Από μικροί έχουμε ακούσει από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας για τα γιατροσόφια που έφτιαχναν από βότανα ή φυτά για να γίνουν γρήγορα καλά. Βέβαια, σχεδόν ποτέ δεν έτυχε να τα δοκιμάσουμε εμείς λόγω ίσως της πληθώρας φαρμάκων που μπορούμε να προμηθευτούμε τις μέρες μας στα φαρμακεία.
Όμως, συχνά μπορεί να έχουμε αναρωτηθεί αν τελικά τα βότανα κάνουν καλό στην υγεία μας κι αν λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά όσο και τα φάρμακα που παίρνουμε συνήθως. Η 27χρονη βοτανοθεραπεύτρια Τζέιντ Μαρκς θα μας δώσει την απάντηση στο ερώτημα αυτό.
«Γνωρίζουμε ότι τα φυτά μας κάνουν καλό και λειτουργούν θετικά στον οργανισμό μας γιατί τα καταναλώνουμε καθημερινά», δηλώνει. Από τον καφέ μας το πρωί μέχρι το χαλαρωτικό τσάι μας το απόγευμα, καταναλώνουμε καθημερινά φυτικά εκχυλίσματα που βοηθούν στην υγεία μας.
Η Μαρκς, που πρωτόμαθε για την βοτανοθεραπεία το 2010 καθώς σπούδαζε γεωπονική στο Κολέγιο Μιντλμπέρι στο Βέρμοντ και εργαζόταν σε αστικές φάρμες στη Νέα Ορλεάνη και το Μπρούκλιν, ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τα βότανα το 2017 και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα βότανα στο Hudson Valley School of Herbal Studies στη Νέα Υόρκη.
«Τα βότανα με βοήθησαν να ξεπεράσω τον χαμό της μητέρας μου», λέει η Μαρκς εξηγώντας ότι ξεκίνησε το ταξίδι της στον κόσμο των βοτάνων με εκχυλίσματα κράταιγου, που κάνει καλό στην καρδιά μας και το άγχος. Τα τελευταία χρόνια η Μαρκς μοιράζεται τις γνώσεις της μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας της «69herbs», που δημιουργήθηκε το 2018 και πουλάει φάρμακα από βότανα.
Τα φάρμακα ή βάμματα αυτά είναι χωρίς αλκοόλ, φτιαγμένα από φυτικά εκχυλίσματα και σχεδιασμένα για να αραιώνονται καθαρά με νερό. Πωλούνται σε μια σειρά διαφορετικών μιγμάτων που σύμφωνα με τη Μαρκς βοηθούν στη φυσική και ψυχική μας υγεία. Για παράδειγμα ένα μείγμα από εχινάκεια, πιπερόριζα και μέλι βοηθάει στην τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Για ένα καλύτερο ύπνο προτείνεται μια μίξη βαλεριάνας και αγριομπιζελιών που είναι γνωστά για τις ηρεμιστικές τους ικανότητες.
Στην προσπάθεια καταπολέμησης του κορονοϊού και του έντονου άγχους που έχουμε όλοι τους τελευταίους μήνες, η Μαρκς είδε να ανεβαίνουν οι πωλήσεις στο βάμμα της για τη μείωση του άγχους μας. Το βάμμα αυτό περιέχει τον γαλακτώδη καρπό της βρώμης – δηλαδή το πάνω μέρος του φυτού της βρώμης μόλις ανθίσει – και κράταιγο.
Θα πρέπει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι η βοτανοθεραπεία δεν περιορίζεται στους ειδικούς σαν την Μαρκς. Όπως πιστεύει και η ίδια, όλοι μπορούμε να μάθουμε τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και να τις υιοθετήσουμε στην καθημερινότητα μας. «Οι συνταγές με μείγματα βοτάνων θα πρέπει αναπαράγονται και να τις μοιραζόμαστε ώστε όλοι να έχουμε πρόσβαση στα οφέλη της βοτανοθεραπείας», λέει η Μαρκς.
Για αυτό το λόγο μοιράζεται μαζί μας τρεις συνταγές που μπορούμε να τις κάνουμε όλοι στο σπίτι.
Σιρόπι από κράταιγο
Συστατικά: 1 κούπα μούρα κράταιγου (κατεψυγμένα ή και φρέσκα)
½ κούπα αποξηραμένου κυνόροδου
3-5 ξυλάκια κανέλας ή 1 κουταλιά της σούπας σκόνη κανέλας
Περίπου 1 κουταλιά της σούπας πιπερόριζα κομμένη σε φέτες
1 κούπα μέλι
4 κούπες νερό
¼ κούπα αποξηραμένης πασιφλόρας
Εκτέλεση: 1. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι μέσα σε μια κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά. Τα αφήνουμε να σιγοβράζουν με το καπάκι της κατσαρόλας να είναι μισάνοιχτο μέχρι τα υγρά να μειωθούν στα μισά - υπολογίζουμε περίπου 45 λεπτά με μία ώρα.
2. Τα αφαιρούμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Έπειτα, τα σουρώνουμε και τα αναμειγνύουμε με το μέλι. Αποθηκεύουμε το σιρόπι μας στο ψυγείο.
Μπορούμε να αναμείξουμε το σιρόπι με σόδα και να φτιάξουμε ένα δροσιστικό μη-αλκοολούχο ποτό – αντί για ένα κοκτέιλ.
Σφηνάκι με τριαντάφυλλο, κουρκουμά και μηλόξιδο
Συστατικά: 3 κομματάκια (περίπου τρία εκατοστά) κουρκουμά
1 μεγάλο κομμάτι (περίπου δέκα εκατοστά) πιπερόριζας
1 χούφτα αποξηραμένα ροδοπέταλα
½ κούπα μελί
4-5 καυτές πιπεριές της αρεσκείας μας
1 λεμόνι
1 περίπου λίτρο μηλόξιδο
Εκτέλεση: Κόβουμε τον κουρκουμά, την πιπερόριζα, τις καυτές πιπεριές και το λεμόνι και τα βάζουμε μέσα σε ένα βάζο. Προσθέτουμε τα ροδοπέταλα. Ρίχνουμε το μηλόξιδο μέχρι να καλυφθούν όλα τα συστατικά. Τέλος, ρίχνουμε και το μέλι και ανακατεύουμε. Θα πρέπει να σουρώνουμε το μίγμα πριν το πιούμε. Μπορούμε να το αποθηκεύσουμε για πολύ καιρό σε κρύο και ξερό περιβάλλον ή στο ψυγείο μας.
Η Μάρκς πίνει συνήθως ένα σφηνάκι από αυτό πριν από κάποιο ταξίδι για να ενδυναμώσει το ανοσοποιητικό της σύστημα.
Τσάι βοτάνων, το λεγόμενο «Sunshine»
Συστατικά: ίσα κομμάτια από αποξηραμένο μελισσόχορτο, αποξηραμένη καλέντουλα και τον γαλακτώδη καρπό της βρώμης
Εκτέλεση: Αναμειγνύουμε όλα τα συστατικά μαζί και τα αφήνουμε για δέκα λεπτά σε βρασμένο νερό. Πριν το πιούμε το σουρώνουμε. Μπορούμε ακόμα να προσθέσουμε παγάκια και να απολαύσουμε το τσάι μας παγωμένο το καλοκαιράκι.
Το τσάι αυτό βοηθάει πολύ στην καταπολέμηση και μείωση του άγχους μας. Μας χαλαρώνει.