σε Μητροπολίτη Χαλδίας, ένα τίτλο που ποτέ δεν αποδέχθηκε. «Εγώ τον δρόμον τετέλεκα» επαναλάμβανε συχνά, μια θέση που τηρεί μέχρι σήμερα, καθώς αμέσως μετά από την πρώτη συμβολική επετειακή ημέρα του εορτασμού της εκατονταετηρίδας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, σκοπεύει να αποχωρήσει για τον τόπο της διαμονής του κάπου στις ΗΠΑ (έχει επιστρέψει στην Αμερική).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αποκατέστησε τον τίτλο του Σπυρίδωνος ως πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής και επίσης φαίνεται πως ταυτίζεται εν πολλοίς με τις βασάνους τις οποίες υπέστη ο προκάτοχός του (1996-1999).

Ο μεγαλύτερος πολέμιος των αρχιεπισκόπων, η Νέμεσις θα λέγαμε πως ήταν και εξακολουθεί να είναι ο π. Αλεξ Καρλούτσος, ο άνθρωπος που ανοιγοκλείνει τις πόρτες του Λευκού Οίκου, γνωρίζει όλη την αφρόκρεμα της Αμερικής και αποτελεί τη γέφυρα του Πατριαρχείου με τους ευεργέτες της Αμερικής.

Ο π. Αλεξ Καρλούτσος, όντως από την εποχή του μακαριστού Ιακώβου μέχρι τη δραματική τριετία Σπυρίδωνος μέχρι την 20ετή ποιμαντορία Δημητρίου αλλά και σήμερα φαίνεται να στέκεται εχθρικά απέναντι στους αρχιεπισκόπους (που εκτός του Ιακώβου τον οποίο υπηρέτησε από διάφορα πόστα) συμφώνησε ως προς την εκλογή τους.

Ο π. Άλεξ Καρλούτσος δεν είναι τυχαίος, είναι ένας στρατηγικός νους, o οποίος έκανε τις ερανικές προσπάθειες στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής να καρποφορήσουν τόσο από την Ηγεσία των 100, όσο και μέσα από το ταμείο Faith, αναλαμβάνοντας σήμερα το Πατριαρχικό Ταμείο, το οποίο ίδρυσαν οι Άρχοντες της Αρχιεπισκοπής εκ των οποίων οι περισσότεροι διατηρούν στενές σχέσεις μαζί του.

Τα εκατομμύρια του ταμείου Faith, το οποίο ίδρυσε, ανέστησε και πολλαπλασίασε ο π. Αλεξ Καρλούτσος, χρησιμοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος για να ολοκληρώσει το ναό του Αγίου Νικολάου, του οποίου ο προϋπολογισμός έχει εκτοξευθεί σχεδόν στα 100 εκατομμύρια δολάρια. Άλλοι θεωρούν σκάνδαλο το υπερβολικό κόστος του ναού, άλλοι πιστεύουν ότι υπήρξε σκοτεινή διαδρομή του χρήματος. Ωστόσο, στις 4 Ιουλίου, σήμερα δηλαδή, εγκαινιάζεται ένας ναός που θα αποτελέσει το κόσμημα της παγκόσμιας Ελληνορθοδοξίας.

Τοποθετημένος στο υπερυψωμένο παρκάκι του Σημείου Μηδέν αγκαλιάζει τον κρανίου τόπον, εκεί που σωριάστηκαν οι Δίδυμοι Πύργοι το 2001, χτυπημένοι από τη μισαλλοδοξία των Τζιχαντιστών.

Πρέπει να πω ότι την ώρα που ο π. ’Αλεξ Καρλούτσος θα παραλαμβάνει το Βραβείο της Ελευθερίας (Freedom Award) από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν για τη συνεισφορά του στον πολυπολιτισμό του αμερικάνικου Έθνους, εκείνη την ώρα θα εγκαινιάζεται ο Άγιος Νικόλαος από τρείς Αρχιεπισκόπους Αμερικής, τους οποίους βοήθησε να εκλεγούν... Εκείνη την ώρα θα γράφεται η ιστορία του μεγαλύτερου μνημείου μετά τον Παρθενώνα, που πραγματοποιήθηκε κυρίως από το όραμά του και τις ερανικές του προσπάθειες επί μία και πλέον εικοσαετία.

Άξιοι οι τρεις Αρχιεπίσκοποι και στη σκιά τους ο π. Αλεξ Καρλούτσος, αυτός που έκανε τον Άγιο Νικόλαο να γίνει σύμβολο παγκοσμιότητας της Ορθοδοξίας!

Δημοφιλή